CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avertisment dur din sistemul medical: Opriti privatizarea serviciilor de sanatate

2 comentarii / 6800 vizualizări / 26 ianuarie 2020

”Privatizarea mascată a serviciilor publice de sănătate trebuie stopată, pentru că altfel ne vom trezi cu niște monstruozități sociale care nu vor mai putea fi rezolvate vreodată! Sper ca în ultimul ceas guvernul să stopeze această enormitate care practic lasă milioane de oameni bolnavi în voia sorții.”

Avertismentul vine din partea fostului președinte al CNAS, chirurgul Lucian Duță, pe Facebook, acesta afirmând că ”Filozofia oricărui sistem public de sănătate, bazat pe solidaritate, este foarte simplu: acces GRATUIT la servicii medicale eficiente. Acesta este modelul european și acesta este și modelul românesc. Ordonanța 24 din 2019 dată de PSD schimbă total această filozofie. Pe scurt se lasă posibilitatea furnizorilor privați de sănătate de a avea acces nelimitat la fondurile CNAS, dar cu o diferență majoră: serviciile prestate NU mai sunt gratuite, iar furnizorul privat poate obliga pacientul să plătească servicii medicale care până acum erau gratuite”.

Duță mai atrage atenția că ”Odată cu venirea PNL, nu numai că nu s-a abrogat această ordonanța dar ea a fost extinsă și mai mult. Astfel, s-a dat posibilitatea furnizorilor privați să se mufeze și la programele de sănătate (care sunt de importanță strategică) și să dreneze resurse publice alocate oncologiei, dar și la alte programe precum și cele alocate urgențelor (care în orice țara sunt atributul exclusiv al statului). Tot PNLa introdus aberația cu pregătirea rezidenților în sistem privat: adică statul plătește salarii, iar privații capătă forța de muncă calificată GRATIS!!
Concluzii: ori se anulează ordonanțele, ori să se garanteze CLAR că, dacă furnizorii privați intră în contact cu banii publici, atunci să fie obligați să dea aceste servicii gratuit, la fel ca la stat. Altfel pacientul român va pierde și milioane de oameni nu vor mai avea acces la servicii vitale!” mai avertizează fostul șef al CNAS. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Sa se privatizeze tot si cei care nu vor avea bani sa crape !!!
    De 30 de ani capitalismul din Romania se comporta ca cel mai desantat comunism(nu socialism ).
    E timpul ca romanii sa aiba ce au vrut, ce au votat etc.
    Sa se demareze programul national ”prima groapa” cu varianta de lux, ”primul cavou” !

  2. De ce va tot invartiti in jurul cozii,sistemele de servicii private, pot da mita la nesfarsit,bineinteles tot de la noi,iar PNL are nevoie de acesti bani spalati. Pe de alta parte Lichelele de la conducere au sarcina de a decima acest neam care sta in coasta Europei.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998