CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avertisment in revista SRI: Transilvania se indeparteaza tot mai mult de restul tarii

2 comentarii / 5067 vizualizări / 27 martie 2018

La un secol de la Marea Unire, provinciile românești nu sunt conectate încă prin autostrăzi, iar românii se plîng continuu că sunt victimele conspirațiilor străine. Una dintre consecințele grave e că Transilvania se îndepărtează tot mai mult de restul țării și se conectează la Europa Centrală. Avertismentul este lansat în revista SRI, ”Sinteza”, într-o analiză semnată de Dan Jurcan, sociolog în cadrul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES.

”Lumea se schimbă într-un ritm alert, iar noi suntem încremeniţi în lupte sterile. Ţara devine din ce în ce mai puţin predictibilă. Investiţiile reale în infrastructură întârzie să apară. Provinciile româneşti nu sunt nici acum conectate prin autostrăzi la 100 de ani de la Marea Unire. Transilvania se îndepărtează economic şi mai mult de restul ţării şi se conectează din ce în ce mai mult cu Europa Centrală, nu cu Bucureştiul. Ne plângem că străinii sunt de vină, că suntem victima unor conspiraţii, când de fapt problema suntem noi. Impostura nu poate să genereze decât mediocritate. Fără excelenţă şi integritate nu poţi să ai coloana dreaptă în politica externă. Mediocritatea în guvernare înseamnă sărăcie, nu prosperitate. Prosperitatea nu poate fi generată prin redistribuire, prin cultivarea dependenţei faţă de stat, descurajarea muncii şi a iniţiativei. Prosperitatea nu poate fi sustenabilă în prezenţa corupţiei. 68% dintre români se consideră personal afectaţi de corupţie. România intră în rândul ţărilor centrale şi est-europene ca nivel de corupţie şi profil politic. Lupta anticorupţie deranjează liderii politici şi nu e de mirare că şi mişcările iliberale se dezvoltă în această parte de lume. Fără o justiţie independentă, corupţia nu poate fi controlată şi redusă ca fenomen. Iar justiţia nu poate fi independentă atât timp cât legile justiţiei sunt propuse de lideri politici fără credibilitate, cu serioase probleme penale sau suspectaţi de fapte de corupţie.” se afirmă în analiză.

DNA si SRI se prabusesc la capitolul încredere

”În esenţă, România trece printr-o criză de leadership. Politica a devenit o afacere de clan, de loialităţi de gaşcă. Profesionalismul în funcţiile publice este din ce în ce mai puţin prezent. Oamenii valoroşi nu se implică în politică pentru că nu sunt atraşi sau costurile loialităţii faţă de partid sunt poate prea greu de suportat. Impostorii ocupă acum funcţii de conducere” mai scrie specialistul, adăugînd că ”Instituţiile de forţă ale statului se bucură încă de încredere, dar le aşteaptă o criză de percepţie(…) A crescut numărul celor care nu au încredere în DNA la 59%, în timp ce 65% declară că nu au încredere SRI”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. din cauza partidului pro-rus psd romania merge inapoi, in loc sa avanseze. sper ca psd sa dispara in 2020 la alegeri!

  2. D-le Popa, ati punctat exact ce se intampla!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998