CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avertisment serios: bugetul de stat il poate lasa pe Citu fara iubita de Sf.Valentin

3 comentarii / 5396 vizualizări / 2 februarie 2021

Nu, nu e glumă: prim-ministrul Florin Cîțu se pregătește să dea piept cu o problemă ținînd de legea bugetului de stat care riscă să-i producă mari probleme familiale, dacă nu chiar să ducă la ruperea unei relații minunate, de ani de zile, cu Elena Calistru, șefa cunosctului ONG ”Funky citizens”.

Să explicăm motivele.

Vicepremierul Dan Barna a anunțat azi că obiectivul Guvernului este să aprobe şi să transmită în Parlament, săptămâna viitoare, proiectul bugetului de stat pentru 2021, într-o variantă care prevede un deficit de 7% – 7,2%. Deocamdată, a dezvăluit el, la proiect încă se lucrează: „Este o analiză în desfăşurare şi sunt aduse argumente la Ministerul Finanţelor pentru a găsi forma cea mai bună prin care să putem descompune bugetul pe ministere, pe de-o parte, pentru a respecta deficitul de care vorbeam” afirmă el, conform Agerpres.

Numai că anunțul lui Barna este exagerat de optimist.

După ce, peste vreo 2-3 zile, să zicem, proiectul de buget va fi finalizat de către Finanțe, el nu merge în Guvern spre aprobare, necum spre Parlament. Ci va merge pe siteul Finanțelor, unde va adăsta minim 10 zile pentru dezbatere publică, ceea ce înseamnă că el va putea fi aprobat de guvern cîndva, în perioada 16-21 februarie, abia ulterior mergînd la dezbaterea în parlament.

Se va întîmpla așa pentru că acestea sunt prevederile legislației din România.
Dar, mai ales pentru că vocea cea mai puternică în apărarea acestei transparențe a bugetului de stat este ONG-ul ”Funky citizens”, condus de partenera de viață a prim-ministrului Florin Cîțu, am numit-o pe Elena Calistru (foto).

Cea care, cînd guvernul era condus de Victor Ponta, s-a făcut foc și pară vizavi de nerespectarea legilor.

Ce susținea Elena Calistru pe 11 decembrie 2014, pe siteul ONG-ului său:

”După noaptea furtunoasă în care Ministerul Finanțelor Publice a publicat proiectul bugetului de stat după miezul nopții, Funky Citizens a solicitat astăzi dezbaterea publică a proiectului Bugetului de stat pentru anul 2015, în baza art. 7 din Legea nr. 52/2003 republicată. Reamintim că acest prost obicei al încălcării legii se perpetuează de la an la an, într-o totală sfidare a plătitorilor de taxe și impozite.
Ignorarea elementelor ce țin de respectarea legislației în vigoare poate duce la nulitatea unei eventuale adoptări a proiectului bugetului de stat dacă aceasta se întâmplă înainte de termenul legal de 10 zile de la publicarea acestuia și la încălcarea a nu mai puțin de trei legi în vigoare (Legea 500/2002 privind finanțele publice, Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal bugetară și Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică).

A invoca urgența aprobării bugetului cu nerespectarea legislației în vigoare nu se justifică din moment ce:

Conform Legii 500/2002 privind finanţele publice Art. 35 (4) „După însușirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare și de buget, prevăzute la alin. (1), acesta le supune spre adoptare Parlamentului cel mai târziu până la data de 15 noiembrie a fiecărui an.”(…)

Considerăm că cetățenii români (finanțatorii naționali) merită o consultare la fel de riguroasă precum cea prin care a trecut bugetul de stat prin dezbaterile cu finanțatorii internaționali în aceste zile.

Solicităm Guvernului să nu adopte proiectul legii bugetului de stat până la scurgerea termenului legal de cel puțin 10 zile în care acesta ar trebui supus dezbaterii publice.
Solicităm Parlamentului, prin Birourile Permanente ale celor două Camere, să retrimită Guvernului proiectul de lege în cazul nerespectării întregii proceduri legale, evitând astfel legitimarea unei încălcări a legii.
Adoptarea furtunoasă a proiectului bugetului de stat este în măsură să arate lipsă de respect față de cetățenii și companiile din România, pe banii cărora este construit acest buget, motiv pentru care solicităm respectarea legii și dezbaterea publică a proiectului de buget timp de cel puțin 10 zile”.

Vă dați seama, dacă Elena Calistru a fost atît de severă cu niște străini, premierul Ponta și ministrul de Finanțe Ioana Petrescu, va tăia efectiv în carne vie cînd la mijloc e iubitul său, fost ministru de Finanțe și actual premier Florin Cîțu.

Așa că-l avertizăm pe premier: ori pune bugetul minim 10 zile în dezbatere publică, ori, de Sf.Valentin își face program de unul singur. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Adica „ad labam” ( am citat din Gheorghita, de la portita).

  2. Aiurea…
    Nu-i i doare nici la basca pe cei în cauză …
    Doar sunt disciplinați …..

  3. Individa ragaie de p..la.Chiar va imaginati ca fatalaul partu are in pantaloni ce trebuie asteia?In loc de asta ,pentru o limba,s-ar putea sa o lase sa faca bugetul.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998