CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Avertismentul APADOR-CH: România lui Iohannis militarizează pînă și internetul

7 comentarii / 3622 vizualizări / 9 noiembrie 2022

Noul proiect de lege privind securitatea cibernetică prevede că MApN va avea atribuții sporite de apărare a fruntariilor virtuale ale patriei, va transforma Internetul național într-un câmp tactic și va chema la instrucție firmele private. Dezvăluirea teribilă aparține organizației APADOR-CH, care face propuneri de modificare a legii, pentru demilitarizarea Internetului.

Noul proiect de lege a securității cibernetice, aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Cercetării, conține mai multe prevederi de natură să militarizeze Internetul românesc, punându-l sub coordonarea MApN. Sub pretextul asigurării securității spațiului cibernetic național, MApN obține puteri de coordonare, control și reglementare a spațiului virtual civil, lucru inadmisibil într-o societate democratică, arată APADOR-CH într-un comunicat.

Legea militarizează Internetul privat sub pretextul securizării, spune ONG-ul, relevînd, spre exemplu, că art. 11 din proiect prevede că MApN „este autoritate competentă la nivel național în domeniul apărării cibernetice” primind atribuții în domeniul apărării cibernetice atât asupra rețelelor și sistemelor informatice militare și de apărare, cât și asupra sistemelor civile.

De asemenea, legea introduce recrutarea și instruirea furnizorilor de Internet, art. 30 din proiect prevăzînd că MApN poate convoca mediul privat pentru formare şi instruire periodică, după cum apreciază necesar, pe baza unor criterii pe care tot MApN le va stabili printr-o lege pe care urmează să o iniţiere.
APADOR-CH consideră că acest drept prevăzut pentru MApN este excesiv, dacă se pleacă de la premisa că societatea în care trăim este preponderent civilă şi că armata, deşi este o componentă indispensabilă a societăţii, nu este totuşi componenta primordială. Asociația cere eliminarea completă a articolului 30 din proiectul de lege. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Le trebuie sa si legalizeze ceea ce deja fac.

 2. Armata a intrat abuziv pe site-ul TVR si a modificat un articol mai vechi deranjant pentru premierul Ciuca, stergand anumite pasaje.

  • Stire 24 octombrie 2021:
   „Radio România deschide anchetă după ce a fost modificat un articol ce-l viza pe generalul Ciucă / A fost scoasă declarația premierului desemnat în care a spus că nu va face politică/ Se suspectează o acțiune din afara instituție”

 3. in domeniu cyber-suge-pula.

 4. Acesta este un ordin de la americani care sunt obsedati de control si supraveghere. Armata română nu este in stare sa supravegheze si sa constientizeze care sunt adevaratii dusmani ai tării, dar va supraveghea cetatenii, desi la conducerea ei sunt ministri civili.

 5. @Care sunteți pentru bombardarea uzinelor producătorilor de arme neecologice, ?

 6. & Dacă sunteți de părere ca la laboratoerele de bioterorism ar putea fifolosite termobarice, napalm, alte resurse militare de sterilizare a „focarelor de bioterorism” de „cerctare științifică militară”, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998