CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avertismentul lui Emil Constantinescu: Pandemia nu va ramine fara urmari in plan psihic

11 comentarii / 3366 vizualizări / 23 mai 2020

Fostul președinte Emil Constantinescu a prezentat recent cîteva opinii extrem de interesante privind situația creată de pandemie și învățăturile care ar trebui trase de aici. Difuzăm cîteva dintre aceste opinii, extrase dintr-un discurs susținut în deschiderea reuniunii ”Cum va arăta lumea după pandemie?”, desfășurată ca video-conferință, organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și Rețeaua Universităților de la Marea Neagră.

– Dacă vrem să înțelegem cum va arăta lumea după pandemie ar trebui mai întâi să înțelegem prezentul pe care-l trăim și să învățăm din lecțiile trecutului apropiat.

– S-a putut vedea mediocritatea liderilor politici, ineficiența sistemului economico-financiar bazat pe obținerea profitului, în rezolvarea problemelor de sănătate publică, limitele științelor medicale, ale științei în general, precum și riscurile unor tehnologii scăpate de sub control. Două basme care ne-au însoțit copilăria, cel al Împăratului fără haine și cel al Ucenicului vrăjitor, par a fi transpuse în realitatea zilelor noastre.

– Privind retrospectiv, primele două decenii ale secolului XXI, vedem că omenirea a trecut prin două crize: criza globalizării terorismului, începând cu 11 septembrie 2001 și criza financiară din 2004-2009. După fiecare din aceste crize s-a spus, cum se spune și în actuala criză, că ”lumea nu va mai fi la fel”.
Dar experiența postcriză a arătat că lumea a rămas aceeași, iar, în timp, lucrurile chiar s-au înrăutățit.

– Efectele dezastruoase ale crizei economice din 2004-2009, provocată de politicile bancare nesăbuite nu au fost suportate de bănci și de sistemul financiar bancar care a jucat un rol esențial în propagarea sa. Agențiile de rating nu au fost decredibilizate și învinuite iar sistemul existent a continuat neperturbat, creând astfel premisele unor crize similare în viitor. Cetățenii trădați de administrație au fost cei care au avut de suferit, fiind obligați să suporte costurile crizei.

– Guvernele actuale, obsedate de respectarea reglementărilor de prevenire a răspândirii virusului și de restricțiile bugetare, văd copacii, dar nu mai văd Pădurea.

– A venit vremea ca mediul academic și oamenii de știință să se angreneze într-o dezbatere asupra viitorului societății umane. Mediul academic și universitar trebuie curățat de virusul populismului și reafirmată misiunea științei: căutarea adevărului.

– Recenta criză sanitară a lăsat să se vadă ceva mai profund: ruptura dintre actualul sistem politic şi economic globalizat şi modelul cultural care l-a definit la începuturile sale.

– Grav este că ruptura dintre economia reală şi cea speculativă, pe de o parte, şi dintre administraţia birocratizată şi cetăţeni, pe de altă parte, a afectat un element esenţial atât pentru democraţie cât şi pentru economia de piaţă: încrederea cetăţenilor.

– Există riscul ca nemulțumirea populară, blocată în perioada pandemiei, să alimenteze mișcările fără ideologie, fără lideri, ale unor persoane fără identitate, mobilizate pe rețele de socializare, care, profitând de anomia creată, să genereze o protestocrație care să amenințe democrația reprezentativă creând premisele derapajului spre un regim autoritar.

– Pentru a recâştiga încrederea cetățenilor este nevoie de mai mult decât o reluare a dialogului social. Este nevoie de un nou model cultural pentru că nici un proiect politic nou nu poate avea succes dacă nu este precedat şi fondat pe un model cultural, bazat pe valori morale, singurele care pot crea o solidarizare a energiilor pozitive ale societăţii.

– Actuala Pandemie a adus cu ea o situație unică în istoria omenirii, acceptarea de către miliarde de oameni a izolării la domiciliu pe o perioadă îndelungată. Aceasta nu poate rămâne fără urmări în plan psihic.

– Crizele de adaptare nu sunt noi în evoluţia societăţii umane, numai că în prezent se desfăşoară mult mai rapid şi pe spaţii mai mari sporind incertitudinea persoanei umane pe tot cuprinsul satului planetar. Dezvoltarea accelerată a relaţiei tehnologie – economie a zguduit sfârşitul secolului XX anunţând două şocuri: globalizarea şi explozia cunoaşterii. Ambele au amplificat cu brutalitate incertitudinea. În opinia mea, politica, aşa cum este ea concepută şi practicată în prezent, nu este încă pregatită să gestioneze enormele sfidări ce stau în faţa noastră în noul secol şi mileniu și recursul la experiența Stiinței ne poate ajuta. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Vi-l puteti inchipui pe jegul uman si retardat Iohannis „citind” astfel de adevaruri?! Eu, nu!

  • @Themega
   Nici noi!

 2. @ Cum ați comenta și despre faptul că din zicerile lui Emil Constantinescu lipsesc trimiterile la fumat și la țigări, ?

  • Atenție, nu este un comunicat SRI.

   • Ăsta „!!!!!!!!!!!!!!!” zice că se pricepe la comunicatele SRI, ?

    • Zice că ai confundat sectoarele. De contrabandă cu țigări, combustibil și multe alte alte crime se ocupă exclusiv cei care nu suportă niciun control, colegii tăi!!!

 3. Ați căutat la brâul lui Piculeață ,hora lui Niță Golea, ?

 4. Dacă nu ați găsit probabil că nUE sau nu ați căutat bine, ?

 5. Sau „nU E” , ?

 6. Emil asta de la Maglavit semneaza doar texte scrise de „negri”. Nu e nici pe departe ce vrea sa para…

 7. Vad ca nu il intreaba nimeni de actul de tradare a Romaniei petrecut la 3 mai 1997 ,scuze daca gresesc data,cand dl Constantinescu a facut cadou tarii vecine si prietene Ucraina teritoriile istorice romanesti impreuna cu sute de mii de romani oprimati .Mai are tupeul sa emita pareri acest tradator ordinar de tara?Il rog pe Dumnezeu sa nu ii ia sufletul pana nu va se va cai si nu se va marturisi poporului roman pentru ceea ce a facut.Cel mai abject act de tradare de la cedarea catre aceeasi Ucraina a insulei Serpilor de catre inaintasii in ideologia intunericului neomarxist ai acestui nefericit.Norocul lui ca am devenit o natie cu creierul spalat.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998