CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avocatii generalului Marcel Opris

0 comentarii / 1984 vizualizări / 26 ianuarie 2014

Este in afara orcarui dubiu responsabilitatea Serviciului de Telecomunicatii Speciale, condus de generalul Marcel Opris, in tragedia petrecuta in Muntii Apuseni. Dincolo de toate scurtcircuitele institutionale, unele extrem de grave, cheia explicatiilor rezida in stabilirea institutiei si respectiv persoanei vinovate de nefunctionarea sistemului 112 in sensul localizarii semnalului. Iata insa ca in jurul unei institutii aflate intr-o culpa reala si a unui personaj aflat in fruntea listei vinovatilor, generalul Marcel Opris, sunt o serie de persoane care fac zid. Oare de ce?

Incercand sa raspundem la aceasta intrebare, vom afla, daca vom parcurge in mod corect pasii unui rationament, cat de nociv poate deveni un serviciu secret atata timp cat iese din limitele democratice.

De ce ar fi interesati o serie de agenti de influenta ai societatii de la Bucuresti sa il apere pe seful unei institutii despre care se spune ca nu are alta menire decat aceea de a depune toate eforturile necesare in vederea asigurarii si secretizarii descutiilor purtate intre demnitarii statului, la care se adauga, desigur, asigurarea transmisiilor de date in timpul campaniei electorale – evident, obiective si netrucate – si sistemul de localizare al apelurilor 112? Daca asa ar sta lucrurile, daca nu ar exista si alte activitati nedeclarate, mai obscure, mai secrete ale STS, atunci avocatii lui Marcel Opris s-ar reduce la doar cateva persoane.

Cine l-ar apara atunci cand a gresit? In primul rand, cel care l-a numit pe Marcel Opris si l-a facut si general. Adica presedintele Traian Basescu. In al doilea rand, l-ar mai putea apara proprii subordonati. Sau unii dintre ei. Dar acestia nu se pot transforma in agenti de influenta. Din simplul motiv ca nu sunt voci publice.

Si totusi ce constatam? Ca o puzderie de persoane, lideri politici in special, care au reprezentat sau care inca mai reprezinta regimul Traian Basescu, au devenit peste noapte avocatii lui Marcel Opris. Persoane care nu numai ca il disculpa, dar incearca sa arunce responsabilitatea nelocalizarii apelului 112 in carca altor institutii si a altor persoane. Acestora li se adauga ziaristi si analisti politici, care ei insisi se autorecomanda in ultima vreme drept basisti. Exista si o serie de parlamentari din diferite partide care, intr-un mod mai mult sau mai putin transparent, procedeaza la fel. Cum se explica acest fenomen?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, este necesar ca, in prealabil, sa fac doua precizari. In societatea romaneasca exista multe persoane care nu lucreaza oficial in STS, care oficial ocupa functii civile care nu au nicio legatura cu serviciul secret si care totusi au grade STS. Unii dintre acestia sunt chiar generali in rezerva. Ciudat, nu? O a doua ciudatenie este ca si STS, nu numai celelalte servicii secrete, a obtinut la inceputul anilor 2000, prin lege, dreptul de a infiinta societati comerciale. Acestea sunt, de fapt, societati acoperite. Ele sunt alcatuite dintr-o puzderie de persoane care, sub umbrela serviciului secret, fac afaceri exceptionale in special in domeniul IT. Si al telefoniei. De orice fel. Nu stim cat din profitul acestor societati este varsat serviciului secret si cat ajunge in buzunarele „acoperitilor”. Dar ceea ce stim cu certitudine este ca destinul multora dintre acestia este strans legat nu numai de statutul STS si de dreptul acestui serviciu secret de a utiliza societati acoperite, ci si de persoana generalului Marcel Opris, care este la capatul tuturor firelor. Ca un veritabil prestidigitator.

Atunci cand intreg adevarul va fi aflat, Romania se va cutremura. Dar asta nu se va intampla prea curand. Avocatii lui Marcel Opris, in frunte cu Traian Basescu, vor actiona si de aceasta data. In definitiv, daca ei sunt acoperiti, de ce nu l-ar acoperi la randul lor pe generalul Marcel Opris? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998