CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avocatul lui Gaddafi si cuiul din cosciug

0 comentarii / 1391 vizualizări / 20 martie 2011

Ministrul de Externe al Romaniei, domnul Teodor Baconschi, raspunzand unor intrebari Mediafax, a dat in balbaiala. Tema era pozitia Romaniei in raport cu situatia din Libia. Cat de hotarate sunt autoritatile statului nostru sa actioneze in deplin consens cu partenerii euroatlantici, in momentul in care se va da startul interventiei militare impotriva regimului Gaddafi? De ce seful diplomatiei de la Bucuresti a raspuns ambiguu? Sovaielnic? Este el avocatul lui Gaddafi? Sau este doar o marioneta a adevaratului avocat?
Inainte ca domnul Teodor Baconschi sa dea in balbaiala, s-a intamplat ceva extem de spectaculos. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, invitat fiind la un summit de urgenta pe tema Libiei, s-a luat de piept cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy. Si nu numai cu el. Seful statului roman, seful ultimului stat din Uniunea Europeana in materie de performante, seful primului stat din UE in materie de contraperformante, tolerat, de voie, de nevoie, la marginea cercului, in clubul conducatorilor de tari – si asta doar din respect fata de electoratul roman care l-a ales –, a batut marinareste din picior si a zis “nu”. “Nu” interventiei militare in Libia. Dincolo de consecintele grave in plan diplomatic in raporturile cu cele mai importante state europene, se pune o intrebare tinand, pana la urma, de morala. A procedat corect Traian Basescu?
Aparent, pozitia sefului statului roman pare onorabila. In primul rand el lasa impresia a fi dovedit ca diplomatia de la Bucuresti are taria de a actiona independent si de a reactiona demn. In virtutea unei continuitati – ma refer aici, evident, la regimul Ceausescu – a neinterventiei in “treburili” altor state. In al doilea rand, intre Romania si Libia au existat intotdeauna relatii mai mult decat cordiale. Chiar si atunci – sau cu atat mai mult atunci – cand Gaddafi, sfidand, in mod indraznet dar si pe deplin interesat, intreaga lume occidentala, a initiat OPEC. Organizatia care avea sa creasca exorbitant, in beneficiul statelor producatoare, costul barilului de petrol, prin limitarea extractiilor. In urma cu circa patruzeci de ani, o lume intreaga a fost data peste cap. De atunci si pana la atacul terorist din 11 septembrie 2001, Gaddafi si Libia au figurat, la loc de cinste, in asa-numita axa a raului. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998