CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Avocatul Poporului a anticipat scandalul Udrea: ICCJ nu poate trece peste deciziile CCR

3 comentarii / 3604 vizualizări / 12 aprilie 2022

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anticipat strălucit încă de acum cîteva luni decizia stupefiantă prin care ICCJ a sfidat Constituția în cazul procesului Elenei Udrea și a dat o sentință în baza unei recomandări a Curții de Justiție a UE care încalcă o decizie clară a CCR.

Într-un material elaborat în decembrie anul trecut pentru un volum omagial intitulat ”Ziua Constituției”, apărut zilele trecute, Renate Weber profețea negru pe alb, comentînd decizia CJUE conform căreia judecătorii români pot ignora în anumite cazuri deciziile CCR:

”Decizia CJUE din 21 decembrie 2021 mi se pare problematică. Nu pentru că proclamă supremația dreptului european, căci acolo unde acest drept există el face parte oricum din dreptul nostru intern, conform art 11 din Constituție.

Ci pentru că deschide o portiță prin care judecători ignoranți sau de rea credință (există și aceste categorii, din păcate) vor interpreta abuziv decizia CJUE și vor înlătura obligativitatea deciziilor CCR.

Practic vor încălca Legea fundamentală a României, iar de la acest moment încolo orice va fi posibil. Repet, e vorba de cei care sunt fie prea ignoranți să înțeleagă decizia CJUE, fie au o agendă proprie în afara principiilor statului de drept(…)
Personal, sunt de acord cu punctul de vedere din Comunicatul de presă al CCR din 23 decembrie 2021 potrivit căruia numai după o revizuire a Constituției României s-ar putea accepta ideea că “efectele principiului supremației dreptului UE se impun tuturor organelor unui stat membru, fără ca dispozițiile interne, inclusiv cele de ordin constituțional să poată împiedica acest lucru”, sau ideea că “instanțele naționale sunt ținute să lase neaplicate, din oficiu, orice reglementare sau practică națională contrară unei dispoziții a dreptului UE”. Pâna atunci însă, consider că CCR are perfectă dreptate când afirmă că “potrivit art.147 alin.(4) din Constituție, deciziile Curții Constituționale sunt și rămân general obligatorii”
De fapt, asistăm în această perioadă la o adevărată bătălie între statele membre ale UE și instituțiile UE privind supremația Uniunii în toate domeniile, inclusiv trecând peste ordinea de drept stabilită de constituțiile statelor membre și interpretată și pusă în aplicare de curțile lor constituționale” a scris Avocatul Poporului. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Dar si Udrea si-o merita cu prisosinta.

  2. Tardiv, magistratii romani jura credinta sa apere Constitutia Romaniei, orice decizie profesionala se raporteaza la aceasta carte fundamentala, ignorarea valorilor acesteaia inseamna tradare in cel mai calificat mod cu putinta, iar deciziile asumaye sunt in fapt atacuri de facto la esenta statului national Roman.
    Argumentul folosit de presedintele Traian Basescu la dezbaterile din Consiliul Europei ce sunt blocate de cancelarul Germaniei pana cand actul aflat in discutie nu este un atac la adresa Constitutiei Germaniei prin verificarea acestuia de Curtea Constitutionala Germana cu sediul la Karlshue este mai mult decat semnificativ.

  3. deschide piortitza ABUZULUI.
    (nu e tolomaca ci doar puturoasa cointeresata)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998