CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avocatul Poporului: Arafat – ilegal si neconstitutional

2 comentarii / 3020 vizualizări / 6 octombrie 2021

Renate Weber, Avocatul Poporului, atrage atenția asupra consecințelor dezastruoase pe care l-ar avea suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale asupra pacienților anunțată luni de Raed Arafat, avertizînd că se încalcă grav Constituția și legislația în vigoare.

”Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în contextul declarațiilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgenţă, dr. Raed Arafat, care a anunțat în data de 4 octombrie, că din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităților sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe, cu anumite excepții.

Deși înțelegem situația epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenția că dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceștia decât opțiunea efectuării actului medical în unități sanitare private. Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetățeni, situație care, în opinia noastră, este de neacceptat.
Mai mult, Avocatul Poporului apreciază că, în situația în care suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale se va realiza prin act administrativ (ordin), emis de un organ administrativ fără personalitate juridică (Departamentul pentru Situații de Urgență), sau prin ordin al ministrului sănătății acest lucru este neconstituțional și nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exercițiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistență medicală în unitățile sanitare de stat (art. 47 alin. (2) din Constituție). Or, Constituția României prevede clar în art. 53 că restrângerea poate fi făcută numai prin lege, în acest sens existând și numeroase decizii ale Curţii Constituționale (ex. Decizia nr. 457/2020).
Reamintim că încă din luna aprilie 2020, Avocatul Poporului a atras atenția asupra problemelor pe care le poate genera suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale, conduită pe care a avut-o permanent în toată această perioadă” se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Cat il mai suportam pe arahat?

  2. Nu este vorba de Arafat aici ! Întrebați-vă cât îi mai suportați pe cei ce îl „susțin” pe Arafat. Dacă mâine, în mod miraculos, dispare Arafat (Doamne ferește de o așa pierdere), va fi adus în locul lui altcineva ce va face ceea ce îi vor spune „protectorii” săi.
    Tragedia este că nu vedem leopardu’ ptr că ne oprește gardu’ !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998