CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avocatul Poporului, avertisment categoric: pedepsirea medicilor prin OUG-uri e neconstitutionala

0 comentarii / 3056 vizualizări / 29 septembrie 2021

Instituția Avocatul Poporului atrage atenția guvernului Cîțu, printr-o adresă oficială, că sancționarea personalului medical nevaccinat cu suspendarea ori desfacerea contractului de muncă pe baza unei OUG încalcă prevederile Constituției și reclamă obligatoriu o lege votată în parlament.

E vorba de proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar pentru personalul din cadrul unor unități publice și private și de proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Potrivit ambelor proiecte de acte normative, costurile privind activitatea de testare împotriva SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul din cadrul unităților vizate, cu excepția personalului care are indicație medicală pentru nevaccinare. De asemenea, se introduce sancțiunea suspendării și chiar a încetării de drept a contractelor de muncă, în situația în care perioada de suspendare cumulează 30 de zile dacă angajații nu prezintă certificatul digital, ca și interdicția accesului în centrele rezidențiale a personalului care nu prezintă certificatul digital sau, după caz, interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu persoanele beneficiare.

Avocatul Poporului apreciază, conform unui comunicat de presă, că respectivele soluții legislative reprezintă măsuri restrictive care, potrivit art. 53 alin. (1) din Constituția României, pot fi făcute numai prin lege, ele afectînd dreptul la muncă și protecția socială a muncii și alte drepturi. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998