CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9560 RON UP | 1 USD = 4.6047 RON UP | 1 GBP = 5.7745 RON UP

Avocatul Poporului da de pamint cu cenzorii presei libere: ”Care e cadrul legal?”

9 comentarii / 3476 vizualizări / 27 aprilie 2020

Avocatul Poporului își exprimă îngrijorarea privind restrîngerea libertății de exprimare și solicită Grupului de Comunicare Strategică clarificări referitoare la închiderea mai multor site-uri, potrivit unui comunicat oficial al instituției.

”În perioada care a urmat instituirii stării de urgență pe teritoriul României, Avocatul Poporului a luat act despre solicitările adresate Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) de către MAI, la propunerea GCS, în sensul închiderii mai multor site-uri despre care s-a apreciat că difuzează știri false cu privire la evoluția epidemiei de SARS-CoV-2, cu potențial a crea panică în rândul populației” arată Renate Weber în solicitare.

”Avocatul Poporului precizează că nici decretul privind instituirea stării de urgență, nici cel privind prelungirea acestei măsuri nu menționează libertatea de exprimare între drepturile al căror exercițiu urmează să fie restricționat în această perioadă.
Având în vedere rolul Avocatului Poporului de garant constituțional al drepturilor și libertăților cetățenilor și apreciind că dispunerea măsurilor necesare trebuie să fie în concordanță cu prevederile constituționale referitoare la respectarea libertății de exprimare, dar și dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public (art.30 și art.31 alin. (I ) din Constituție), solicităm GCS lămurirea următoarelor aspecte:

1) Care este procedura de sesizare și cea prin care monitorizați apariția știrilor false în contextul actualei crize cauzate de epidemia de SARS-CoV-2? Va rugăm să ne indicați cadrul legal aplicabil, care detaliază aceste situații și care permite asemenea interpretări;
2) Din ce perspectivă sunt analizate știrile în legătură cu care există suspiciuni în ceea ce privește autenticitatea, credibilitatea surselor, dar și a celor fără fundament știintific?
3) Cum se realizează analiza, în raport de conținutul informațiilor, autenticitatea și exactitatea acestora, credibilitatea site-urilor care găzduiesc informația, credibilitatea surselor, dar și scopul urmărit prin publicarea respectivelor informații?
4) Există la nivelul Grupului intenția identificării și dezvoltării altor modalități de avertizare a populației cu privire la știrile false? Există un plan în acest sens?

Clarificările se impun și în contextul în care Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și-a exprimat la sfîrșitul lunii martie îngrijorarea în legătură cu Decretul privind instituirea stării de urgență, subliniind importanța liberei circulații a informațiilor și a dreptului de a relata despre pandemie și despre politicile guvernamentale: „Aceste prevederi ale decretului de urgență reprezintă un risc la adresa muncii fără restricții a jurnaliștilor, o autocenzură pentru actorii media care încearcă să informeze publicul și poate fi chiar contraproductivă”… ,,dacă autoritățile pun în dificultate fluxul de informații difuzat de instituțiile media și de jurnaliștii independenți, nu fac decît să favorizeze o mai largă vizibilitate a dezinformărilor” se mai arată în adresa Avocatului Poporului.(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Mult mai ingrijoratoare e alinierea, incolonarea presei, de toate orientarile la „politica” guvernamentala…desi toate comunicarile oficiale sunt balbaite, ridicole, ele insele fake news-uri, jurnalisti, cunoscuti ca independenti se alatura corului sponsorizat guvernamental de Cantarea Pandemiei, de sustinere a fortelor de represiune si de demonizare a oricarei opinii „separate”…Desi toate masurile luate sunt impotriva cetateanului, mustesc a afaceri politice sulfuroase si put a dictatura proasta, continua slavirea sasului si sondajele triumfaliste…de parca-am fi o natie de masochisti, ori, mai rau, de idioti…

  • Guvernul SRI ar fi trebuit să vă lase să umblați liberi, să infectați tot în România și apoi să le puneți în cârcă moartea rubedeniilor.

   A mai apărut un prost la interval, scribul Petria care a descoperit că mor doar 26 de persoane dintr-un milion la nivel global și ne pierdem timpul. Ar trebui adoptat scenariul infectării voluntare cu 500 000 000 decedați de COVID19.

   Atât puteți, nimic mai mult!

   • „Guvernul SRI” ne-a lasat sa umblam liberi, incepand cu luna noiembrie 2019, cand seful lor din deal a aflat, oficial, de pandemia care va veni, apoi, premeditat, ne-a lasat sa umblam liberi, sa infectam toata Romania, din ianuarie 2020, de cand SRI-ul a testat, „la cerere” si a lasat covidele sa zburde democratic…apoi, acelasi guvern ne-a ingaduit sa bantuim, tot liberi, tot pasibili de infectare, din februarie, de cand „nazistul” Strainu- Cercel le-a facut, evident, la cerere un plan de izolare si „zadarnicire a raspandirii bolilor”, plan pe care-l si suportam de pe la sfarsitul lui Martie, cand, in baza lui, s-a decretat starea de urgenta…nu inainte de ziua de 11 Martie, cand seful guwernerului cum i-ai zis sa ne mai ingaduie haladuiala in libertate si infectarea intre noi, dupa ce a hotarat „sa demitizeze un pic boala”, deci, sa ne dea toate argumentele astea „idioate si criminale”, de combatere a unei manipulari, oricare ar fi ea…pentru ca, e mai uman sa fie manipulare (ne-am obisnuit cu primavara araba, cu armele de distrugere in masa, cu teroristii morti, ca vii n-am vazut…) mondiala, la care sa fi achiesat si ai nostri, la ordin, decat sa ne gandim ca totul e real, ca s-a stiut si ca am fost, premeditat, lasati „sa umblam liberi, sa infectam Romania”…logica elementara, pe voi nu va mai invata decat sofismul, la scoala aia din padure?!

    • Neah, problema mea cu voi nu are legătură cu dependența SRI-ului de marota MuiePSD via diaspora cu 4 clase.

     Voi demitizați răceala. Fentă, șut cu dreptul în stângul și iar mimați legatul la șireturi.

 2. ‘AVOCATUL POPORULUI DA DE PAMINT CU CENZORII PRESEI LIBERE’
  Cum? Punand cateva intrebari? Haida-de!
  De nu sesizeaza CCR?

 3. […] InPolitics, în apărarea libertății presei și a Constituției României, cât și poziția Avocatului Poporului , care cere socoteală așa-numitului Grup anonim de Comunicare Strategică prin care s-a realizat […]

 4. […] InPolitics, în apărarea libertății presei și a Constituției României, cât și poziția Avocatului Poporului , care cere socoteală așa-numitului Grup anonim de Comunicare Strategică prin care s-a realizat […]

 5. […] InPolitics, în apărarea libertății presei și a Constituției României, cât și poziția Avocatului Poporului, care cere socoteală așa-numitului Grup anonim de Comunicare Strategică prin care s-a realizat […]

 6. Nu stie Grindeanu de chestii de astea, temeiuri legale. ca sclav de lux el inchide ce i se ordona

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998