CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Avocatul Poporului: Situatia e grava, Guvernul sa dea urgent o amnistiere a amenzilor

0 comentarii / 1774 vizualizări / 7 mai 2020

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat azi, într-un interviu pentru Radio România Actualități, că Guvernul trebuie să amnistieze printr-o ordonanță de urgență amenzile date în perioada stării de urgență, pentru că decizia de ieri a CCR a creat o situație extrem de gravă și care poate crea mari complicații, inclusiv în Justiție.

”Noi am atras atenția de multă vreme, de la începutul stării de urgență, că, ori de câte ori o persoană se consideră nedreptățită prin amenda primită trebuie să meargă și să facă plângere la instanța de judecată. Aceasta este procedura. Acum, problema este că în România a fost dat un număr record de amenzi, peste 300.000. Am înțeles că deja există cam vreo 100.000 de plângeri formulate. Or, asta pe mine mă sperie strict pentru că mă gândesc în ce fel judecătorii ar putea să facă față unui număr atât de mare de plângeri. Pur și simplu, s-ar sufoca instanțele de judecată” afirmă Weber.

”Cu atât mai mult insist cu cât precizez: Curtea n-a decis că amenzile sunt neconstituţionale, Curtea a decis că textul pe baza căruia au fost date aceste amenzi, textul este neconstituțional, deci este chiar mult mai serios și mult mai grav, și atunci tocmai de asta spun că probabil că soluțiile vor fi diferite sau poate că, într-adevăr, Guvernul, Parlamentul se gândesc să facă ceva, în așa fel încât mai multe persoane să beneficieze de o ordonanță de urgență din partea Guvernului și o lege pe care s-o adopte Parlamentul și care să reprezinte un fel de amnistie în ceea ce privește amenzile. Sigur, probabil și cu excepții, dar care să privească, per ansamblu, mai multe categorii de oameni care au primit amenzi în această perioadă pentru că am auzit că – și aici insist – am auzit că este vorba sau, mă rog, a circulat la un moment dat în spațiul public ideea că e vorba doar de cuantumul amenzii. Nu, nu, sub nicio formă nu e vorba doar de cuantum,

ci de faptul că noi am fost amendați, noi ca societate vreau să spun, am fost amendaţi fără să existe o descriere în lege a faptelor respective, a contravenţiilor, repet, în lege, nu în ordonanţe militare care sunt acte administrative și nu sunt acte de legiferare

(…) O contravenție se stabilește prin lege, nu printr-un act administrativ al unui ministru sau al unui comitet, așa cum a fost el constituit. Legea, adică Ordonanța 1/ 99 ar fi trebuit să prevadă exact care sunt contravențiile, în așa fel încât fiecare din noi să înțeleagă cum anume trebuie să se comporte. Asta este Constituția României. Astea sunt exigențele statului de drept și noi suntem totuşi un stat de drept.” mai spune Avocatul Poporului. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998