CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bacanu: ”Presa e in agonie, se pregateste un nou val de moguli”

0 comentarii / 1904 vizualizări / 8 iunie 2010

Reputatul jurnalist Petre Mihai Băcanu afirmă că presa românească se află în cel mai greu moment al său și că, foarte curînd, va apărea pe piață un nou ”val” de moguli, cel mai adesea de paravan, în spatele cărora se vor afla structuri politice.

Fostul cap al ”României libere”, Petre Mihai Băcanu, afirmă, pentru Inpolitics, că măsurile anticriză ale guvernului vor da, în lunile următoare, cea mai grea lovitură presei autohtone, numai că momentul respectiv va fi abil speculat de anumite structuri, în special politice, care își vor lansa propriile trusturi de presă și chiar proprii moguli. ”În ultimii 20 de ani s-au făcut eforturi disperate pentru ca presa să ajungă sub control politic total, cel mai des fiind încercată varianta introducerii unei legi a presei…cred că au fost cel puțin 20-25 de tentative. Din fericire, noi am rezistat, clamînd nevoia, eventual, a unei legi care să garanteze libertatea presei, nu a uneia care să o îngrădească, așa cum se dorea. Momentul actual, al crizei, ar putea reprezenta, însă, ocazia potrivită pentru regalarea conturilor cu media, în fine. În acest moment, presa e în agonie, nu cred că mai există organ de presă care să producă beneficii financiare, se trăiește din rezerve și din banii dirijați de anumiți moguli din alte afaceri. Măsurile de desființare, practic, a drepturilor de autor, coroborate cu foarte probabila majorare a TVA și a impozitelor, în toamnă, vor da lovitura de grație trusturilor actuale”.

Băcanu mai crede că ”Vor supraviețui doar acele organe de presă în care cineva va accepta să pompeze bani din alte surse. Problema este că actualii mari patroni de presă, așa numiții moguli, sunt pe cale – cel puțin unii dintre ei – să cedeze, în sensul că și-au făcut socotelile, după cîțiva ani, și au ajuns la concluzia că s-au ales mai degrabă cu pagube de pe urma investițiilor în media. Pronosticul meu e că, foarte curînd, pe acest fond al crizei, se va stinge o generație existentă de moguli și va fi înlocuită cu o alta. E vorba de niște oameni care vor fi împinși în față de structuri politice și nu numai, afaceriști despre care nici măcar nu se poate spune că sunt de mare calibru, dar care vor accepta să joace anumite roluri, de fațadă. În treacăt amintesc că s-a lansat, nu demult, un mogulaș nou de presă ale cărui afaceri erau, deja, în pragul falimentului, un exemplu grăitor. Actuala putere își pregătește, și ea, un trust de presă, din informațiile care se vehiculează. În paralel, cum am mai spus, vor exista niște retrageri – totale sau parțiale – din media ale unor investitori tradiționali”.

Băcanu mai spune că presa ar trebui sprijinită, în asemenea momente dificile, după exemplul unor state europene care nu doar că nu au introdus măsuri anti-presă, ci chiar au deblocat importante ajutoare de stat, dar crede că acest lucru nu se va întîmpla la noi: ”Dintotdeauna, a existat o dorință acerbă de a se pune pumnul în gură presei, pentru a înceta dezvăluirile despre afaceri oneroase ori despre jocuri politice și nu aștept ca cineva să vină, acum, cu propuneri de ajutorare a ei, mai degrabă cred că se va face tot posibilul pentru a se da lovitura de grație, lucru trist, pentru că o țară cu o presă slabă este, după părerea mea, o țară vulnerabilă”. (B.T.Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998