CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Baia de multime se transforma in baie acida

0 comentarii / 1426 vizualizări / 16 august 2010

Din nou Traian Basescu a iesit mototolit in plina tentativa de a se intalni cu populatia care l-a ales presedinte. S-a intamplat de mai multe ori in timpul inundatiilor.

Dar, de fiecare data, s-a putut spune, si s-a si spus, ca cetatenii, nemultumiti de prestatia sefului statului, se aflau intr-o situatie limita. Cand trebuiau sa-si verse naduful pe cineva. Si s-a intamplat ca primul sosit sa fie chiar Traian Basescu. De aceasta data, insa, la Constanta, huiduirea sa are o alta semnificatie. Ea chiar marcheaza ruptura dintre populatie si cel mai de seama reprezentant al ei. Este momentul incepand de la care baia de multime, a sefului statului, devine acida.
De ce personalitatile politice isi doresc asa numitele bai de multime? De ce e pentru politicieni atat de important sa se duca in mijlocul unor grupuri mari de cetateni, sa stranga maini, sa imparta zambete, sa ridice copii in brate, sa schimbe vorbe prietenoase si pline de speranta? Pentru ca intotdeauna politica a insemnat marketing. Si aceasta componenta a devenit din ce in ce mai importanta odata cu dezvoltarea comunicatiilor in masa. Pentru ca, acum, este posibil ca prezenta unui politician, in mijlocul oamenilor dintr-un satuc de undeva din creierul muntilor, sa fie intens popularizata. De televiziuni, de presa in general. Si, astfel, toti romanii pot urmari, in timp real, cum unul dintre alesii neamului este primit, cu bucurie, de grupuri de oameni ca un adevarat prieten, ca o speranta si cum cetatenii ii impartasesc grijile si nadejdile lor, fata de care politicianul dovedeste compasiune si optimism. Baile de multime ridica mult cota unui om politic dar au, in acelasi timp, si un puternic efect psihic asupra lui. Il fac mai increzator in sine, mai puternic, mai hotarat sa-si duca proiectul pana la capat.
Exact asa s-a intamplat si cu Traian Basescu, pana la un punct. Inaintea si in timpul campaniei electorale prezidentiale, printr-un lung serial, pe care l-am publicat, am tratat acest fenomen al schimbarii de atitudine fata de Traian Basescu, utilizand sintagma “marea huiduiala”. Recunosc, in parte, am anticipat o situatie. Pentru ca, atunci, in campanie, Traian Basescu a avut grija sa-si aleaga, cu multa scrupulozitate, locurile in care urma sa fie prezent, precum si comunitatile de persoane. El a evitat orice locatie care ii putea oferi surprize. In general, a circulat, exclusiv, printre sustinatorii PD-L. Care, de cele mai multe ori, erau adusi, de la mari distante, cu autocare. Cu toate acestea, si in timpul campaniei electorale, au existat incidente.
Semnificatia evenimentului de la Constanta, cand Basescu a fost huiduit si la inceputul si la sfarsit discursului, consta in faptul ca a fost una dintre putinele ocazii in care el s-a adresat unei multimi, dupa prabusirea de credibilitate. Constanta a fost aleasa cu atentie pentru acest experiment. In sensul ca, la eveniment, predominanti nu au fost cetatenii, care erau relativ putini, ci militarii. Ori militarii sunt disciplinati si nu au voie sa faca politica.
Ca atare, huiduielile de la Constanta reprezinta un test major. O demonstratie, cat se poate de clara, ca “marea huiduiala” a inceput. Iar baile de multime au devenit acide. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998