CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Baietii veseli de la strapontina

0 comentarii / 1965 vizualizări / 11 decembrie 2012

Unele teatre mai pastreaza traditia ca, atunci cand sala de spectacol este supraaglomerata, sa ofere locuri suplimentare pe niste scaune mai incomode, spatiul nou creat astfel numindu-se strapontina. In general, de strapontina beneficiaza studentii. Pentru ca strapontina este la pret redus. In salile de spectacol ale Parlamentului Romaniei, amplasate in a doua mare cladire din lume, nu mai e loc pentru cati senatori si deputati avem, in urma recentelor alegeri. Asa ca, intr-un fel sau altul, unii vor fi siliti sa stea la strapontina. Pe acele scaune suplimentare si mai putin comode. Cine ar trebui sa se duca acolo? Raspuns: baietii veseli de la ARD si PP-DD.
Ne aflam, din mai multe puncte de vedere, intr-o situatie fara precedent in istorie. Desi ar trebui sa functionam cu un Parlament mai redus sub aspect numeric, daca ne raportam la populatia cu drept de vot dar si la vointa cetatenilor Romaniei, iata ca ne-am trezit de-a dreptul cu un balon parlamentar. Numarul senatorilor si deputatilor a crescut considerabil. Cu peste 10 la suta. Ce s-a intamplat? Cine e de vina? Care sunt consecintele? Si care sunt solutiile?
Numarul suplimentar de parlamentari este alcatuit – cu o singura si pitoreasca exceptie, un deputat ARD ales de diaspora – din baietii veseli de la strapontina. Adica din domni si doamne care au reprezentat ARD si PP-DD la recentele alegeri si care nu au reusit niciunul, cu exceptia la care m-am referit la sus, sa isi inchida colegiile. Adica sa obtina 50 plus 1 la suta din voturile exprimate. Si parca simtind ca ii va lovi trasnetul, dupa ce ani de zile au batut cu pumnul in masa, clamand dreptul natiunii romane de a beneficia, asa cum a solicitat electoratul printr-un referendum, de un vot uninominal pur, au intors-o ca la Ploiesti – sa ma scuze prahovenii –, au apasat pe butoanele Curtii Constitutionale si au solicitat amendarea propriului punct de vedere. Daca ar fi existat un vot uninominal pur, numarul de parlamentari nu ar fi crescut. In ziua alegerilor, cei care obtineau cele mai multe voturi erau alesi, competitorilor lor nemairamanandu-le nicio speranta. Daca s-ar fi mers pe acest sistem de vot, ARD ar fi avut un singur parlamentar – deputatul din diaspora si niciun senator, iar PP-DD absolut niciun parlamentar. Redus practic la zero, partidul lui Traian Basescu s-ar fi evaporat in lada de gunoi a istoriei. Iar partidul lui Dan Diaconescu ar fi disparut la fel de spectaculos cum a aparut.
In schimb, s-ar fi complicat teribil, pentru moment, situatia USL. Care ar fi devenit instantaneu, fara sa vrea si fara sa se fi asteptat macar, o alianta omniprezenta. Si, culmea, intr-un parteneriat si cu UDMR, si cu parlamentarii altor nationalitati decat cea maghiara. Zilele USL ar fi fost numarate.
Baietii veseli de la strapontina salveaza unitatea USL. Avand opozitie, USL poate guverna tara in mod democratic. Si tot democratic il poate scoate din carti, definitiv, pe Traian Basescu. Dar strapontina ramane, totusi, strapontina. Tare sunt curios cine va sta pe scaune si cine in picioare sau pe jos sau, cine stie, la balcoane in ziua depunerii juramantului. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998