CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Banda politicienilor curati

0 comentarii / 1484 vizualizări / 8 septembrie 2010

Din ce in ce mai frecvent, primim informatii halucinante despre mai multi cetateni constituiti intr-o grupare, care poarta un razboi de gherila impotriva altor cetateni. Ei se autodefinesc drept curati. Si, fireste, ceilalti sunt necurati.

Provin, fara exceptie, din zona crepusculara a societatii civile. O notiune, pentru romani in special, destul de vaga. Si destul de confuza. “Politicienii curati” s-au constituit in banda. Intr-o banda, fireste, curata. Care sustine un presedinte curat. La fel de curat ca si ei. Si ii ataca in forta pe ceilalti. Acum, din cealalta parte a transeei, au parasit mult invocata societate civila pentru a se consacra politicii. Intamplator sau nu, politica le aduce substantiale beneficii. Iata, mai jos, cateva exemple care nu fac decat sa confirme afirmatiile de mai sus.
Mult prea curata Monica Macovei a fost procuror in statul comunist. Facandu-se vinovata de abuzuri, de incalcari ale legii, care au generat lipsirea de libertate a unor oameni nevinovati. Dupa evenimentele din decembrie ’89, ea a intrat in retragere. Unde? In asa numita societate civila. Si de acolo, tusti, cu primul prilej oferit, a reintrat in politica. Traian Basescu, proaspat ales presedinte, a optat pentru o strategie desteapta, menita sa-i asigure sanse mari de a-si invinge adversarii politici. El a utilizat ca varf de lance ciorba confuza numita societatea civila. A ales, pe spranceana, cativa asa zisi reprezentanti ai societatii civile, i-a stimulat sa latre si sa muste, dupa care i-a plasat in functii de decizie, din care, cu biciul si cu zaharelul, puteau realmente sa influenteze atat societatea civila, cat si lupta politica. Astfel, Monica Macovei a fost plasata intr-o functie cheie. De ministru al Justitiei. Dincolo de faptul ca a creat o intreaga harababura in Justitie, ea a reusit performanta ca, beneficiind de atributiile postului, sa faca demiteri si numiri aducand, in special la Parchet la conducere, o echipa pro-Basescu si sa deschida o serie de dosare penale spectaculoase adversarilor acestuia, cel mai bun exemplu de acest fel fiind Adrian Nastase. Traficul de influenta s-a exercitat si in celalalt sens, Monica Macovei protejandu-si amicii. Sau chiar clientii. Asa cum s-a intamplat cu faimosul Gregorian Bivolaru, seful MISA. In cazul caruia, asa cum relateaza astazi procurorul George Bălan, a facut presiuni in Justitie pentru scoaterea acestuia de sub incidenta penala.
O pletora intreaga de pupincuristi si “aparatori” extrem de vocali ai luptei impotriva coruptiei s-a inrolat sub faldurile PD-L, fiind imediat rasplatita cu posturi grase care sunt, in acelasi timp, si functii de influenta politica. Horia Roman Patapievici, din postura de sef al Institutului Cultural Roman, taie si spanzura in spatiul cultural, dirijand si restrictionand fonduri uriase din banii publici. Altii, cum sunt de pilda Traian Ungureanu ori Sever Voinescu, au ajuns mari parlamentari. Teodor Baconschi, un ilustru amator in materie de diplomatie, a fost inaltat la rangul de ministru de Externe. Mai nou, Ioan T. Morar, extras de la Catavencu, unul dintre aplaudacii lui Basescu, iata isi primeste cei trei arginti, urmand sa fie numit consul la Marsilia. Cat despre Vladimir Tismaneanu, pentru el a lucrat SIE. Suflandu-i in panze prin America.
Si este doar fata nevazuta a aisbergului. Banda politicienilor curati se va dezvalui treptat opiniei publice in toata hidosenia ei.(Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998