CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Banii pe care ii cauta Victor Ponta

0 comentarii / 1536 vizualizări / 14 mai 2012

Pentru a-si indeplini angajamentele asumate fata de pensionari, Victor Ponta cauta bani. Ministrul sau de Finante, Florin Georgescu, s-a lansat si el intr-o operatie destinata identificarii unor resurse. Cinstit vorbind, identificarea acestora nu este o operatiune chiar atat de dificila cum pare. Si am sa ofer, in cele ce urmeaza, un singur exemplu. Cel vizand institutia prezidentiala. De acolo pot fi extrasi destul de multi bani fara ca interesele statului sa fie in vreun fel afectate.
La sfarsitul anului 2004, cand Romania inregistra cresteri constante si semnificative ca urmare a guvernarii Nastase, bugetul institutiei prezidentiale a fost dublat. Poate ca nu era necesara atunci o crestere atat de semnificativa. Dar asa a fost sa fie. Domnul Adrian Nastase se pregatea pentru primul mandat prezidential. Pe care l-a pierdut la mustata in fata domnului Traian Basescu. La scurt timp dupa ce a ajuns sef al statului, cel din urma se lauda ca a gasit un buget neasteptat de generos, practic dublu, “elaborat” de cel dintai. Si ce s-a intamplat apoi?
Dupa aceasta spectaculoasa crestere a resurselor prezidentiale, Traian Basescu, in stradania sa de a se califica drept presedinte-jucator, a facut presiuni asupra Guvernului, obtinand noi cresteri ale bugetului. Mai intai s-a intrecut in generozitate, de voie, de nevoie, Guvernul Tariceanu, care si el ar avea o scuza prin faptul ca a asigurat o crestere semnificativa a economiei. Pur si simplu, in trezorerie intrau, an de an, bani din ce in ce mai multi. Au urmat mai multe Guverne Boc. Niciunul dintre ele nu a fost capabil sa asigure crestere economica. Dimpotriva. Ca efect al crizei mondiale, dar si al celei mai proaste guvernari din istoria recenta a Romaniei, veniturile statului au suferit un adevarat colaps.
In aceste conditii, putem considera, fara a fi acuzati de subiectivism, ca toate cresterile bugetului institutiei prezidentiale, anterioare Guvernului Boc, sunt nejustificate de vreo nevoie concreta a statului iar toate cresterile de sub Guvernele Boc sunt de-a dreptul imorale. Din simplul motiv ca este total incorect fata de propriii cetateni ca, in timp ce le tai salariile si pensiile, in timp ce le scumpesti asistenta sanitara, transportul si alimentele, sa ai in fruntea statului o institutie pe care sa o umfli necontenit cu venituri publice. Dupa cum se stie, prerogativele conferite de Constitutie Presedintelui Romaniei nu s-au schimbat. Chiar daca Traian Basescu a dorit sa devina jucator, chiar daca Traian Basescu a fortat litera si spiritul Constitutiei si, deseori, le-a incalcat, nu exista niciun motiv obiectiv care sa justifice aceasta hemoragie financiara. Cu atat mai mult cu cat, facand o prestatie jalnica in principala sa prerogativa, cea de reprezentare a statului roman, Traian Basescu a sfarsit prin a fi izolat. Izolat in raporturile cu sefii statelor europene, izolat si in ceea ce priveste relatiile cu Moscova, cu China, cu India, cu statele arabe, cu statele Americii Latine si chiar si cu statele africane.
Chiar si in acest an, bugetul institutiei prezidentiale a crescut nejustificat cu inca 1 milion de lei. La Cotroceni functioneaza, in mod pagubos pentru tara si pentru stabilitatea politica, un adevarat guvern. Un guvern paralel. Un sac fara fund, in care sunt inghesuti yesmenii. Aceasta situatie ar putea sa inceteze. Spre binele pensionarilor. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998