CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9696 RON UP | 1 USD = 4.6562 RON UP | 1 GBP = 5.7565 RON UP

Barometrul libertății presei 2023: Politica și serviciile secrete interferează cu activitatea jurnaliștilor români

4 comentarii / 1742 vizualizări / 3 mai 2023

Barometrul libertății presei pe 2023 a fost dat azi publicității și relevă că România a urcat, anul trecut, trei locuri în clasament, fiind acum pe locul 53 în lume. Reporters sans frontieres relevă că o mare problemă continuă să o reprezinte interferența politicii și a serviciilor secrete cu activitatea jurnaliștilor

”România se mândrește cu un peisaj mediatic divers și politicos, oferind un teren fertil pentru investigații solide, de interes public. Cu toate acestea, lipsa de transparență a finanțării mass-media, în special din fonduri publice, precum și dificultățile pieței subminează fiabilitatea informației și încrederea în mass-media.

Marile grupuri europene (Ringier, PPT Group sau Dogan Media International) sunt prezente pe piata alaturi de jucatori locali mari si mici (Intact Media Group, RCS&RDS, Hotnews, G4Media, Recorder, Rise Project sau PressOne). Peisajul media din România oglindește tendințele globale: presa scrisă este în scădere, în timp ce mass-media online și canalele de radio și televiziune sunt în plină expansiune. Alegerile editoriale sunt adesea subordonate intereselor proprietarilor, transformând presa într-un instrument de propagandă.

În România, mass-media este lipsită de independență și suferă de încercări de interferență, mai ales la nominalizarea șefilor de radio și televiziune publice, precum și ai Consiliului Național al Audiovizualului. Acesta din urmă a blocat informații cu privire la deținerea mijloacelor audiovizuale, sub pretextul protejării datelor cu caracter personal. Discursul politic agresiv împotriva jurnaliştilor a fost reînviat de noul partid populist-naţionalist AUR, a patra forţă politică din Parlamentul României.

Legislația care protejează libertatea de exprimare și de presă este insuficient aplicată, deși este aliniată la standardele europene, inclusiv la nivel constituțional. Ingerința procurorilor în activitatea jurnalistică echivalează cu hărțuire și ridică serioase îngrijorări. Sistemul judiciar încearcă din ce în ce mai mult să împingă mass-media să-și dezvăluie sursele. Numărul proceselor abuzive (SLAPP) a crescut, în timp ce hotărârile judecătorești nu respectă întotdeauna standardele libertății presei.

Mecanismele de finanțare media sunt adesea opace sau chiar corupte. În timp ce cele mai mari companii media reușesc să se descurce pe cont propriu, majoritatea depind de surse externe de finanțare, inclusiv de subvenții. Deturnarea fondurilor publice către mass-media, într-o manieră netransparentă, este o practică politică larg răspândită, care denaturează atât piața, cât și menirea presei.

Jurnalismul de interes public s-a confruntat cu concurența din partea narațiunilor înșelătoare și a știrilor false promovate de anumite instituții media și politicieni, în special în contextul pandemiei de Covid-19 și, mai recent, al războiului din Ucraina. Unele grupuri de populație tind să aibă încredere în informațiile false, care uneori converg cu propaganda rusă și le alimentează neîncrederea în mass-media.

Siguranța jurnaliștilor rămâne o preocupare, deoarece aceștia sunt adesea ținta unor atacuri, amenințări și intimidări. Campaniile de calomnie pe scară largă care implică actori politici urmăresc să discrediteze jurnaliştii independenţi. Supravegherea rămâne o problemă, serviciile de informații încercând să câștige mai multă putere și influență în contextul războiului din Ucraina” se arată pe siteul RSF. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. «…dacă aș fi avut și eu așa presă, nici dracu’ n-ar mai fi aflat că am mâncat bătaie la Waterloo» – reflecta, cu adâncă amărăciune, Napoleon („reîncarnat”) într-un vechi banc.
  Făceam și noi haz de necaz, ironizând presa „comunistă”, ca „presă a minciunii” și a dezinformă-rii. Nu știam că vom trăi vremuri când, „intrați” plini de entuziasm, în mult dorita „Lume Bună”, ne vom trezi năclăiți în „Marea Minciună Planetară” care, culmea ! – își are izvorul chiar în SUA, odi-nioară „speranța” popoarelor în lupta lor pentru Libertate, „simbolul sacru” al Democrației și al Adevărului pe pământ etc. (căci așa ni se spunea la „șopârlica” – în contrast cu „vom munci și vom lupta…”; de unde și concluzia : decât să muncești și să lupți, mai bine „sugi licuriciul”)

  Vedem dar, că ascunderea realității prin înăbușirea Adevărului în Minciună, cu „presa” transfor-mată în „sluga puterii”, nu era nici pe departe „o consecință a Comunismului” – cu atât mai puțin o „diabolică invenție” de-a lui Ceaușescu…

 2. Gata… V-ati dat arama pe fata ! Si voi sunteti CRIMINALI !!!

  Alergia la adevar o sa va treaca cu STREANGUROL si LOPATIN !

  Cam acesta este Clubul Roman de CRIMINALI:

  ”EXCLUSIV: LISTA CU BANII ÎNCASAȚI DE FIRMELE PRESEI MITUITE DE GUVERN PENTRU A RĂSPÂNDI TEROAREA COVID ÎN ROMÂNIA
  DE MARIUS MIOC ȘI VICTOR RONCEA / ȘTIRI / Publicat: Vineri, 20 mai 2022, 21:00 / 0 comentarii

  Bani cu tona au curs în conturile presei trădătoare a misiunii sale principale, de informare, și auto-distrugătoare a sensului mass media de a fi fidelă adevărului și numai adevărului, care este unul.
  Practica terorismului psihologic prin presa vândută și cumpărată a fost instituită în întreaga lume, pentru a genera psihoza în masă, de către artizanii „Marii Resetări” cu fazele ei pe care le trăim deja: Covid, război, foamete, decimarea populației globale, conform planurilor malthusianiste ale sforarilor păpușilor de paie scoase din incubatoarele de la Davos și împrăștiate azi la conducerea majorității statelor lumii.
  GROAZA a fost instaurată la nivel național și planetar ca instrument de dominare și supunere.
  Au murit oameni. Nu de Covid. Ci ca urmare a „protocoalelor” criminale susținute, cu gura plină și inimile goale, de „colegii” noștri cărora banul le-a luat mințile, odată cu sufletul.
  Și de „vaccinul” „salvator”. Pe capete.

  Trebuie să răspundă pentru asta? Sigur se va întâmpla. Dacă nu acum, după, la finalul vieții lor pământești.
  Opinia avocatului Gheorghe Piperea este categorică:
  „Moral și politic, trebuie să răspundă și politicienii, experții, influencerii, jurnaliștii năimiți. Mai ales cei care cereau în stil nazist pedepsirea noastră și aruncarea peste zidurile cetății, pentru simplul fapt că am refuzat să ne supunem unui oribil experiment genetic și psihologic.”
  Dar numai moral și politic?
  Oamenii au fost mințiți pe față de „specialiști”. De medici ticăloșiți.
  Hipnotizați de televizor, oamenii s-au sedat cu seruri experimentale despre care chiar producătorii lor recunoșteau că nu sunt suficient testate și pot avea efecte adverse nefaste necunoscute.
  Dar oamenii nu mai citesc. Au fost orbiți. Supuși cu sloganul absolut fals că „vaccinurile” sunt „SIGURE și EFICIENTE”.
  În fața valului de decese subite din România orice procuror cinstit ar putea demonstra contrariul.
  Crima a avut un cost. Oficial, la alb, în total, 181,830,237 lei și 30 de bani (arginți) – aproape 40 de milioane de euro – au fost direcționați către presa mituită de către Guvernele Ludovic Orban și Florin Cîțu, potrivit unui document remis ActiveNews de Guvernul Nicolae Ciucă.
  De la data de 1.06.2020 și până la 21.12.2021 un număr de 385 de firme au încasat oficial 155,290,820.72 lei.
  În multe cazuri, banii au fost supți prin mai multe firme care duceau la același canal. Pro TV este în Top cu aproape 5 milioane de euro, urmat de trustul securistului Voiculescu cu Antenele lui (peste 4 milioane de euro), apoi Kanal D și Digi 24 (care a încasat, de exemplu, peste 2 milioane de euro, și prin Campus Media și prin RCS&RDS), România TV și Realitatea TV. Dar trebuie avută în vedere practica de jonglare cu firme care nu au în denumire postul TV. Cititorii noștri mai specializați pot lasa detalii despre firmele mai cu dichis la rubrica de comentarii.
  Nu lipsesc nici „influencerii”. Prietenii știu cine și de ce. Dar puteți să-i descoperiți și Dvs, cititorii ActiveNews.
  Victor Roncea
  Redăm în continuare documentul primit din care, evident, lipsesc banii luați la „la negru” de negrișorii Covidului: ”

  https://www.activenews.ro/stiri/EXCLUSIV-LISTA-CU-BANII-INCASATI-DE-FIRMELE-PRESEI-MITUITE-DE-GUVERN-PENTRU-A-RASPANDI-TEROAREA-COVID-IN-ROMANIA-174132

  • ti s-a urcat infectia la cap?

 3. esti un cacat bolnav care ti-o freci fenetic in public

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998