CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Baroneasa Nicholson, trimisa sa-l mangaie pe Adrian Nastase ori sa-l urecheze?

0 comentarii / 1837 vizualizări / 27 februarie 2013

Duminică, presa a relatat pe larg despre vizita făcută lui Adrian Năstase la închisoare de către legendara baroneasă Emma Nicholson, fost raportor al UE pentru România exact în guvernarea Năstase. În ciuda atenției acordate evenimentului, amănuntele concrete au cam lipsit, dar impresia generală a fost a unei atitudini binevoitoare față de deținut. Oare? A venit baroneasa să-l mîngîie pe cap ori, dimpotrivă, să-i tragă un mare perdaf, cu dedicație din partea UE?

O primă eroare a presei, căzută, poate, și-n plasa declarațiilor lui Andrei Năstase, a fost de a o prezenta pe Emma Nicholson drept o prietenă a fostului premier. Baroneasa însăși a declarat într-un interviu că îi pare cău că prietenul ei Năstase e în închisoare, dar e vorba, probabil, doar de o figură de stil. Pesedistul Valeriu Zgonea vorbea public, și el, de o relație de-a dreptul ”extraordinară” între cei doi, pe vremuri.
De dragul adevărului istoric, trebuie să reamintim, însă, că nici vorbă de dulcegării între Nicholson, pe vremea cînd era raportor pentru România, și Adrian Năstase. Dimpotrivă, baroneasa era un critic extrem de dur al guvernării respective, un spin în coasta liderului PSD și, la terminarea mandatului, a avut cuvinte extrem de severe la adresa acestuia.
Printre altele, ea acuza, în februarie 2005, guvernul Năstase că a cheltuit sume uriașe de bani de la buget pentru ca ea să fie monitorizată de serviciile secrete pe durata mandatului de raportor.
„A fost o monitorizare scumpa. Regret ca serviciile secrete nu furnizeaza publicului ceea ce afla. Mi-am dat seama imediat ce am inceput sa fiu monitorizata. Si primul lucru a fost sa le transmit ca isi cheltuiesc timpul si banii, atita vreme cit audienta mea in mass-media este mult mai mare decit a serviciilor secrete. Aceasta monitorizare este o practica tinind de regimul Ceausescu si care nu este potrivita unei societati democratice”, declara Emma Nicholson într-o conferință de presă susținută la Timișoara.
„Fosta guvernare a promovat un pachet anticoruptie prea tirziu si prea mic. Daca Nastase mi-ar fi ascultat mesajele, ar fi fost la putere si acum, caci din cauza coruptiei a pierdut alegerile” mai spunea ea, cu același prilej.

Să recunoaștem, acuzații extrem de serioase.

Revenind la vizita de duminică, e greu de spus că Nicholson ar fi venit să-l îmbărbăteze în vreun fel pe Năstase. Potrivit fiului fostului premier, Nicoholson a solicitat întrevederea respectivă, nu familia Năstase, amănunt important, credem noi. La ieșirea din penitenciar, baroneasa nu a dat nicio declarație. Ulterior, la Antena 3, ea a declarat despre Năstase următoarele: ”Am discutat cu Adrian Năstase despre revenirea în politică. Este un om care are şase milioane de oameni care îi citesc blogul, deci nu este un om care a tăcut. Acesta este un lucru bun pentru închisorile din România, că există această libertate. Partea de închisoare pe care am văzut-o era foarte curată şi în regulă. Situaţia lui Adrian Năstase este dificilă, dar are aceleaşi interese, aceleaşi ambiţii, aceeaşi perspectivă şi aceeaşi determinare”. Baroneasa a mai spus și că îi pare rău că ”prietenul ei” se află în închisoare.
În rest, Nicholson a vorbit despre probleme generale, cum ar fi agricultura României șamd. De asemenea, ea a criticat dur suspendarea de anul trecut a președintelui Băsescu, despre care a spus că s-a plasat în afara Constituției.

Analizate la rece, declarațiile baronesei nu conțin nici măcar un sîmbure de partizanat în favoarea lui Năstase. Ea lasă impresia că e chiar încîntată de condițiile bune pe care deținutul le are în închisoare. Nici măcar o vorbuliță care să trimită cu gîndul, fie și vag, la ideea că Năstase ar fi un condamnat politic, ori măcar că nu a avut un proces chiar ca la carte.
Emma Nicholson putea să-și exprime măcar nedumerirea că redactarea motivației instanței în ceea ce privește decizia de eliberare condiționată întîrzie nepermis, făcînd imposibil recursul procurorilor și, deci, clarificarea situației.
Un element pe care în mod cert Năstase i l-a prezentat în timpul întrevederii. Nici pomeneală de așa ceva, însă.

Cu totul alta a fost atitudinea UE față de alt premier încarcerat, Iulia Timoșenko.

Aceasta, deși condamnată pentru fapte mult mai severe decît Năstase – anchetată inclusiv pentru implicare în asasinat politic – a beneficiat de mai multe vizite ale oficialilor europeni în închisoare, de la Comisarul european pentru extindere, Stefan Fuele, și o delegație a Deprtamentului de Stat american pînă la reprezentantul Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Coskun Coruz, ori președintele Lituaniei.
La ieșirea din penitenciar, cu toții au dat declarații critice la adresa condamnării fostului premier ucrainean, mai ales că vizita lui Fuele avea loc, deloc întîmplător, în chiar ziua recursului ei la tribunal și s-au declarat îngrijorați de situația justiției din fosta republică sovietică. De asemenea, liderii în cauză au făcut tot posibilul ca, după vizita la Timoșenko, să aibă întrevederi cu președintele țării, Viktor Ianukovici, considerat responsabil de încarcerarea fostei sale contracandidate.

Nimic din acest tip de atitudine nu s-a regăsit la europarlamentarul Emma Nicholson, singurul oficial străin venit în vizită la Năstase.

De unde aceste diferențe de atitudine în două cazuri extrem de asemănătoare?

Cumva din faptul că, în timp ce Iulia Timoșenko a fost și rămîne un politician perceput ca 100% pro-occidental, Adrian Năstase a dezvoltat, de cînd e în închisoare, o atitudine de-a dreptul naționalist-ostilă aceluiași occident? O atitudine care deranjează și îngrijorează, pentru că fostul premier încă are o audiență uriașă – chiar (voit?)exagerată după spusele Emmei Nicholson, care vorbește de 6 milioane de români care i-ar citi blogul.

Dacă este așa, putem lua serios în calcul că vizita la cerere a Emmei Nicholson a avut rolul de a-i transmite lui Năstase din partea UE un mesaj discret, deloc blînd: ”cînd ai asemenea atitudini, nu te mira că îți întîrzie eliberarea condiționată și că s-ar putea să te pască și alte belele, în viitorul apropiat!” (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998