CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON UP

”Baronii” lui Iohannis sau cum a ajuns bascalia politica de stat in Romania

3 comentarii / 3714 vizualizări / 3 iunie 2019

De ce judecătorii britanici – și nu doar ei – poartă perucile acelea ridicole și demodate în sălile de tribunal, bașca niște robe tributare secolelor trecute? Răspunsul la o întrebare pe care și-o pun des mulți oameni e că ține de solemnitatea ședințelor. Iar asta e un lucru foarte important, pentru că impune un plus de respect într-un domeniu în care respectul contează enorm.
Din aceeași categorie fac parte și alte ritualuri, de la jurmântul pe Biblie al șefilor de stat ori al miniștrilor la ținuta obligatorie în diverse împrejurări șamd.
Sobrietatea și exprimarea îngrijită, atenția față de ținută și modul de comportare sunt elemente care întăresc autoritatea unor instituții ale statului și încrederea cetățeanului în ele.
Desigur, asta în societățile civilizate, nu în România, la porțile orientului, unde bășcălia tinde să devină politică de stat.

Aici, serviciul de informații se ține de glumițe pe siteul oficial, gen ”Noi te ascultăm și după alegeri”, ori ”Vă mulțumim că ne ascultați” de 8 martie, pe adresa femeilor, ori ”Să auzim de bine și în 2019” șamd.

Aici, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor dă un comunicat în care îi transmite lui Liviu Dragnea, după condamnare, „Bine ai venit acasa” și îi livrează sfaturi utile „pentru carantină și pentru cei cîțiva ani de după”.

Aici, ambasada Danemarcei dă un mesaj public avînd conținutul: „Casual Friday”: „Care-i prognoza? – Va fi o duminică fierbinte. – Şi după? – Posibil să fie mai răcoare” înaintea condamnării unui lider al puterii, iar ambasada Suediei trasmite public SRI, de ziua serviciului, ”Către: „Băieții blonzi cu ochi albaștri” De la: Băieții blonzi cu ochi albaștri. La mulți ani!”. Plus nenumărate ale glumițe similare.

Aici, Reprezentanţa Comisiei Europene în România simte nevoia, în ziua când condamnatul fugar Radu Mazăre urmează să fie repatriat în România, să facă publice informații despre importurile românești de mazăre din Madagascar.

Aici, Ministerul Afacerilor Interne face mișto public în povestea cocainei aduse de valuri pe litoral: ”Dacă găsiți un astfel de pachet și încercați să-l vindeți, veți lua pe el câțiva ani buni de închisoare. Ceea ce ne-ați spus dumneavoastră se încadrează perfect la trafic de droguri, așa că o să vă faceți “viața frumos”, dar mai pe răcoare, așa!”

Aici, Jandarmeria română nu se lasă, nici ea, și ironizează public prețul cireșelor: „Dacă Ion Creangă ar fi trăit în zilele noastre, Nică ar fi poftit îndelung la cireșe.”

Aici, Ministerul Apărării Naționale ne îndeamnă să iubim românește, de Dragobete, și postează foto cu militari care se sărută pasional. Deocamdată, de sexe diferite.

Și tot aici, președintele României vorbește într-un comunicat oficial, citit solemn de purtătoarea sa de cuvînt, despre președinții consiliilor județene ca fiind ”baroni”: ”Schimbarea legii electorale, făcută astăzi prin ordonanță de urgență, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea președinților de consilii județene, este de fapt o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă în fața baronilor PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul(…) Acești baroni PSD, panicați de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să își securizeze funcțiile, în ciuda voinței românilor. Așa ceva nu poate fi acceptat!”.

Probabil nicicînd nu au fost mai valabile constatările Anei Blandiana:

„Bășcălia la români, un fel de șperaclu bun de deschis toate porțile și de rezolvat toate problemele, un fel de perpetuum mobile, a fost și cu siguranță va dăinui pe meleagurile mioritice. Bășcălia generalizată reușește să dizolve totul, asemenea unui acid capabil să șteargă urmele și să facă să dispară la comandă atât victimele, cât și armele crimei”.

”La români, libertatea este tihna de a spune bancuri” spune și alt intelectual român, Horia-Roman Patapievici.
Una peste alta, s-ar zice că avem instituții și lideri extrem de liberi.(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Cam prea liberi. Toți „aleşii” ar trbui să redevină simpli cetățeni: fără imunitate. Cred că dl KWJ ar trebui să nu mai vorbească de penali. Funia în casa spânzuratului

  2. e o labareala generala, puscalau ii face laba lu muiannis, gorghiu lu organ, vijulie lu barna, dancila lu borza, etc

  3. Si de aceea suntem aici; pentru ca luam totul in ras, in bascalie, nu respectam legea; de fapt nu respectam nimic.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998