CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Basescu a mai plesnit o data Rusia

0 comentarii / 1380 vizualizări / 19 decembrie 2010

In timp ce atat NATO, cat si Uniunea Europeana fac eforturi pentru a identifica cai de colaborare cu Rusia, Romania procedeaza pe dos. Prin intermediul Presedintelui Traian Basescu. Sau, mai bine spus, seful statului roman tara aceasta tara intr-o relatie din ce in ce mai rece cu Moscova. De ce? Este doar o monumentala greseala diplomatica sau gesturile diplomatiei romane, condusa de Traian Basescu, sunt deliberate?
Dintre cele peste un sfert de milion de documente strict secrete, pe care a pus mana WikiLeaks, foarte putine au fost date publicitatii. Cateva vizeaza Romania. Evident, vor fi mult mai multe atunci cand toate documentele vor fi decriptate. Deocamdata, un prim document sintetizat in The Guardian imi retine atentia in mod special. Pentru ca substanta acestuia, legata de un alt document WikiLeaks referitor la politica Georgiei, poate periclita, pe termen mediu si lung, relatiile Romaniei cu Rusia, care si asa sunt destul de reci.
Primul document WikiLeaks contine o informatie deosebit de grava. Este practic un raport al ambasadorului Statelor Unite in Georgia, din perioada conflictului pe care acest stat l-a avut cu Rusia. Sa ne amintim. Cu exceptia Moscovei, toate partile implicate direct sau indirect au afirmat, atunci cand a avut loc evenimentul, in urma cu doi ani, ca Moscova a utilizat un procedeu de provocare asemanator Germaniei naziste, atunci cand a invocat un pretext pentru a ataca Polonia si, astfel, a savarsit o agresiune impotriva statului vecin. In baza informatiilor furnizate pe toate canalele oficiale, mass-media internationala a reactionat condamnand politica agresiva a Rusiei. Imi amintesc ca si eu am facut acelasi lucru intr-un comentariu. Si iata ca, in urma cu cateva zile, un document WikiLeaks demonstreaza contrariul. Concret, ambasadorul Statelor Unite in Georgia a informat Departamentul de Stat ca agresorul a fost, de fapt, Georgia. Si ca Georgia a provocat, in mod deliberat, Moscova sa riposteze. Ceea ce inseamna implicit si faptul ca Statele Unite au inchis ochii sau chiar au sugerat Georgiei sa procedeze astfel. Iar Moscova, dupa ce ca a fost atacata, a devenit si victima unei diversiuni la scara internationala. E grav.
Si iata ca al doilea document, cel din The Guardian, vine cu o noutate trasnet. Si anume ca Romania a solicitat autoritatilor euro-atlantice sa condamne si chiar sa sanctioneze Rusia. Printr-o riposta. Culmea este ca nici macar Georgia nu facuse acest lucru.
Cum se explica excesul de zel al domnului Traian Basescu, care conduce diplomatia de la Bucuresti, pentru a declansa o stare ostila in raport cu Moscova? In mod cert, procedand astfel, el nu face un joc diplomatic in interes romanesc. Dar atunci in interesul cui? Sa-i fi solicitat acest lucru “Marele Licurici” de la Washington? Sau este vorba doar de un exces de zel benevol? Greu de raspuns la aceasta intrebare. Cu atat mai greu de raspuns, cu cat, in trecutul sau comunist, Traian Basescu a avut bune relatii nu cu autoritatile euro-atlantice – Doamne Fereste! -, ci cu, pe atunci, vecinul nostru de la Rasarit.
Si nu pot sa-mi reprim intrebarea urmatoare: cum va reactiona Moscova la acest nou afront nemeritat, gratuit al Bucurestiului?(Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998