CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Basescu: ”Curtea Constitutionala e o institutie penibila”

0 comentarii / 1197 vizualizări / 11 noiembrie 2010

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat, azi, Curtea Constituţională a României (CCR) drept o „instituţie penibilă”, pentru că ar fi pus în pericol respectarea acordului României cu instituţiile financiare internaţionale, prin decizia de neconstituţionalitate în cazul recalculării pensiilor magistraţilor.

„Am avut probleme extrem de serioase în discuţiile cu Fondul, Uniunea şi Banca Mondială, legate de credibilitatea şi predictibilitatea deciziilor instituţiilor juridice ale României care adesea, fără justificare şi temei constituţional sau legal, au interferat masiv politica economică a Guvernului. Şi aici cred că este evident pentru oricine cât de penibilă poate fi o instituţie a statului român care spune ‘Da, facem pensiile după contribuţie, dar la o singură categorie, nu cea în are sunt şi eu’. Sau ‘Da, ar fi buna Legea educaţiei, dar să afectezi profesorii?’. Păi şi noi câţiva suntem profesori, unul decan, altul rector”, a afirmat preşedintele, prezent la un forum pe teme economice, cu investitori în economia românească.

El a arătat, conform Agerpres, că deciziile CCR de neconstituţionalitate a reducerii tuturor pensiilor cu 15% şi recalcularea pensiilor magistraţilor au creat confuzie în rândul experţilor instituţiilor financiare internaţionale, care nu ştiau dacă trebuie să negocieze cu Guvernul, cu Parlamentul sau cu Curtea Constituţională.

„Deci, faptul că s-au luat decizii extrem de importante nu pe criterii constituţionale, ci pe criterii de oportunitate pune România într-o situaţie extrem de dificilă. A fost un lucru exprimat şi la nivel politic, şi la nivelul experţilor”, a spus Băsescu.

De asemenea, preşedintele a susţinut că „cea mai mare lovitură pe care a primit-o România” a fost creşterea taxei pe valoare adăugată de la 16% la 24%, fapt care le-ar fi creat pensionarilor mai multe prejudicii decât le-ar fi putut crea scăderea cu 15% a pensiilor.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998