CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Basescu da semnalul revoltei in PDL?

0 comentarii / 1824 vizualizări / 11 august 2010

Războiul dintre Traian Băsescu și baronii PDL a intrat, practic, în ultima fază, ultimele declarații, de azi, ale președintelui putînd fi intepretate drept îndemn la o revoltă sau chiar la o rupere a partidului. Ultimele trei zile, de altfel, au fost marcate de mai multe evenimente care atestă în mod clar că președintele și-a cam pierdut răbdarea și a decis să treacă la acțiuni mai hotărîte.

„Nu m-am implicat niciodată în partid şi, dacă m-aş fi implicat, PDL ar fi fost mult mai precis în acţiunea politică, iar declaraţii şi tolerarea atitudinilor ostile partidului ar fi fost inexistente. Nu ar fi rămas în PDL niciun politician care nu respecta regula de aur a democraţiei interne într-un partid – adică discutăm şi, când am decis ceva, respectăm toţi ceea ce s-a decis, ceea ce majoritatea a decis, indiferent că s-ar fi numit Cristian Preda, Sever Voinescu, Radu F. Alexandru. Nu ar fi fost în partid dacă eu conduceam partidul”.

Așa sună o declarație explozivă a șefului statului, dată azi, la Radio România Actualități. O afirmație ciudată, care derutează zdravăn analiștii și jurnaliștii, pentru simplul motiv că doi dintre cei trei mai sus menționați nu sunt altceva decît principalele goarne prezidențiale. Cum vine asta, Băsescu le vrea capetele propriilor oameni? Explicația ar putea fi, însă, explozivă: prin spusele de mai sus, președintele toarnă în mod controlat gaz pe focul tensiunilor din PDL și dă, chiar, un posibil semnal pentru demisii ale susținătorilor săi. De ce ar face asta, însă, șeful statului?

Nu e greu de întrevăzut: pe 9 august, la ședința Biroului Permanent al PDL, el a încasat o directă în figură, odată că refuzul liderilor partidului de a discuta, măcar, mult așteptata convocare a Colegiului Director, un prim pas major pe calea clarificărilor din partid legate de viitorii lideri și nu numai. În locul reformei cerute de Băsescu, care include desemnarea a 4-5 noi prim-vicepreședinți, s-a decis înființarea a 4-5 grupuri de lucru care să supravegheze activitatea din guvern, dar care să fie conduse exact de cei supravegheați, adică Blaga, Videanu ori Udrea. Un fel de bășcălie pe față la adresa lui Băsescu, practicată de vechea gardă.

Pe 10 august, a picat o nouă lovitură: senatorul Radu Feldman Alexandru declanșează un atac de o duritate fără precedent la adresa președintelui, și încă în revista dragă mediilor intelectuale, adică ”22”. Mesajul, în esență e următorul: Traian Băsescu să nu se mai amestece în ciorba noastră, el e o treaptă a rachetei PDL care trebuie să se desprindă după ce și-a făcut treaba.

Pentru Băsescu, nu mai e nevoie, probabil, de alte mesaje: el a înțeles că dorita reformă, în sensul înlocuirii baronilor PDL cu oamenii săi de suflet, e imposibilă. În aceste condiții, declarațiile de azi ar putea reprezenta, cum spuneam, semnalul discret al demisiilor fidelilor săi din PDL. Fie pentru a forța convocarea, pe fondul acestui potențial scandal, a unui for important al partidului, Consiliul Național sau chiar congresul, amînat de baroni pentru anul viitor, fie pentru a declanșa ruperea PDL și constituirea unei alte formațiuni, fidele președintelui, lăsînd baronii partidului să poarte povara erodării în sondaje din cauza crizei.

Deocamdată, Sever Voinescu dă semne că a ”prins” mesajul, declarînd că ia în calcul demisia din PDL. Cîți îi vor urma exemplul? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998