CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Basescu da semnalul ruperii PDL. Urmeaza propulsarea USL la guvernare?

0 comentarii / 1869 vizualizări / 9 februarie 2011

Traian Băsescu a lansat, marți seara, cîteva mesaje de maximă importanță, care anunță o foarte probabilă rearanjare din temelii a scenei politice, în următoarele luni, dar și scandaluri de proporții. La loc de cinste figurează mesajul public al ruperii PDL, ca și înlocuirea guvernului Boc cu o un cabinet al actualei opoziții.

Interviul lui Băsescu de la TVR, marți seara, marchează în mod cert momentul despărțirii de PDL și intrarea în campanie electorală în contul unei noi formațiuni, legendara ”Albă ca zăpada” a lui Lăzăroiu. Practic, prin mesajele tăioase date în scandalul Păsat, Băsescu forțează electoratul PDL să opteze între vechea gardă, care l-a ales pe ”Barabas”, și el însuși, ca promotor al curățeniei morale în politică. Mișcarea a fost pregătită cu grijă încă din ziua cînd șeful statului s-a dus la Parlament doar pentru ca toată presa să afle, pe surse, că l-a ridicat în picioare pe Păsat în fața colegilor, pentru a-i cere să se ”predea” procurorilor.

Întreaga atitudine a lui Băsescu a fost una de despărțire, inoculînd public ideea clară că PDL e un partid terminat, care nu mai poate fi resuscitat sub nicio formă și rămîne pradă vechilor metehne politicianiste.”Nu mai pot avea speranţe să-i rog prea multe lucruri” a spus el, jucînd comedia dezamăgitului pînă în străfundurile sufletului. „Eu nu vreau să împart dreptatea în Parlament. Ce ştiu este că cei mai mulţi parlamentari care au votat «pentru» au fost de la PD, alianţa a fost şubredă, n-avea o poziţie unanimă(…) Am luat notă şi de lipsa de apetit a conducerii PDL de a-i mobiliza să fie prezenţi şi de lipsa de apetit a şefilor de gurpuri de a-i mobiliza să fie prezenţi, şi de lipsa de apetit a şefului de grup de a negocia cu celelalte partide din Alianţă un vot corect” a mai punctat el, adăugînd că asta va avea ca preț ”Relațiile mele cu ei”.
„M-am dus, am discutat, am ridicat chiar cazul Păsat. E clar că interesele sunt altele(…)Le-am explicat oamenilor politici, parlamenarilor. Asta este. Mai mult de atât, eu nu pot vota pentru ei, şi nici nu-mi doresc”, a spus Băsescu.

Este de așteptat, credem noi, ca în perioada următoare poziția președintelui în cazul Păsat să fie preluată și amplificată de numeroase voci ale susținătorilor săi, în forme tot mai radicale, pentru ca semnalul rupturii să devină cît mai limpede.

Un al doilea mare mesaj transmis aseară, subtil, de președinte este disponibilitatea de a propulsa opoziția la putere în cazul dărîmării guvernului Boc: „În cazul în care actuala majoritate pierde majoritatea în Parlament, nu-mi rămâne decât să iau notă, şi să văd o moţiune reuşită, să chem partidele la consultări şi să încerc o soluţie politică”.

O soluție care poate însemna și un compromis spectaculos: „Eu am spus ce o să fac. Voi căuta soluţii, în orice caz, şi voi face compromisuri pentru a da ţării un guvern, dacă se va ajunge aici. Eu cred însă că nu se va ajunge”. Întrebat dacă ar desemna un premier de la USL, președintele nu a respins ideea, rezumîndu-se să spună: „Hai să ajungem la momentul ăsta”.

Decriptat, mesajul președintelui ar putea indica o predare a guvernării în mîinile USL în primăvară, după moțiunea de cenzură deja anunțată de alianță. Băsescu știe foarte bine că, odată preluată puterea, cele trei partide din opoziție s-ar ciondăni luni de zile doar pentru împărțirea tuturor posturilor guvernamental-administrative, ceea ce, coroborat cu situația de criză economică, ar avea efecte severe asupra percepției electoratului față de eficiența USL. Noua alianță politică ar putea intra în anul electoral 2012 în pierdere de teren, în loc să fie pe val, în timp ce noul partid al lui Băsescu s-ar preocupa strict de contabilizarea alegătorilor dezamăgiți de toate partidele de pe eșichierul actual.

E probabil, în opinia noastră, ca ruperea PDL să aibă loc numai după căderea guvernului Boc. Odată PDL trimis în opoziție, atît partidul vechilor baroni, cît și noua formațiune a lui Băsescu ar porni rebranduirea cu șanse egale, cu deosebirea că ”Albă ca zăpada” va avea un lider locomotivă, și încă unul cu destule pîrghii de putere executivă pe mînă. Practic, echipa lui Băsescu pierde avantajele unui an și un pic la putere, cît va mai rămîne pînă la alegeri, dar are șansa unei refaceri electorale care ar putea produce surprize în 2012.

Să spunem, în final, că disponibilitatea lui Băsescu de a propulsa USL la guvernare ar putea constitui misteriosul motiv al precipitării cu care această alianță a fost închegată în debutul acestui an, după ce 2010 se terminase cu disensiuni majore și atacuri tăioase între Ponta și Crin, care numai unitate nu anunțau.
E cu putință ca, la vîrfurile partidelor de opoziție să fi transpirat involuntar intenția lui Băsescu de despărțire de PDL, în forma actuală, ceea ce a dat imboldul necesar trecerii peste orgolii, dacă nu cumva chiar președintele în persoană s-a asigurat că Voiculescu, Ponta și Antonescu prind de veste despre planurile sale secrete. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998