CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Basescu: Daca nu reduceam salariile şi pensiile ne trebuia un nou imprumut

0 comentarii / 1321 vizualizări / 9 mai 2010

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, azi, că, dacă salariile şi pensiile nu sunt reduse, România va fi nevoită să angajeze un nou credit extern, ceea ce ar însemna „amanetarea” viitorului ţării şi a milioane de români.

Preşedintele a subliniat, conform Mediafax, că unul dintre obiectivele programului convenit de guvern cu FMI este reducerea obligaţiilor de plată ale bugetului de stat, precizând că, în urma datoriilor contractate de România de la bugetul de stat, trebuie să fie plătite 10,007 miliarde de euro şi că numai în 2010, urmare a creditelor angajate în anii anteriori, trebuie plătite dobânzi de peste 1,8 miliarde de euro.

„De aceea trebuie să adoptăm politica de reducere a îndatorărilor…Dacă nu reducem salariile şi pensiile, în 2011 ar fi trebuit să angajăm un nou credit. Am fi amanetat viitorul ţării, a miloane de români”, a spus Băsescu., adăugând că este esenţial ca următoarele şase să fie o perioadă „de realism” din partea sindicatelor şi partidelor.

În ce priveşte obiectivele programului convenit de guvern cu FMI , Băsescu a spus că ele vizează reducerea cheltuielilor din bugetul de stat, categorie unde fondul de salarii reprezintă 27 la sută şi reducerea cheltuielilor sociale, care reprezintă împreună cu fondul de pensii 35 la sută din bugetul de stat.

Preşedintele a mai spus că ar nedrept dacă cineva ar acuza FMI de existenţa acestui program, programul aparţinând guvernului. „Dacă populaţia va fi nemulţumită şi programul un eşec, nu FMI va fi responsabil, ci instituţiile, începând cu preşedintele şi, în primul rând guvernul”, a mai declarat preşedintele.

Băsescu a precizat că, încă de la începutul discuţiilor cu FMI, guvernul a fost pregătit cu un program alternativ, care nu implica creşterea fiscalităţii.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998