CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Basescu dixit: pensiile si salariile scad dramatic

0 comentarii / 1555 vizualizări / 6 mai 2010

Preşedintele Traian Băsescu a anunțat azi că pensiile vor scădea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, şi vor fi reduse „masiv subvenţiile”, banii urmând să fie alocaţi ţintit „către cei care au nevoie de sprijin financiar”.

Preşedintele a menţionat că pensiile vor scădea cu 15%, iar salariile din sistemul bugetar vor scădea cu 25%, inclusiv salariul minim. Şeful statului a dat ca exemplu, conform Mediafax, subvenţiile pentru încălzire. El a menţionat şi că vor fi reduse masiv subvenţiile care se acordă în acest moment. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

TVA şi cota unică rămân la fel
Băsescu a mai declarat că în discuţiile cu delegaţia FMI s-a optat pentru „varianta încrederii”, în care Guvernul să-şi continue programele de restructurare masivă a cheltuielilor, iar memorandumul care se va semna va fi „în linii mari” expresia acestei variante. Preşedintele a spus că echipa de evaluare a FMI, UE şi BM, dar şi Guvernul, au avut în atenţie două variante: una a neîncrederii şi alta a încrederii. Băsescu a afirmat că varianta neîncrederii se referea la creşterea TVA de la 19 la 24%, a cotei unice de la 16 la 20%, şi la reducerea salariilor în sectorul bugetar, pentru a ne putea încadra într-un deficit bugetar de 6,7 – 6,8% din PIB. A doua variantă, a încrederii, este aceea în care Guvernul îşi va continua programul de restructurare masivă a cheltuielilor.

„Pe varianta a doua, cea a încrederii în capacitatea Guvernului, Parlamentului şi a instituţiilor statului se va merge în continuare, memorandumul ce se va semna la finalul negocierilor, va fi expresia varintei de îndredere în capacitatea statului român de a reforma”, a declarat preşedintele, precizând că nici una dintre variante nu poate fi atribuită cuiva.

Preşedintele Băsescu a declarat că există persoane şi medii care doresc să întreţină o stare de neîncredere a populaţiei în instituţiile statului, el menţionând că doreşte să transmită românilor că pot avea încredere în preşedinte, Guvern şi Parlament în contextul crizei. Şeful statului a ţinut să remarce că sunt oameni şi posturi de televiziune „care deliberat intreţin o profundă atmosferă de neîncredere”. „Românii pot să aibă încrerdere că Guvernul, Parlamentul şi preşedintele ştiu ce au de făcut în stuaţia economică actuală”, a afirmat preşedintele.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998