CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Basescu executa opozitia

0 comentarii / 1343 vizualizări / 1 iunie 2011

Presedintele Romaniei a determinat PD-L sa voteze in Camera decizionala o schimbare spectaculoasa a Legii electorale. In sensul ca primarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin. In analiza precedenta, am aratat de ce aceasta noutate legislativa viciaza, in mod fundamental, mecanismul democratic si conduce la marirea distantei dintre ce doresc cetatenii, in plan politic, si rezultatele finale din alegeri.

In acelasi timp, aceasta noua formula favorizeaza, in mod vadit, PD-L. Pentru ca ii ajuta pe primarii existenti sa castige, in mod artificial, alegerile. Aceasta faradelege, care ataca principiul reprezentativitatii, nu va fi insa singura prestidigitatie utilizata de domnul Traian Basescu pentru a mentine la putere PD-L si a garanta astfel securitatea propriului sau mandat prezidential. Ce urmeaza? Si, pana la urma, opozitia are de pregatit vreun plan de contraatac?
Traian Basescu va mai utiliza, cu certitudine, cateva instrumente care vor contribui si ele major la mecanismul pe care l-am putea denumi “alesi fara alegatori”. In primul rand, va extinde acest mecanism al uninominalului si in ceea ce-i priveste pe consilierii din primarii. Incepand chiar cu Bucurestiul. Apoi, nu este deloc exclus ca si parlamentarii sa fie alesi dintr-un singur tur de scrutin. In al treilea rand, Cotrocenii preconizeaza redesenarea colegiilor electorale. Astfel incat noua configuratie sa favorizeze candidatii PD-L. In al patrulea rand, va fi modificata geografia administrativa a Romaniei si din perspectiva numarului de orase mici si de comune. Vor fi eliminate orasele mici si comunele care sunt dominate de opozitie. In al cincilea rand, electoratul va fi mituit intr-un mod mult mai pronuntat si mai “stiintific” decat in alegerile anterioare. In al saselea rand, evident, se va frauda din nou la numararea voturilor. Si, in al saptelea rand, nu este deloc exclus ca ministrul de Externe, Teodor Baconschi, sa-si duca angajamentul pana la capat, procurand in mod ilegal, din Diaspora, un milion de voturi in favoarea PD-L, prin sistemul electronic. (Sorin Rosca Stanescu)

Mai multe pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998