CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Basescu forteaza revizuirea Constitutiei

0 comentarii / 1528 vizualizări / 8 ianuarie 2013

Pana de curand, am insistat asupra necesitatii unei Constitutii noi. Nu a revizuirii Constitutiei existente. Ceea ce ar fi presupus un interval rezonabil de 2 ani. O revizuire se poate face, evident, mai repede. In cateva luni. Cu referendum cu tot. Dar nu inseamna totusi o noua lege fundamentala. Din pacate, din nou, Basescu schimonoseste procesul normal democratic. Si impune o revizuire.
O Constitutie noua ar avea un avantaj incontestabil. Ar permite doua consultari prin referendum. Prima, prin care cetatenii Romaniei sa se pronunte asupra formei de stat pe care o doresc. Republica parlamentara, republica prezidentiala, republica semi-prezidentiala. Cu toate, sub formele existente. Ceea ce ar presupune, in prealabil, o informare corecta si completa a acestora si o ampla dezbatere publica. In functie de ceea ce doresc romanii, Parlamentul, transformat in Adunare Constituanta, ar scrie textul Legii fundamentale. Apoi, din nou, ar avea loc ample dezbateri. Si, la sfarsit, ar urma un referendum final. Asa ar fi fost de preferat sa se intample. Dar nu mai este posibil.
Din nou, Traian Basescu, incalcand atat normele democratice, cat si normele morale, ca sa nu mai vorbesc de prevederile faimosului pact de coabitare pe care l-a semnat cu premierul Victor Ponta, forteaza lucrurile. Si impinge democratia de la Bucuresti intr-un periculos cerc vicios. Ceea ce face in aceste zile cu Consiliul Superior al Magistraturii si cu politica sa privind mentinerea in captivitate a marilor parchete si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, va repeta, in curand, in oricare alt domeniu in care simte ca ar putea obtine controlul sau ca ar putea sa piarda controlul pe care deja il are. Pentru Traian Basescu, legile statului, inclusiv Legea fundamentala, este un fel de ciorap pe care l-a purtat ani de zile, l-a imputit si, in loc sa il spele, il intoarce pe dos pentru a-l utiliza din nou. USL nu poate tolera acest tip de comportament. Pentru ca cetatenii Romaniei care i-au dat USL-ului puterea in mod democratic, sub forma a 70 la suta dintre mandatele de parlamentari, nu vor intelege, si nu vor avea de ce sa inteleaga, cum de, in aceste conditii, Basescu dirijeaza in continuare trenurile si tine Justitia si alte puteri ale statului captive. Cum de USL a castigat razboiul politic pentru a pierde pacea.
Este imposibil, in aceste conditii, ca USL sa-si mai asume doi ani de convulsii, doi ani de crize generate de la Cotroceni, doi ani de confruntari inutile, pentru ca abia apoi, printr-o noua Constitutie, sa genereze o societate care poate fi normal si democratic guvernata. Asa s-a ajuns in situatia in care a inceput sa capete consistenta un proiect mai putin ambitios dar si el extrem de important. Revizuirea Constitutiei.
Revizuirea Constitutiei inseamna conservarea unor valori ale Legii fundamentale acceptate de majoritate, cum este, de exemplu, chiar prevederea din Art. 1 privind statul unitar national ori capitolele care vizeaza drepturile omului si, in general, drepturile democratice si schimbarea altor articole din Constitutie. Care? Cele care vizeaza raporturile dintre institutiile statului. In asa fel incat, in viitor, un presedinte ori un alt demnitar al statului sa fie impiedicat sa arunce tara in criza. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998