CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Basescu intinde o capcana periculoasa Opozitiei

0 comentarii / 1390 vizualizări / 9 noiembrie 2010

Traian Băsescu a venit azi în parlament și a întins, scurt și la obiect, o capcană extrem de periculoasă opoziției, din care numai o manevră cu adevărat inteligentă o va putea scoate.

Concret, Băsescu a declarat în plen că mediul politic naţional s-a deteriorat „sensibil” în ultima perioadă, existând premise pentru neîncheirea cu succes a Acordului de finanţare externă. El a mai spus că încheierea acordului cu FMI ar constitui începutul ieşirii României din criză şi ar duce la restabilirea credibilităţii ţării pe pieţele externe. „Mediul politic naţional s-a deteriorat sensibil în ultima lună, ceea ce crează premise nedorite ale îndepărtării cu consecinţe grave în obiectivul încheierii cu succes al acestii Acord. Drumul pe care se va merge rămâne la latitudinea dvs., a partidelor pe care le reprezentaţi. Prin acţiunea dvs România poate merge către mai bine sau către mai rău, decizia este în mâinile dvs”.
În consecință, președintele a anunțat, sec: „Vă propun un moratoriu asupra bătăliei politice care să permită deblocarea activităţii Parlamentului”. „Ca om politic cu experienţă, vă pot spune că românii îi vor aprecia pe aceia care se vor bate cu criza, şi nu pe aceia care se ascund de efectele măsurilor anticriză”.
El a mai precizat că moratoriul ar viza trecerea cu succes prin Parlament a Legii bugetului, a Legii pensiilor şi a Legii salarizării.

Poziția lui Băsescu este una neobișnuită: șeful statului, în aparență, se roagă în genunchi de opoziție să ajute puterea la treacerea unor legi majore prin parlament, lucru total nespecific unui personaj mai degrabă specializat în provocări de scandaluri și în lichidări agresive ale dialogului politic, decît în promovarea negocierii raționale. Un Băsescu aproape umil, în fața unei săli cvasi-goale, părăsite ostentativ de opoziție. În realitate, Băsescu joacă tare: nu parlamentului i s-a adresat el, ci electoratului, care nu mai înțelege nimic din ce se întîmplă pe scena politică.

Opoziția boicotează permanent parlamentul, PNL atacă PSD, parlamentarii PDL votează contra propriului guvern, UDMR șantajează pe față șamd. În acest vălmășag, apelul la calm, la dialog și la rațiune al președintelui apare ca o oază de normalitate și bun simț.

Este, însă, Băsescu sincer în demersul său? Evident că nu. Vorba lui Corleone: le-a făcut o propunere pe care să nu o poată refuza. Nu fără pagube de imagine, cel puțin. Președintele știe cu precizie aproape milimetrică faptul că PSD și PNL vor respinge categoric și pompos mîna întinsă azi, iar electoratul va rămîne cu percepția că avem o opoziție distructivă, care se manifestă năzuros și hormonal în cel mai greu moment pentru țară. Băsescu speculează foarte bine, trebuie spus, și lipsa de soluții concrete privind ieșirea din criză din partea opoziției, în ultima perioadă, iar discursul său de azi are menirea să accentueze și mai profund această imagine. O opoziție care, în viziunea președintelui, nu e bună decît să dea din clanță, steril, în timp ce Cotrocenii fac tot posibilul pentru a debloca situația.

Dacă PNL și PSD vor să îi dea, cu adevărat, o lovitură lui Băsescu ar trebui să facă exact ceea ce se așteapă el mai puțin, adică să salute propunerea sa, eventual să pluseze, ca la poker, cu o completare vizavi de ea care să-l pună în dificultate pe Zeus. Credem însă, că totul se va îneca, mai degrabă, în discursuri sforăitoare și, foarte probabil, în mesajul mecanic privind debarcarea Robertei Anastase, o miză mult prea mică, din păcate, pentru poporul român. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998