CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Basescu nu respinge ideea prezidentialelor devansate

0 comentarii / 1491 vizualizări / 24 ianuarie 2013

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat ieri că el nu exclude varianta unor alegeri prezidenţiale anticipate în 2014, pentru a putea fi organizate în acelaşi timp cu cele pentru Parlamentul European, dar a amintit de precedentul existent prin care Curtea Constituţională a respins organizarea simultană a două tipuri de alegeri – locale şi parlamentare.

„Pentru mine nu este o variantă pe care o exclud, dar dacă ea are câteva elemente. Primul, trebuie să fie sustenabilă politic, doi – v-am mai spus că preşedinţii nu au marea posibilitate şi onoare de a abdica, ei trebuie să îşi ducă mandatul aşa cum e şi atât cum este. Avem un precedent constituţional, anul trecut CCR a refuzat comasarea a două tipuri de alegeri. Mă îndoiesc că vreo Curte Constituţională din toată Europa, nu doar din România, privind la acest precedent ar accepta comasarea de alegeri pentru Parlamentul European cu prezidenţialele”, a declarat Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni.

El a spus că ar îmbrăţişa o variantă a alegerilor anticipate „şi mâine” dacă s-ar organiza alegeri parlamentare şi prezidenţiale simultan.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că o variantă pentru alegeri prezidenţiale anticipate ar fi dacă atât şeful statului, cât şi Parlamentul şi-ar depune simultan demisia, după revizuirea Constituţiei.
„Ce putem face de comun acord este să stabilim demisia simultană a preşedintelui şi a Parlamentului, după ce revizuim Constituţia şi venim în exigenţele referendumului din noiembrie 2009 şi atunci ne punem toţi mandatele şi revenim la un sistem politic care mie mi s-a părut mai eficient”, a spus Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că el nu crede că pot fi găsite soluţii constituţionale de reducere a mandatului şefului statului sau a Parlamentului, fără voinţa acestora.
„Nu cred că se pot găsi soluţii constituţionale de reducere a mandatului preşedintelui sau Parlamentului fără voinţa lor. N-ar fi acceptat nicăieri într-o democraţie”, a afirmat, conform Mediafax, preşedintele.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998