CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9771 RON DOWN | 1 USD = 4.6069 RON DOWN | 1 GBP = 5.8086 RON DOWN

Băsescu: ”O majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept”

0 comentarii / 1408 vizualizări / 4 septembrie 2012

Preşedintele Traian Băsescu participă, azi, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei, unde susţine un discurs în faţa diplomaţilor, primul de la întoarcerea la Palatul Cotroceni. Băsescu a declarat, conform Mediafax, că în perioada 3-6 iulie o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept prin destituiri, revocări, emiteri abuzive de ordonanţe de urgenţă.

Declaraţiile preşedintelui:

-Din păcate, în perioada 3-6 iulie o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept prin destituiri, revocări, emiteri abuzive de ordonanţe de urgenţă.

-Reacţia aliaţilor noştri a fost extrem de puternică pentru că majoritatea parlamentară nerezultată din alegeri a încălcat în mod grav în mod deosebit criteriile politice de la Copenhaga. Aceste criterii ne obligă la stabilitatea instituţiilor care garantează democraţia.

-România a fost pusă sub lupa aliaţilor şi în mod deosebit a Comisiei Europene. A fost surprinzător pentru mine că politicieni de vârf din România nu au recunoscut CE un drept dat chiar de tratatul UE, acela de a veghea la respectarea drepturilor politice în statele membre. Cred că prin atitudine ne-am făcut foarte mult rău.

-S-a produs un proces de izolare a României, iar misiunea diplomaţiei este să redeschidă dialogul cu statele europene şi cu instituţiile UE. Sunt capitale europene unde au loc discuţii fără ca România să fie invitată, pentru a discuta situaţia în care ne aflăm.

-Statul român şi-a consolidat suficient de mult instituţiile pentru ca ele să fie capabile să apere statul de drept.

-Nici CSM, nici DNA, nici SRI nu s-au înclinat în faţa unui abuz al unei majorităţi politice. Deşi aparent a fost un lucru extrem de negativ pentru România, în caelaşi timp ceea ce s-a întâmplat a probat că România şi-a consolidat instituţiile statului de drept pentru ca să se apere.

-Instituţiile statului au rămas verticale, indiferent cine s-a aşezat deasupra lor. Nu mai dau explicaţii de ce a fost o reacţie atât de puternică în interiorul UE şi la aliaţi. România a devenit o ţară importantă. În România s-a investit încredere enormă, nu numai din punct de vedere politic, dar şi din punct de vedere al securităţii aliaţilor. Reacţia a fost generată de surpriza pe care am făcut-o, iar pe de altă parte reacţia a fost generată de dezamăgire. Mesajul trebuie să fie cel corect, că instituţiile şi-au făcut treaba şi îşi vor duce misiunea până la capăt.

-România îşi menţie obiective strategice ca şi până acum. Voi solicita rapoarte trimestriale.

-Au fost în ultima vreme nişte declaraţii neinspirate. România nu va merge înapoi sau, în niciun caz, nu sub preşedinţia mea. Uneori costă în voturi mersul înainte, însă politicienii trebuie să asume şi aceste costuri.

-Aliaţii şi prietenii nu au motive să ne respingă aderarea la Schengen. Ne asumăm o misiune de explicare.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998