CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Basescu s-a jucat cu fitilul maghiar

0 comentarii / 1604 vizualizări / 6 iunie 2012

Iar acesta a luat foc. Si poate genera o explozie. Care ii va oferi Presedintelui Romaniei o noua ocazie de a pescui in ape tulburi. Sub pretextul unor operatiuni de siguranta nationala. Numai ca, de asta data, jocul e prea periculos chiar si pentru un sef de stat care stie sa-si asume riscuri majore. Bomba secuiasca ii poate exploda acestuia in fata. Si poate de aceea Presedintele tace. Intr-un mod extrem de suspect. Care il acuza.
Cine este Laszlo Kover, cel care, aterizand din Ungaria, sfideaza intr-un mod nemaiintalnit autoritatile de la Bucuresti? Este reprezentantul aripii ultraradicale a Partidului FIDESZ care, desi guverneaza in Ungaria, se afla in cadere libera. Acest partid este aliatul PDL. Declarat. Si asumat. Iar Viktor Orban, reprezentantul Ungariei care a introdus in Constitutie reguli nedemocratice, starnind reactii la unison din partea statelor europene, este prietenul Presedintelui Traian Basescu. Impreuna, cei doi au clocit nasterea Partidului Civic Maghiar, condus Szasz Jeno si Partidului Popular al Maghiarilor, al lui Laszlo Tokes. Pentru ca aceste doua formatiuni radicale, ambele un fel de sateliti politici ai FIDESZ, sa poata obtine voturi ale maghiarilor din Romania, a fost necesara punerea sub presiune a populatiei din Tinutul Secuiesc, prin agitarea temei autonomiei. Dusa chiar pana la dezmembrarea statului roman.
De ce are nevoie FIDESZ, care si-a trimis reprezentantul aici pentru a pune la cale o provocare fara precedent, de inca doua partide maghiare? In primul rand, pentru a obtine, pe aceasta cale, voturi la viitoarele alegeri din Ungaria. Pentru ca cetatenii romani de origine maghiara au primit dreptul de a vota si la Budapesta. Radicalizand o parte a minoritatii maghiare, FIDESZ spera sa supravietuiasca viitoarelor alegeri. Dar pentru a radicaliza minoritatea maghiara, pentru a crea munitie electorala noilor facaturi politice, FIDESZ avea nevoie de o tema care sa infierbante sangele maghiarilor. Iar tema aleasa, tema de fond, este autonomia Tinutului Secuiesc. Traian Basescu, la randul sau, si-a dat tot concursul. S-a cinstit, si nu o data, cu Szasz Jeno pentru a boteza astfel Partidul Civic Maghiar, l-a propulsat in Parlamentul European pe Laszlo Tokes, botezand si Partidul Popular al Maghiarilor si a contribuit decisiv la “fragezirea” UDMR. Care a ramas, astfel, nu numai izolat, dar si singurul partid moderat al maghiarilor.
Pretextul reinhumarii poetului fascist Nyiro Jozsef la Odorhei, sub inaltul patronaj al presedintelui Parlamentului maghiar, Laszlo Kover, fost sef civil al serviciilor secrete maghiare, reprezinta o provocare majora pentru Guvernul Victor Ponta.
Executivul de la Bucuresti este silit sa reactioneze, in ciuda tacerii iresponsabile dar bine calculate a Presedintelui Traian Basescu. In fata unei provocari greu de imaginat si, in orice caz, de netolerat, cea a inhumarii, cu toate onorurile si impotriva deciziei autoritatilor romane, a poetului fascist Nyiro Jozsef, Bucurestiul trebuie sa reactioneze. Probabil prin declararea drept persona non grata a lui Lazlo Kover.
Dar Bucurestiul inseamna nu numai Guvernul Romaniei, ci si Presedintele acestui stat. Iar Presedintele tace. El tace nu fiindca se simte vinovat. Si responsabil de ceea ce se intampla. Ci pur si simplu fiindca este complicele lui Viktor Orban. Impotriva intereselor statului roman. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998