CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Basescu salvatorul

0 comentarii / 1425 vizualizări / 24 ianuarie 2011

Oricat de sceptic sunt in legatura cu prestatia sefului statului roman, oricat de mult il condamn pentru raul facut acestei tari, de aceasta data prefer sa fiu optimist. Sa-mi imaginez ca, spunand “nu” procedurii de recalculare a pensiilor, el a fost de buna-credinta. Si ca, in ultimul moment, a salvat democratia de la derapajul spre dictatura produs in ziua de vineri, 21 ianuarie 2011. Voi analiza situatia din aceasta perspectiva.
Prin urmare, noi traim in singurul stat din lume care si-a permis sa taie pensii. Singurul stat din lume care nu a respectat un contract derulat, pe parcursul unor decenii, cu propriii sai cetateni. Nu exista precedent intr-o asemenea manopera incorecta a unui guvern. Sper ca nici in viitor, in vreun stat de pe mapamond, sa nu se ajunga la repetarea acestei istorii. Pentru ca pensia nu este altceva, dincolo de contractul incheiat de stat cu fiecare cetatean in parte, decat o proprietate. A incalca unilateral dreptul la proprietate este o ilegalitate. Care trebuie pedepsita penal. Iar ilegalitatea s-a produs in Romania. Pensiile au fost taiate. Nenumarate persoane au primit mai putini bani decat era intelegerea lor cu statul. Multi dintre ei au facut infarct. Altii s-au prapadit in urma lipsurilor materiale. Cativa s-au sinucis. Rezultatul acestei ilegalitati s-a concretizat in victime. Cei care au incalcat legea – daca traim, totusi, intr-o democratie si nu intr-o dictatura – mai devreme sau mai tarziu trebuie sa raspunda penal. Cei care sunt vinovati pentru moartea unor oameni trebuie sa ajunga sa execute pedepse privative de libertate.
Dupa ce o instanta, cea mai inalta instanta a puterii judecatoresti, s-a pronuntat definitiv si irevocabil in sensul ca recalcularea pensiilor trebuie suspendata, primul-ministru al Guvernului in care Traian Basescu este presedinte-jucator a declarat, in mod raspicat, ca actiunea de recalculare a pensiilor va continua. In ciuda hotararii judecatoresti. Ceea ce inseamna nici mai mult, nici mai putin decat ca Executivul ignora cealalta putere in stat, puterea judecatoreasca. Acesta este sfarsitul oricarei democratii. Si momentul in care o Constitutie poate fi aruncata la gunoi. Este fix momentul de trecere de la democratie la dictatura. Este, din aceasta perspectiva, o lovitura de stat. Pusa la cale chiar de Guvern.
Intr-o parcare a unui mall, intr-o chestiune atat de importanta, Presedintele Romaniei s-a pronuntat. In sensul ca Guvernul greseste. Ca recalcularea pensiilor trebuie oprita. Ca hotararea judecatoreasca trebuie respectata. Ma rog, nu a spus el chiar asa, dar acesta este sensul. E bine si asa. E bine ca vocea ratiunii, in ceasul al treisprezecelea, se aude chiar si intr-o parcare. Chiar si dintr-o ghena daca rasuna vocea ratiunii, tot e mai bine decat sa n-o auzim.
Eu cred ca domnul Traian Basescu si-a dat seama ca inalta functie in care el a ajuns, cea mai inalta intr-un stat, este rezultatul democratiei. Nu al dictaturii. Si este posibil sa fi inteles – repet, in al treisprezecelea ceas – ca sfarsitul democratiei inseamna si sfarsitul lui. Si nicidecum inceputul dictaturii Basescu. Si poate, prin acest mecanism, vocea ratiunii a invins. Sau poate cineva, poate marele licurici, i-a aratat degetul. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998