CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Basescu salveaza PSD din moarte clinica

0 comentarii / 2024 vizualizări / 7 mai 2010

Anunțul președintelui privind măsurile de criză a șocat națiunea, dar ar trebui, în mod firesc, să determine pocnetul șampaniei la sediul PSD. Asta, pentru că lovitura cumplită încasată de peste nouă milioane de români îi va împinge, mai mult ca sigur, către social-democrați, exact în momentul în care aceștia se aflau într-un soi de comă prelungită, după eșecurile pe bandă.

Șocul pe care îl va aduce setul de măsuri anunțate de președinte e greu de cuantificat, dar un lucru e sigur: acesta e momentul oficial în care PDL, ca partid, va începe coborîrea dramatică pe toboganul electoral, în favoarea PSD. Faptul că voci din PDL se fac deja auzite împotriva măsurilor guvernului e semnul clar că democrat-liberalii încep să realizeze prețul cumplit pe care îl vor plăti de aici încolo. Marele cîștigător ar trebui să fie, în mod firesc, PSD, partid intrat în letargie de o bună bucată de vreme, dar căruia i se oferă acum o rampă de lansare a torpilelor la adresa puterii la care nu mai spera.

Dezastrul din buzunarele românilor va reduce la tăcere și spectacolul de sunet și lumină al DNA, ale cărui diversiuni televizate au abătut atenția, de atîtea ori, de la probleme economico-sociale ale țării. Dovadă că audierea la parchet a lui Vanghelie a ajuns, ieri, o știre de rangul al treilea pentru presă, pălind în fața veștilor de pe frontul FMI.

Măsurile de criză vor lovi crunt și UNPR, partid care spera să ia locul PSD în opțiunile românilor, dar care, aliat fiind la guvernare cu PDL, își va da duhul mai înainte de a se naște. Nici PNL nu are motive să se simtă prea bine, pe de-o parte pentru că analiza dezastrului va evidenția, în viitor, în mod clar, rolul jucat de guvernarea liberală în creșterea spectaculoasă a segmentului bugetarilor, în creșterea nesusținută a consumului șamd, iar pe de alta pentru că e un partid de dreapta, la fel ca PDL, deci ar putea suporta ”la pachet” oprobriul publicului, în momentul alegerilor. Pentru ca partidele de dreapta să fie salvate ar fi nevoie de o perioadă de timp mai lungă, în care efectele măsurilor drastice anunțate ieri să ducă la depășirea crizei, la relansarea economiei și la îmbunătățirea nivelului de trai, numai că este total exclus ca acest lucru să se întîmple pînă la alegerile de peste doi ani.

Realitatea e că, în România, criza abia acum începe cu adevărat, pentru că alegerile din 2009 și nevoia răsplătirii susținătorilor din campanie imediat după instalarea noului guvern au dus la amînarea necesarelor reforme. Un an pierdut va însemna o agonie prelungită, va însemna costuri sociale mult mai mari, va însemna decont electoral pentru anumite strcturi. Poate că efortul disperat al puterii de distrugere cu orice preț a PSD aici își are explicația: în sferele înalte se știa că, oricît de mult amînat, tăvălugul măsurilor de criză va izbucni, la un moment dat, iar stînga va primi vînt în pînzele mult slăbite în ultima vreme.

Situația care se anunță în următoarele luni va duce la o rearanjare profundă a scenei politice, la o creștere spectaculoasă a PSD, dacă partidul lui Ponta va ști să își joace cum trebuie cărțile și poate chiar a PRM, partidele extremiste fiind, adesea, profitoare ale momentelor de criză. În egală măsură, relația dintre PSD și PNL ar putea slăbi vertiginos, pentru că social-democrații vor simți că alăturarea de un proeminent exponent al dreptei le-ar putea afecta poziția nou cîștigată.

În fine, PDL ar putea avea soarta țărăniștilor, măsurile anunțate ieri putînd, efectiv, să îi scoată din Parlament. Desigur, s-ar putea ca vulpoiul Traian Băsescu să fi mirosit demult cum stau lucrurile, așa că nu ar fi exclus să ne trezim cu un nou partid, care să marcheze distanțarea de PDL și să îi asigure președintelui ”zarul de fugă”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998