Basescu vorbeste iar alaturea cu drumul: azi, redeventa la petrol
0 comentarii / 1442 vizualizări / 20 martie 2012
Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara la postul national de televiziune ca, in 2014, Petrom va trebui sa suporte o crestere a redeventelor petroliere pana la nivelul celor din statele arabe. Insa, in Orientul Mijlociu, exista un sistem cu totul diferit decat cel de la noi, care presupune impartirea productiei intre stat si companii, după cum arata un articol aparut in fin.ro.
In prezent, cea mai mare companie petroliera din tara, Petrom, plateste in medie 7%, (la fel cum se plateste in Olanda) redeventa pe titeiul extras din tara, stabilita in decembrie 2004, cind a fost votata legea de privatizare a Petrom, pe baza prevederilor legii petrolului, votata de parlament in vara aceluiasi an, inclusiv cu votul parlamentarilor de atunci ai PD, care prevede cote intre 3,5% si 13,5% in functie de productia realizata. Aceasta grila este valabila pana in 2014, cand se implinesc 10 ani de la semnarea contractului, data dupa care ea poate fi moddificata, ca o exceptie de la legea petrolului care prevede aceeasi redeventa pentru o perioada de 30 de ani. Este o falsa idee, insa, ca redeventa e batuta in cuie de contractul de privatizare al Petrom, ea putind fi majorata in orice moment prin modificarea legii petrolului, cu acordul organismelor europene.
Aflat intr-o criza puternica de imagine, presedintele Traian Basescu a inceput de cateva zile un atac furibund la adresa Petrom, declarandu-se tare suparat de profitul de 888 milioane de euro din 2011 . In emisiune de luni seara a declarat ca in 2014 Petrom va trebui sa plateasca redevente la nivelul statelor arabe. Confuzie totala pentru ca in Orient este un alt sistem, asa numitul „Production Sharing Agreement”. Acolo statul incheie acorduri de impartire a productiei cu petrolistii, iar mecanismul este urmatorul: companiile investesc in explorarea si productia de petrol si, din banii castigati, cuantumul investitiilor revine societatilor. Ceea ce ramane se imparte cu statul, de regula 85-90% din productia se duce la stat si 10-15% ramane la companie.
Mai mult decat atat, Romania nu se poate compara in nici un fel cu statele arabe prin simplul fapt ca productia de titei la noi este foarte veche in timp ce in Orient nu dateaza de mai mult de 50 de ani.
Comenteaza