CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Basme basesciene: misteriosul santajist din 2004 si ”acoperitul” din 2014

0 comentarii / 2244 vizualizări / 2 octombrie 2014

Mandatul prezidențial al lui Traian Băsescu a început urît, în 2004, cu o promisiune mincinoasă, cu acuzații de fraudă masivă a votului și cu soluții imorale aduse în guvern, și se termină la fel de urît, în 2014, în primul rînd tot cu o promisiune mincinoasă.

Ceva cu totul straniu se întîmplă în ultimele două săptămîni: nu numai că președintele și-a călcat grosolan cuvîntul că va demasca un candidat ofițer acoperit, dar, mai mult, el a dispărut complet din prim planul mediatic, cu excepția parangheliei dubioase de la Cotroceni, dar și aceea destul de discretă, și a unei ieșiri la bere.
Asta se întîmplă, culmea, într-un moment cînd era de așteptat să vedem ieșind ”cucul de la Cotroceni” de dimineață pînă seara, cu tot felul de mesaje electorale, că doar nu mai e mult pînă la alegeri.

Traian Băsescu pare de-a dreptul speriat la gîndul că trebuie să apară în fața românilor, după ce a promis solemn deconspirarea unui ”acoperit” de la vîrful politicii.

Onoarea ar fi trebuit să-i ”bată” spaima, însă.

Dacă nu am ști cine e personajul, desigur. Unul care și-a început cariera de președinte cu o promisiune mincinoasă și o termină idem.

Să reamintim faptele.

Conform unui document scos de la arhivă, în toamna lui 2004, de către Unitatea Militară 01150 a MApN, Băsescu figura în evidențe ca fost colaborator al direcției de contrainformații militare, pe vremea cînd era student la institutul de marină.
După apariția în presă a documentului, Băsescu a reacționat spectaculos:

„Este exact același document, care se află la mine de mai bine de 7 zile, și pe el s-a încercat un șantaj. Avertizez public că în acest moment serviciile de informații s-au amestecat în campania electorală. Serviciul de informații al Armatei, probabil, și nu la nivelul lui de vîrf, ci la nivelul unei unități”.
El a mai relatat ziariștilor că, în urmă cu 7 zile, i-a fost adus documentul, în plic, de către „intermediari” și se încercaseră negocieri. „Am refuzat orice discuții cu cei care încearcă să mă contacteze. La momentul potrivit, voi face uz de martori privind ceea ce v-am spus”, a spus Băsescu. El avertiza că „ne aflăm în fața unui mare pericol, ca serviciile de informații și puternice trusturi de presă să se implice în campania electorală”. „La timpul potrivit voi spune cine mă șantajează”, a mai promis Băsescu.

„Am fost chemat la negocieri de o persoană din sfera politică. Mi-a spus că, dacă voi negocia, atunci documentul nu va ajunge la judecătorie și voi cîștiga procesul. Dacă nu voi negocia, atunci documentul va fi trimis și voi pierde. A venit la primăria Capitalei și mi-a dat hîrtia. În cazul în care hîrtia pe care o am eu (care este la fel ca cea apărută în presă) este similară cu documentul aflat ca secret de stat la instanță, atunci îmi asum răspunderea de a face public numele persoanei care a venit la mine” a completat el.

Povestea șantajistului din sfera politică care dorea, cu sprijinul unor servicii secrete, negocieri grele cu un candidat prezidențial de top era la fel de gravă precum cea de azi, a candidatului ofițer-acoperit.

Au trecut fix 10 ani de atunci și românii nu au aflat cine a fost misteriosul personaj, la fel cum nu vor afla, probabil, nici peste alți 10 ani cine e acoperitul din cursa prezidențială. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998