CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Batalia pentru TVR

0 comentarii / 2060 vizualizări / 5 iulie 2011

Scandalurile politice uriașe din ultimele zile ale sesiunii parlamentare au reușit să acopere cu brio un eveniment de o importanță majoră, ca să nu spunem un veritabil război politic de culise, cu impact foarte mare în anul electoral. E vorba de soarta actualei conduceri a TVR, care era programată, neoficial, să cadă.

Comisiile de Cultură ale Parlamentului au făcut ce au făcut și au reușit să amîne dezbaterea raportului anual de activitate al TVR pe 2010, care, în mod firesc, se votează în plen pînă la finele primei sesiuni parlamentare a anului.
Amînarea împinge votarea raportului pentru toamnă, dar asta nu înseamnă că ”războiul” pentru TVR ia pauză peste vară. Dimpotrivă.

Iată dedesubturile afacerii.

Contactat azi de Inpolitics, președintele Comisiei pentru Cultură a Senatului, Sergiu Nicolaescu, și-a amintit, brusc, că are o ședință și nu ne poate explica de ce a fost amînat raportul. În schimb, un alt membru al comisiilor de Cultură ne-a explicat, sub protecția anonimatului, care au fost motivele amînării: ”Decizia a fost luată încă de acum cîteva săptămîni bune, din momentul în care am fost puși la curent cu planul actualei puteri pentru TVR, mai precis hotărîrea fermă de a trînti raportul de activitate în plen, pentru a putea opera înlocuirea actualului președinte, Alexandru Lăzescu, devenit incomod pentru că nu răspunde exagerat de prompt comenzilor politice, cu Rodica Culcer, mult mai convenabilă sub acest aspect. De asemenea, la șefia Direcției Știri ar urma să fie numită Ada Meseșian, actual membru al C.A., din partea puterii, ceea ce ar putea transforma instituția într-o armă electorală aflată total în mîna puterii, anul viitor. În aceste condiții, mai mulți parlamentari din comisii, care nu vedem cu ochi buni această manevră, am decis să facem tot posibilul pentru a amîna dezbaterea raportului pentru la toamnă, cu speranța că, peste vară, ar putea avea loc anumite recalibrări ale raportului de forțe din parlament, care să împiedice, între altele, propulsarea Rodicăi Culcer la șefia TVR”.

Același parlamentar mai spune că, în toamnă, Comisia va lua în dezbatere și cazul reangajării Rodicăi Culcer de către TVR, după pensionare, ceea ce, în opinia multor specialiști, inclusiv a sindicalistului Bogdan Hossu, încalcă legea 329/2009: ”Întîi vom discuta noi, și apoi vom sesiza Comisiile de Muncă, mult mai îndrituite să abordeze o chestiune de acest tip”. O altă temă va fi valul de angajări făcute la TVR, în ultimele luni, postul public – aproape de faliment – fiind singura televiziune din țară care, în plină criză, nu a concediat angajați, ci a făcut exact pe dos.

Deocamdată, Culcer conduce departamentul de Știri prin delegare, după ce i-a fost aprobată cererea de reangajare prin cumul cu pensia.
Ca o picanterie, trebuie spus că președintele Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaților, Raluca Turcan, deși susținătoare ferventă a Rodicăi Culcer, nu a făcut nimic pentru a da peste cap planul opoziției de a amîna dezbatarea raportului TVR. Un posibil motiv ar fi acela că varianta de rezervă pentru Culcer este numirea la Cotroceni, pe post de consilier de imagine al lui Traian Băsescu, ceea ce ar putea duce la o încălecare de activități cu soțul deputatatei, consilierul prezidențial Valeriu Turcan. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998