CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9731 RON DOWN | 1 USD = 4.5843 RON DOWN | 1 GBP = 5.8128 RON DOWN

Bate vint de dosare ale Securitatii in alegerile prezidentiale

8 comentarii / 3818 vizualizări / 20 iulie 2019

SRI s-a angajat acum doi ani să livreze CNSAS toate dosarele moștenite de la fosta Securitate și rămase nepredate, dar operațiunea ar fi îngreunată chiar de oameni din Consiliu. Acuzația vine, sub forma unui comunicat difuzat aseară de un grup de cercetători, în frunte cu Mădălin Hodor, care mai afirmă că președintele Iohannis s-a implicat și el în demers. Cercetătorii atrag atenția că predarea respectivelor dosare e importantă mai ales în condițiile în care legislația tocmai s-a modificat și se poate demara reverificarea unor persoane care candidează la funcții grele în stat.

Istoricii Mădălin Hodor, Mihai Demetriade și fiul disidentului Gheorghe Ursu, Andrei, au adresat în 2017 o scrisoare președintelui țării, în care i-au cerut sprijinul pentru ca CNSAS să primească tot fondul arhivistic deținut de SRI privind fosta Securitate, cu excepția aspectelor care țin de siguranța națională. Iohannis a mediat o discuție cu directorul SRI, Eduard Hellvig, și s-a promis livrarea respectivelor dosare către CNSAS, ca și a ”tuturor fondurilor create sau deținute de fostul aparat represiv, de toate acele instituții care au continuat patrimoniul acestora, fie că este vorba de S.R.I., S.I.E., M.I. sau M.Ap.N. – ultima deținând multe dosare ale fostului D.S.S., documente reținute și păstrate în contextul Revoluției din decembrie 1989”.

”Dimensiunea acestui fond arhivistic care urmează să fie predat C.N.S.A.S. în urma discuțiilor antamate este considerabilă, vorbind aici atât de dosare din diferite tipuri de fonduri, dar și de Cartoteca General Documentară, reprezentând indexul alfabetic, în format hârtie, al celor supravegheați și urmăriți, așa cum acesta a fost creat de unitățile centrale (București) ale Securității, însumând mai bine de 4.500.000 fișe. Am solicitat explicit, atât în scrisoarea deschisă amintită, cât și în discuția cu directorul S.R.I., predarea integrală a bazei de date electronice a Centrului de Informații și Documentare (C.I.D.) și a inventarelor tuturor fondurilor arhivistice întocmite de Securitate. Conducerea S.R.I. a manifestat și în această privință disponibilitatea construirii unei modalități de predare a bazelor de date electronice, cu eliminarea informațiilor care ar putea aduce atingere siguranței naționale. Considerăm predarea Cartotecii, doar un prim pas, care deși nu închide problema, face aflarea adevărului ceva mai ușoară. Este util de amintit, în context, faptul că fondurile de care vorbim au o importanță capitală atât pentru înțelegerea unor mecanisme ale represiunii, până acum insuficient documentate, dar mai ales pentru instrumentarea cercetărilor penale în dosarele cunoscute public sub sintagma integratoare de „Procesul comunismului”, aflate, în diferite stadii ale anchetelor, la Secția Parchetelor Militare de pe lângă I.C.C.J. sau la Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Este inutil, în acest sens, să pledăm pentru urgența concretizării acestui proces” mai scriu cei trei în comunicat.

Cineva la CNSAS blocheaza noua Dosariadă

”Cu surprindere suntem nevoiți să constatăm că tergiversarea predării acestei ultime părți consistente a arhivei fostei Securități se datorează tocmai instituției care împlinește, anul acesta, 20 de ani de la înființare (C.N.S.A.S.). Este greu de înțeles atitudinea pasivă și dezinteresată a conducerii instituției mai ales în contextul în care legea de funcționare a fost recent modificată de Parlament, modificare care permite reverificarea tuturor persoanelor care ocupă funcții publice. Prin această modificare legislativă instituția va fi obligată să reia verificările privind aceste persoane, iar în absența preluării fondurilor menționate, între care se regăsesc și dosare clasate anterior la „siguranță națională”, rezultatul acestora ar putea fi viciat. Sperăm ca în cel mai scurt timp, Colegiul C.N.S.A.S. să valorifice oportunitatea acordului inter-instituțional, obținut pe fondul realizării publice a importanței cruciale a arhivelor comunismului. Pasivul toxic al păstrării documentelor fostului aparat represiv, inexplicabilă și nejustificată de realitatea unei Românii democratice – ferm ancorată în idealurile europene și atlantiste ale statului de drept și alianțelor la o comunitate de state care privilegiază adevărul, indiferent de cât de incomod poate fi, sperăm că a fost înțeles și depășit. La rându-ne nădăjduim că și instituția datoare să preia toate aceste documente și să constituie avangarda decomunizării va înțelege urgența demersului și rolul pro-activ ce-i este destinat” se mai arată în comunicat.

În esență, un demers lăudabil al celor trei autori ai apelului către SRI și președinție.

Marea întrebare e alta: să fie o simplă coincidență că, după aproape doi ani de băltire, problema e repusă pe tapet exact în perioada în care se fac marile jocuri pentru prezidențiale?

Bate vînt de dosare ale Securității în alegerile care stau să vină.
Pe cine va ”trage” curentul? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. „Predarea dosarelor cu excepția” ne-a pricopsit cu bețivul securist Traian Băsescu, cu Livia Stanciu, Tarcea și alte sute de excepții.
  Pupinbăsăii CNSAS de teapa lui Holdădor vor livra la ordinul SRI strict magiun de campanie.

  • „Numele” sub care postezi, spune totul! Atenție la „bătăturile” palmare când ejaculezi inepții! Panimaiși?

   • Pentru un securist pensionar încă de la 40 de ani fac și eu tot posibilul să-mi umplu viața, labă, la fel ca tine.

 2. Cui foloseste CNSAS-ul ? Securitatii, dragii mosului. Aceeasi ciorba reincalzita de vreo douazeci de ani. bNu vom scopa de mostenitorii NKVD-ului in veci ? Se vor distra cu dosarele lor imbecile si infecte o suta de ani ? Pensiile speciale curg in schimb. Si pentru batrinii securisti…

 3. Acum se joaca faza pe – poate-ti gasec dosarul, neamule! urmeaza sita, dar, in niciun caz, dar, in niciun caz nu vor aparea dosarele Grupului de la Cluj cu aripile lui din Marginime…Sau, conform legii de reglementare, turnatorii lor vor primi noul nume de colaboratori, sunt convertiti in operativi (daca nu ei, macar odraslele, ca asa e la Servicii, e dinastie…) si nu vom afla niciodata cine a executat si coordonat macelul de la Sibiu, ce faceau politicienii de azi (sau tatii lor) pe langa Nicusor si cum de s-a trezit Marginimea cu tupeu de IQ peste 150 la o realitate de tablagiu subunitar

 4. In colonia numita romania electoratul NU are nici un rol in alegeri…poate doar de decor! Jocurile se fac afara cu complicitatea serviciilor interne…Nici nu stiu daca are rost sa imi pierd timpul cu astfel de nimicuri…De fapt e ceva mai larg raspdit la nivelul ” democratiilor ” vestice …Traim in plin univers Orwellian…Cel mai bun exemplu este Franta lui Rothschild…pardon, micron, pardon macron….

 5. De cind institutiile statului lucreaza pe baza de rugaminti si nu pe baza de ordin si sanctiuni.? Hodor, dupa cele intimplate, mai lucreaza inca la CNSAS?

 6. „un demers lăudabil al celor trei autori ai apelului către SRI și președinție.” !!!! SERIOS !!!! Adica se prefigureaza o noua dosariada !? FB pt societatea romaneasca !!! de asta mai avea nevoie acum inainte de alegeri !!! Traim prea mult cu fat ala trecut.Lasati istoricii sa scrie/judece istoria.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998