CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bate vintul schimbarii? Iohannis arunca Germania de pe podium

10 comentarii / 6447 vizualizări / 27 august 2019

Discursul președintelui Klaus Iohannis, susținut azi cu prilejul primirii șefilor de misiuni și a consulilor generali cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române, trimite cu gîndul la un cîntec al unei celebre formații germane: bate vîntul schimbării peste orientările sale?

Scriam după vizita recentă a președintelui la Casa Albă că e interesant de urmărit dacă Iohannis se va repezi, ca în 2017, să dea fuga la Berlin și să prezinte raportul în detaliu Angelei Merkel.

În loc de asta, a venit azi o mișcare neașteptată, greu sesizabilă de marele public, dar nu și de cei mai familiarizați cu procedurile diplomatice: Iohannis a ”retrogradat” Germania pe locul patru între marii parteneri ai României, adică în afara podiumului, în discursul rostit în fața ambasadorilor români.

Iata clasamentul prezidențial, în ordinea abordării din discurs:

1) SUA
”Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, pilon esențial al politicii externe a României, a devenit în această perioadă mai robust și a dobândit și mai multă substanță și durabilitate. Anvergura relațiilor noastre politice a ajuns la un punct maxim după întrevederile mele de la Casa Albă din 2017 și, desigur, cea de săptămâna trecută(…) Trebuie să acționăm și pe viitor pentru consolidarea dialogului politic bilateral, a cooperării militare și de securitate, pentru creșterea prezenței investiționale strategice a SUA în România, mai ales în sectorul energetic, pentru creșterea schimburilor comerciale și întărirea coordonării în privința evoluțiilor regionale și globale”.

2) Moldova
”Relația cu Republica Moldova reprezintă o prioritate de prim rang pentru România și pentru mine personal(…) Vă încurajez să acționăm în continuare și pentru a maximiza beneficiile acțiunii Uniunii Europene în Republica Moldova”.

3) Franța
”Relația cu Franța a atins în ultimul an un nou nivel. În cadrul vizitei de la Paris din noiembrie 2018 am lansat cel mai amplu eveniment bilateral din ultimele decenii: Sezonul România-Franța. În același context, am semnat cu Președintele Macron o nouă Declarație politică în cadrul Parteneriatului Strategic, care aduce la zi cooperarea dintre țările noastre și exprimă dorința de aprofundare a ei în viitor”.

4) Germania

”Relația cu Germania este caracterizată de un dinamism susținut de puternice legături economice, sociale și umane. Germania rămâne primul nostru partener comercial, fiind totodată printre primii trei investitori în economia românească. În cei cinci ani de mandat am avut relații strânse la nivel de Cancelar și Președinte federal, precum și de landuri, astfel încât putem vorbi astăzi de o relație specială cu Germania, cu caracter strategic”.

Următoarele pomenite sunt Italia, Polonia, Marea Britanie ori Japonia.

Interesant de observat e și dimensiunea referirilor: cîteva zeci de rînduri de discurs elogios legat de SUA, doar șase rînduri și jumătate dedicate Germaniei, în care sunt înghesuite și referiri la Franța.

Potrivit exprimării lui Klaus Iohannis, pomenirea țărilor de mai sus ține de ”relațiile importante ale României cu state relevante (s.n.)”.

Ceea ce înseamnă automat recunoașterea existenței unei ierarhii în ochii președintelui român.
Una în care, iată, Germania e plasată mai jos decît Franța.
Wind of change?
Merkel ar trebui să fie nițel îngrijorată?
(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

  1. Chiar credeti ca jegul uman, retardatul de Iohannis, intelege ce vorbeste?!

  2. Boul va pica între scaune. Și nu după 25 de ani că Brâncoveanu. Totul e ca bubalina să nu târască și România după el.

    • Nenorocirea mare este ca BUBALINA mai are destui sustinatori, si nu cred ca va pica, oricum, el este ferm convins ca va mai sta linistit 5 ani la Cotroceni, se bazeaza pe cretinismul populatiei. Dvs credeti in sondaje? nu-mi vine sa cred ca inca e pe primul loc cu 31%! este incredibil, pe bune.

  3. Pentru a-si mentine functia, Iohannis a adus Romania in situatia de sluga a strainatatii, a dat la schimb Romania pe o sapca.

    • Mare adevăr ai spus!!!!

  4. De ce oare nu vrem sa intelegem ca intre Iohannis, baronul de Sibiu, si Oprisan, baronul de Vrancea, nu-i nici o diferenta?

    • bine punctat sunt rari oamenii care au o asemenea viziune al tau YO6HDB

  5. Eu cred ca „tradarea” s-a facut cu acord german, Iohanis e un infractor dovedit, un baron local, un facator si beneficiar de mare coruptie, pe langa putinatatea intelectuala, carentele de educatie si rautatea evidenta, toate astea perfect stiute si exploatate de toti „partenerii strategici” care l-au uns in scaunul din deal, tocmai bazandu-se pe aceste „calitati” dovedite…Germania incearca de multa vreme relansarea in domeniul armat, nostalgia dupa marea oaste germana n-a disparut niciodata, de aici si disperarea lor pentru infiintarea unei armate UE…numai ca aspiratiile sale lezeaza orgoliul invingator al americanilor, care-si pot aminti repede penalitatile aplicate dupa razboi…Iohanis a fost plasat intre aceste puteri, cu bunastiinta germana, poate chiar pe post de informator-turnator, ca pare sa aiba experienta (sau nu?!)…Pentru ca e o chestie care nu se leaga, ori e cu americanii si retrogradeaza UE (franco-germanii), ori ramane cu UE (iar franco-germanii) si-i tamaiaza pe americani diplomaticeste, asa pe deasupra…numai ca el ii pune pe francezii lui Macron deasupra Germaniei, cand se stie ca micronii il sustin pe Ciolos sa-i ia locul, iar francofilii de la USR ataca tot mai sub centura in ultima vreme…sau, Trump i-a dat cartonasul rosu, l-a anuntat ca oricum nu mai primeste un mandat, dar, „sa faca ce i se spune” fara conditii, fara asteptari si sa mai rareasca vizitele la Merkel…pare un soi de avertisment de a alege unul din parinti in perspectiva divortului iminent…

  6. Mediocrul kwi ar face orice pt inca 5 ani la Cotroceni…cine si-ar dori guvernator independent si iubitor de tara in colonia Romania!? …

  7. Oricum jucam cum ne cînta alții..știință e sa vezi cu cine sa te dai că sa ne fie și nouă otir mai bine..știe Coreea de Nord de ce vrea bombe nucleare..noi nu știm decit să luăm pozitia capra sa ne-o tragă toți..oricum în concepția mea între Rusia și SUA nu fac nicio diferență,vis-a-vis de interesele lor pt Romania.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998