CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON UP | 1 USD = 4.5313 RON UP | 1 GBP = 5.7463 RON UP

BBC: cum au ajuns vacile sfinte brokeri electorali in India

2 comentarii / 2054 vizualizări / 25 ianuarie 2022

”Atacurile mortale ale vacilor au ajuns o problemă în alegerile din India” anunță BBC. Și nu e o glumă ori o metaforă, ci e ceva cît se poate de concret. Blajinele vaci devin nervoase cînd sunt abandonate, atacă lumea, iar alegătorii nemulțumiți că politicienii nu iau atitudine amenință cu boicotul alegerilor.

Relatarea BBC pornește de la povestea unui indian din statul Uttar Pradesh, din nordul Indiei, într-o seară rece de noiembrie anul trecut, când o vacă fără stăpân l-a atacat.

”În următoarele câteva minute, tinerii săi nepoți au țipat și au privit îngroziți cum animalul îl mutila. Fermierul în vârstă de 55 de ani a murit în urma rănilor grave în drum spre spital”.

Astfel de atacuri au devenit comune în cel mai populat stat din India, unde interzicerea sacrificării vacilor a dus la o creștere uriașă a populației de bovine. Atât de mult încât acestea au devenit o problemă la viitoarele alegeri parlamentare, care urmează să înceapă pe 10 februarie.
Hindușii consideră vaca sfântă, dar până de curând mulți fermieri își duceau vacile bătrîne la abatoare.

Dar guvernul condus de Partidul Bharatiya Janata (BJP) al prim-ministrului Narendra Modi a luat măsuri drastice împotriva sacrificării vacilor, în conformitate cu agenda sa hindusă de dreapta – practica este acum ilegală în 18 state, inclusiv în Uttar Pradesh. Aici, ministrul Yogi Adityanath, un lider al BJP, a închis mai multe abatoare presupus ilegale după ce a venit la putere în 2017 – chiar dacă aceasta este o afacere uriașă în UP, care este un exportator major de carne de vită.

Comercianții de vite, mulți dintre ei musulmani sau daliți (fost paria, care se află în partea de jos a ierarhiei de caste hinduse), au fost chiar atacați și uciși de justițiari, adesea aflați în relații cu BJP sau cu grupări locale de dreapta.

Așadar, mulți dintre ei au renunțat la afacere, temîndu-se să mai cumpere sau să transporte vite. Iar fermierii abandonează acum pur și simplu vacile bătrâne și neproductive prin păduri.

Aceste vite fără stăpân sunt adesea văzute cutreierând orașele și satele din UP, unde fermierii și localnicii spun că devin înfometate și agresive. O astfel de vacă a intrat în curtea casei lui Ram Raj și când el și familia lui s-au speriat și au început să țipe, l-a atacat.

Fermierii spun că vacile fără stăpân distrug și recoltele, provoacă accidente rutiere și ucid oameni.
Partidele de opoziție au abordat problema în Uttar, iar purtătorul de cuvânt al guvernului BJP, Sameer Singh, a declarat că guvernul „elaborează noi strategii” pentru a rezolva această problemă.
„Acestea nu ar trebui să fie numite vaci fără stăpân, deoarece animalul însuși face parte din cultura hindusă. Nu lăsăm niciodată bătrânii noștri să moară când îmbătrânesc, cum ne putem lăsa vacile să moară pe drumuri?”

Vacile sunt menite să fie găzduite în adăposturi de vaci – guvernul lui Adityanath a alocat milioane de rupii pentru a construi mai multe adăposturi. De asemenea, au impus o taxă specială pe alcool pentru a întreține mii de adăposturi de vaci administrate de stat.
Mulți fermieri, între timp, își păzesc fermele non-stop. Ei formează grupuri care, pe rând, patrulează pe câmpuri noaptea, înfruntând frigul și șerpii.
„Avem grupuri de oameni de peste tot din sat care continuă să ia pe rând. O nouă echipă va sosi dimineața să ne înlocuiască, iar apoi ne vom duce acasă și ne vom odihni”, a spus Bimla Kumari, un fermier în vârstă de 64 de ani.
Alții, precum Dina Nath, au spus că s-au săturat de această problemă și se gândesc să boicoteze alegerile. „Ce rost are să votăm dacă problemele noastre nu sunt rezolvate prin ele?”” mai relatează BBC. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Numai vacile sunt problema, sau și boii? Oricum, boii sunt cu unul mai puțin, având in vedere ca unul, Alexandru Murar s-a ascuns in România.

  2. BBC ul cauta subiecte in India. Ar face bine sa se uite in ograda de acasa. La Boris, la regina lor, aia care i mai baba decat Biden. Sigur ar gasi lucruri de relatat si indreptat. In legatura cu India, cel mai bine ar face sa se abtina. Dupa atata timp, in care au facut mai mult rau, tot nu inteleg cultura hindusa care are manuscrise de filosofie cu 5000 de ani inaintea de Cristos. Ce faceau aia prin Britania, in vremurile alea, nu stie nime, ca de scris au invatat multe mii de ani dupa..
    Asa ca, sa lasam astea cu BBC si savantii de la Cambrige..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998