CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bezna mintii: intelectualii dreptei acuza mari evrei de antisemitism

21 comentarii / 8560 vizualizări / 26 iulie 2021

Un eveniment cel puțin halucinant, posibil în legătură cu temperaturile din aceste zile: un grup de intelectuali apropiați de dreapta cere sancționarea unei evreicei de mare calibru și demiterea ei din guvern pe motiv, practic, de antisemitism. O acuzație similară se revarsă, pe cale de consecință, asupra altui evreu, însuși fostul președinte al comunităților evreiești de la noi, caz, probabil, fără precedent.

După cum relatează G4media, ”Un grup de intelectuali solicită demiterea subsecretarului de stat Irina Cajal Marin, acuzată că a participat la manifestarea organizată de Academia Română în onoarea lui Nicolae Paulescu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inventarea insulinei. ”A fost una din figurile proeminente ale naționalismului extrem, antisemismului și rasismului în climatul ideologic și politic al României interbelice. A fost autorul celui mai radical discurs antisemit cunoscut în spațiul românesc”, se arată în apelul public adresat premierului Florin Cîțu și ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu”.

Să explicăm lucrurile, pe scurt.
Nicolae Paulescu e unul dintre acele personaje extrem de complicate ale istoriei, care au făcut foarte mult bine și foarte mult rău.
A fost, într-adevăr, un nazist și un antisemit notoriu, nimeni nu contestă asta.
Dar a fost și un mare binefăcător al omenirii, ca savant de foarte ridicat calibru, cel mai mare din istoria României, ale cărui cercetări au dus la descoperirea insulinei, medicamentul care ține în viață sute de milioane de oameni din întreaga lume, de multe decenii.

Paulescu merită criticat pentru pozițiile sale antisemite.
Dar are dreptul și la recunoștință pentru munca sa de savant.

În memoria sa, Academia Română a organizat pe 21 iulie 2021, la Clubul Academicienilor, o manifestare impresionantă, ocazionată de împlinirea a 100 de ani de la descoperirea insulinei. În aplauzele celor prezenți, s-a dezvelit și basorelieful profesorului Nicolae Paulescu, membru post-mortem al Academiei Române.

În cadrul evenimentului, moderat de acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, au avut loc evocări din partea președintelui Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel Pop, printr-un mesaj transmis organizatorilor, și, personal, de către Dr. Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în Ministerul Culturii și președinte al Fundației Academician Nicolae Cajal care a vorbit despre considerațiile tatălui său, Acad. Nicolae Cajal, cu privire la descoperirea insulinei.

În cadrul manifestării de excepție s-a oferit medalia „100 de ani de la descoperirea insulinei – 1921”, s-a lansat plicul și ștampila aniversară „100 de ani de la descoperirea insulinei – 1921”, s-a urmărit filmul documentar: „Descoperirea insulinei – 1921” și s-a dezvelit un basorelief cu chipul savantului român. Au fost prezenți și onorați cu medalii, între alții, Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și Dr. Aurel Vainer, fost deputat și președinte al Federației Comunității Evreiești din România, aflăm de la Activenews.

Una peste alta, la eveniment au luat parte de bună voie și nesiliți de nimeni fostul președinte al comunității evreiești din România, Aurel Vainer, și fiica lui Nicolae Cajal, el însuși medic de excepție și fost lider al comunității evreiești de la noi.

Pentru asta, a venit momentul să fie apărați de ei înșiși de către un grup de bravi intelectuali ai patriei, care decretează:

”Prin prezența lor, doamna Irina Cajal, Subsecretar de stat și domnul Aurel Vainer, Președinte onorific la FCER, au legitimat un eveniment memorial de glorificare a unuia dintre cei mai antisemiți ideologi interbelici”.

Urmează lista revoltaților, între care Liviu Antonesei, Andrei Cornea, Smaranda Enache, Wiliam Totok sau Daniel Vighi.
O lista a marilor indignați pe care se mai află, țineți-vă bine, Iurii Chişinevski, fiul fostului ideolog și torționar al PCR din anii terorii staliniste, Iosif Chișinevski.
Strălucită compensație: dacă tatăl a fost stîlp al regimului care a vîndut evrei la bucată, ca pe vite, fiul îi acuză azi nici mai mult, nici mai puțin decît de fraternizare cu un mare antisemit. Și cine îmbrățișează antisemiții e aidoma lor, nu-i așa? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

21 Comentarii

 1. hahaha, ce-am ras, daca aia sunt intelectuali chiar suntem cu totii tampiti.

  • Otto waldman suge ciorapii.

 2. Cine plm sunt telectualii astia, ca nu a auzit nici sulea de ei! :D

  • Da, draga Sulea, sint convins ca nu ai auzit de ei…considerind ca te exprimi la nivel de „plm”.

  • infiltratul in presa nationalista pe care o reclama apoi la Academie ca antisemita

  • Amintiri pline de dragoste pentru George Soros de la Liviu Antonesei de la „societatea civlila corecta”:
   «Întîmplare face să fi fost de trei ori în prezența sa, la întîlnirile sale cu grupuri de civici, ca să spun așa. Era în mod clar foarte inteligent și informat, cu umor, plin de farmec. Nu trebuia să joace rolul marelui bogătaș, pentru că și era, nici pe cel al omului generos, pentru că era deja și asta. Prima dată, era la sediul Fundației pentru o Societate Deschisă din București. Venise cu avionul și încă nu ajunsese șa hotel. Trebuia să se îmîlnească cu Iliescu, pe atunci președinte. După vreo jumătate de oră de schimbat impresii, ne-a rugat relaxat să ne întoarcem toți cu spatele, ca să se schimbe. Ceea ce s-a și înîmplat și a plecat grăbit spre mașina care l-a dus la întîlnirea cu pricina. Altădată, a dat un dineu la Intercontinental pentru vreo 20 – 25 de „civici”! din toată țara, un dineu de lucru, pentru s-a discutat mult despre mersul democrației la noi și în lume și alte teme din zona aceasta… Dacă mi-a plăcut? Da, mi-a plăcut foarte mult… De cînd pare dușmănit de toată lumea, de la Trump la Viktor Orban și alde Dragnea, parcă îmi este și mai simpatic!»
   «Sigur că George Soros, ca orice multimiliardar de altfel, este un personaj controversat, deși în ce mă privește, socotesc prezența sa în viața lumii una majoritar pozitivă.»

   Si astfel au ramas indragostiti cu totii.

 3. nu sunt intelectuali de dreapta, din contră

 4. Cam asa e-cine imbraiseaza antisemitii e aidoma lor.Tin minte ca la un moment dat Paul Goma a observat ca asa zisa dizidenta Doina Cornea a avut cu ceva ocazie un discurs plin de antisemitism,iar imediat ”acoperitii” din presa au protejat-o,scriind ca nu e chiar asa mare antisemita.De fapt s-a vazut ca si-a jucat rolul dispus de vechea secu atunci cand s-a dus cu TAB-ul armatei la BUCURESTI in dec.’89,sa-l sustina pe Iliescu,capetenia lov.de stat ,iar cand bucurestenii au inceput ,destul de firav e drept, sa protesteze iimpotriva mafiei iliesciene,imediat a aparut la TVR-”LIBERA”,sa-l legitimeze pe Ilici si acolitii lui.Cred ca ceva asmanator se intampla si cu medicul ala nazist Paulescu,diminuindu-se nazismul de tip Hitler ce l-a practicat.

 5. NICI NU POTI SA SCOTI SCULA DIN NADRAGI CA SA TE P…. DE ATITIA ANTISEMITI DE OPERETA….intelrctualii lui peste

 6. Acești pseudointelectuali copiază ad litteram BLM din SUA..
  Niste fascistoizi sulfuroși…
  Jigodii cu guler alb

 7. Daca astia sunt intelectuali, Viorica este geniu!

 8. Caricaturile astea „intelectuale” când au de gând sa-i infiereze cu manie proletara și pe criminalii Brukenthal, care în calitate de guvernator a aprobat tragerea în teapa a conducatorilor răscoalei, Horea, Closca și Crisan(s-a spânzurat), căruia analfabeta caricaturala turcan ii ureaza La multi ani(sictir caricatura), iar criminalul ungur a. wass, care a omorât peste 14 români are busturi în colonia România. Sictir, zdrentelor pupincuriste, lingatoare de KURURI SI M..E străină!

 9. Bre, in tarisoara noastra cu stabilitocratie in loc de democrație orice urma de excelenta trebuie distrusa. De ce? Pentru ca e un reper în comparație cu care ce se intampla azi în Romania e o catastrofa. Pana și intelectuali apropiați puterii au început sa scrie despre sentimentul, din ce în ce mai larg, ca Romania nu e guvernata. Absenta leadershipului politic contemporan îl face mare pe Ceausescu, nu abilitățile și anvergura celui din urma. Puneti-l pe Nicolae Paulescu lângă fostul ministru al sănătății Costache, ala care a primit calificare în chirurgia cardiovasculara nu pe baza propriilor abilități și cunoștințe, ci pentru c-asa a decis Guvernul. Va dati seama că, dacă ar fi putut, Guvernul i-ar fi dat lui Costache și Nobelul pentru medicina, iar doamnei Turcan Nobelul pentru limba romana. Presedintele Iohannis ar fi primit probabil Nobelul pentru meditatii la fizica. Evident, asta nu înseamnă ca lui Paulescu sa i se ridice osanale. Cu tot respectul pentru oamenii de valoare din Academia Romana, dar prin zona sunt niște dinozauri atat de anacronici incat par analfabeți. E la fel de evident ca Paulescu nu trebuie aruncat la groapa de gunoi a istoriei, asa cum propun unii dintre tinerii talibani ai ,,democratiei” din Romania.

 10. […] Pentru asta, a venit momentul să fie apărați de ei înșiși de către un grup de bravi intelectuali ai patriei, care decretează:”Prin prezența lor, doamna Irina Cajal, Subsecretar de stat și domnul Aurel Vainer, Președinte onorific la FCER, au legitimat un eveniment memorial de glorificare a unuia dintre cei mai antisemiți ideologi interbelici”.Urmează lista revoltaților, între care Liviu Antonesei, Andrei Cornea, Smaranda Enache, Wiliam Totok sau Daniel Vighi.O lista a marilor indignați pe care se mai află, țineți-vă bine, Iurii Chişinevski, fiul fostului ideolog și torționar al PCR din anii terorii staliniste, Iosif Chișinevski.Strălucită compensație: dacă tatăl a fost stîlp al regimului care a vîndut evrei la bucată, ca pe vite, fiul îi acuză azi nici mai mult, nici mai puțin decît de fraternizare cu un mare antisemit. Și cine îmbrățișează antisemiții e aidoma lor, nu-i așa?Bogdan Tiberiu IacobSursa: Inpolitics.ro […]

  • Delir aberant, recte, „conectii” dedicat sofistice numai de dragul de a excrementa … ceva. Iurii Chisinevski a semnat un document care expune veridic un antisemit feroce, Nicolae Paulescu. Asta nu are absolut nimic de a face cu orice s-ar fi intimplat sau nu in Romania anilor ’50 mai cu seama cind apar ineptii de genul” vinzare de evrei de catre Kisinevski etc. „.

 11. Urmează lista revoltaților, între care Liviu Antonesei, Andrei Cornea, Smaranda Enache, Wiliam Totok sau Daniel Vighi.
  O lista a marilor indignați pe care se mai află, țineți-vă bine, Iurii Chişinevski, fiul fostului ideolog și torționar al PCR din anii terorii staliniste, Iosif Chișinevski.” – Astia sint irecuperabili, saracii. Prostia e o boala grea, nevindecabila…

 12. Eu ii banuesc pe Irina Cajal si pe Aurel Vainar (daca s-a deranjat sa-si schimbe ortografia de la Weiner la Vainer,i-o schimb si eu la Vainar – pe nimica) au acceptat sa participe la celebrarea marelui antisemit paulescu(din gresala i-am scis numele cu litera mica!) ca sa dovedeasca ca NU este adevarat ca evreii beau sange de bebelush crestin de Sfanta Maria Mica!

 13. Apropo de ‘lista revoltatilor’ si de pacatele parintilor,inclusiff parintii ceva mai tortionari:eu am fost coleg cu fiul lui Agarici – pilotul care iesa la vanatoare de bolsevici.Din aceasta cauza,fiul sau nu avea deleoc succes sa intre la facultatea de litere,cu toate ca avea talent la poiezi albe.Argumentul tanarului Agarici era ca nu-i korect ca fiul sa plateasca pentru pacatele tatalui,cea ce ii doresc si lui Nea Gheorghe De La Tara (si lui Iuri Chishinevski)

 14. Apropo de ‘lista revoltatilor’ si de pacatele parintilor,inclusiff parintii ceva mai tortionari:eu am fost coleg cu fiul lui Agarici – pilotul care iesa la vanatoare de bolsevici.Din aceasta cauza,fiul sau nu avea deleoc succes sa intre la facultatea de litere,cu toate ca avea talent la poiezi albe.Argumentul tanarului Agarici era ca nu-i korect ca fiul sa plateasca pentru pacatele tatalui,cea ce ii doresc si lui Nea Gheorghe De La Tara (si lui Iuri Chishinevski)

 15. Atacul impotriva lui Iurii Chisinevschi este josnic. Este departe de jurnalism onest avand iz de rafuiala personala.

 16. […] anumite realizări benefice ale lor, o dezbatere veche și aprinsă.Amintim doar că el a provocat un scandal imens, o listă întreagă de intelectuali protestînd în scris față de omagierea savantului […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998