CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Bezna mintii: legea bujorului, votata in procedura de urgenta

9 comentarii / 3708 vizualizări / 28 mai 2022

În plin război în regiune, criză economico-socială și boala maimuței la orizont, aleșii nației au găsit o urgență majoră: votarea pe repede înainte legii bujorului ca plantă simbol național.

Un grup masiv de parlamentari, cu Alina Gorghiu, Anca Dragu și Roberta Anastase în frunte, au introdus ieri în Senat o propunere legislativă pentru declararea bujorului drept floare națională a României.

”Identitatea unei natiuni se exprimă nu numai prin simboluri nationale, care exprimă în mod special ideea de statalitate și de organizare politica. De pilda, o anumită floare, specie de pom, sau imaginea unei anumite păsări, ori a unui animal, sau un anumit meșteșug, constituie, în multe țări, un element de identitate natională, alături de alte simboluri naționale consacrate prin constituție. Foarte multe țări au una sau mai multe flori naționale, reprezentative pentru arealul lor geografic, precum și pentru tradițiile și cultura acestora.” se arată în expunerea de motive.

Ceea ce e mai greu de înțeles e motivul pentru care Gorghiu & comp au cerut pentru această lege procedură de urgență, în condițiile în care sezonul bujorilor e pe final, anul acesta, iar pînă anul viitor era timp berechet pentru adoptare.
Cu atît mai mult cu cît procedura de declarare a unei flori drept simbol național foarte rar s-a făcut prin parlament, cazul SUA, în 1986, care a ales trandafirul. În cele mai multe cazuri, statutul de floare-simbol al unei nații vine de la sine și se consfințește în timp prin diverse manifestări și omagieri, mai degrabă decît prin legi. Un exemplu e cazul Indiei, al cărei guvern a dezmințit public acum trei ani că lotusul ar fi fost vreodată declarat oficial floare-simbol al țării, deși e perceput ca atare de sute de ani.
Proiectele de lege se adoptă cu procedură de urgenţă, de regulă, în situații speciale, precum OUG-uri, armonizări de legislație internă cu cea europeană, conflicte între cele două Camere șamd.

Una peste alta, care să fie explicația urgenței legii bujorului? (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. CE PUTEAU SA PUNA LA CALE NISTE MATRACUCE CARE RUP PORTILE VRAJITOARELOR???!! TRAZNI-LE-AR FULGERUL PE NEBUNELE SATANEI..
  IN ENGLEZA BUJOR SUNA CAM….PE EI! ADICA TOANTELE SI SALTELISTELE POLITICII, TARI IN KUR CA UN BORDEL DE FIECARE, AR DORI SA SE ABURCE IAR IN SPINAREA POPORULUI…CA SUNT BATRANE DEJA, RAMOLITE SI ZBARCITE, LARGI SI GURA A MAI RAMAS DE ELE…DAR SUPLIMENTEAZA CU VRAJITORIA CE LIPSESTE….SA DEA DAMBLAUA IN CREIERII LOR DACA FOLOSESC VRAJITORIA?! IA SA VEDETI CUM LE PIERE DOMNIA…

 2. Urgenta provine din faptul ca Bulgaria si Hungaria vor si ele sa declare Bujorul simbol national

  • Bulgaria nu poate avea alta floare „nationala” decit trandafirul de pe valea Maritei.
   La boangheni se potriveste cel mai bine matraguna, cucuta sau bujorul de munte, daca tot vor bujori in obrajori.

 3. In mai multe tari, bujorul ca floare, a inceput sa fie reconsiderat. E totusi o initiativa buna, initiatoarele fiind femei, e de inteles. Nu cred ca trebuie sa ne punem intrebari pe tema asta, Parlamentul va intra curand in vacanta. Avem flori frumoase care trebuie protejate si nu pretinde nimeni ca viata sa stea in loc pentru variola maimutei care se transmitea pana acum numai de la animal la om si nu de la om la om, or de razboiul care nu e al nostru si care nu ne-ar afecta daca nu ne-am băga singuri in el.

 4. au dat tzarii
  muc si sfarc!

 5. @Isaura
  -nu,nu:
  alea chiar sint vrajitoare-vrajitoare!
  (un fel de program mkultra comunist….)

 6. Cred ca pentru Romania cele mai potrivite sunt basina porcului si p…a tigancii.Cam asta ne e nivelul.

  • Ce tie iti place aia sa mirosi !

 7. Nu cred ca trebuia o lege pentru asa ceva. Fiecare cu floarea lui.
  Mai bine era daca votau floarea de colt sau ghiocelul ca floare reprezentativa pentru pozitia Romaniei in lumea de azi. Tatal meu, fie-i tarina usoara, iubea bujorii din care ii aducea deseori mamei buchete generoase.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998