CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Big Pharma, noul balaur cu sapte capete

15 comentarii / 7802 vizualizări / 13 septembrie 2020

Ce înseamnă „Big Pharma” ? Înseamnă industria farmaceutică sau, mai precis, primele 5 sau 10 (depinde de natura clasamentului) cele mai mari companii farmaceutice mondiale, producători de medicamente adică. Aceste mari companii (sau laboratoare) sunt organizate într-un lobbying farmaceutic la care participă organisme de reglementare, politicieni din toată lumea, finanţaţi din miliardele coloşilor Pharma, ONG-uri, foarte mulţi medici sponsorizaţi, cumpăraţi.
Printre cele mai mari scandaluri care au lovit Big Pharma au fost Vioxx (antiinflamator de la Merck and Co – îi sunt atribuite 40 000 de decese în SUA) şi Mediator (de la Servier – derivat de amfetamine, cu riscuri cardiace, medicament retras de pe piaţă în 2009). Aceste scandaluri şi încă multe altele au demonstrat că „efectiv, industria farmaceutică are câteodată strategii împinse la extrem ca să ocolească adevărul asupra produsului ei, pentru a-l menţine pe piaţă cu toate efectele secundare periculoase” (Tatiana Chadenat – „Les laboratoires pharmaceutiques sont-ils aux mains du „Big Pharma” ?”, franceculture.fr, 19.06.2019).
Spre deosebire de România, unde comentatorii medicali sunt aproape în totalitate sponsorizaţi de Big Pharma şi sunt până la urmă doar propagandiştii acesteia, în ţările occidentale, anchetele jurnaliştilor de investigaţie se ocupă cu precădere de partea dubioasă, întunecată a industriei Pharma. Pentru că subiectele sunt dintre cele mai sensibile – e vorba de sănătatea oamenilor. În ultimele opt luni de pandemie, Big Pharma a fost alături de OMS, pe care îl şi controlează, de ONU (un simulacru de viitor guvern mondial) şi de alte forţe globale anonimizate, preocupate de desfăşurarea şi de consecinţele pandemiei. Desigur, Big Pharma e prima interesată de vaccinurile care vor însemna foarte multe miliarde. Big Pharma lucrează discret, prin interpuşi, prin doctori influenţi, pe care-i putem vedea pe sticla televizoarelor şi în toată mass-media. Doctori care sunt întotdeauna interesaţi de soarta populaţiei şi recomandă numai tratamentul „care trebuie”. Ei îşi declară arareori sumele încasate din surse colaterale, şi mai niciodată obligaţiile asumate şi adevăratele lor ţinte.
Subiectul Big Pharma e practic inepuizabil şi poate fi actualizat zilnic. Dar puţina presă care mai mişcă la noi nu pare deloc interesată. Şi nu e vorba doar de presa prostituată. Ce e evident pentru toţi comentatorii de aiurea e că preocuparea principală a Big Pharma nu e în nici un caz sănătatea populaţiei, aşa cum pretinde ea cu orice ocazie, prin orice interpus, ci doar marele profit. Industria Pharma e cea care are cea mai mare rată de multiplicare (7) pe toate pieţele.
În ultimii zece ani, Big Pharma pare să fi preluat de la producătorii majori de petrol, aflaţi în dificultăţi diverse, rolul de sponsor principal al politicienilor de peste tot. Poate fi aici una dintre explicaţiile multiplicării aproape instantanee a măsurilor de închidere (confinement, lockdown) şi chiar de terorizare a populaţiei prin mass-media complet aservită (şi prostituată !). Dar, dincolo de câştigurile aduse de producţia de medicamente şi de instrumentar sanitar, pot exista şi interese cu bătaie mai lungă, care ţin de noua ordine mondială ce vrea să se instaleze. Oricum, perspectiva de profit cu vaccinurile este gigantică şi oameni ca Bill Gates sunt foarte implicaţi.
Numele de producător de medicamente cel mai citat în 2020 a fost al Gilead (Gilead Sciences – companie cotată în Bursă), cu al său Remdesivir. Remdesivir-ul a fost opus frontal protocolului profesorului marseiez Didier Raoult (hidroxiclorochină + azitromicină). Tratamentul profesorului Raoult costă câteva zeci de lei în România, dar e greu de procurat (mai ales Plaquénil-ul). În schimb, tratamentul propus de Gilead, şi promovat în România de dr. Alexandru Rafila (OMS), costă în jur de 2 500 de dolari. Mai mulţi doctori francezi sponsorizaţi de Big Pharma şi direct de Gilead l-au atacat în fel şi chip pe marele şi cinstitul savant francez. A fost chiar ameninţat cu moartea din biroul unui alt doctor, abundent sponsorizat, printre alţii şi de Gilead („Laurii îi aparţin prof. François Raffi din Nantes. 541 729 de euro, dintre care 52 812 euro de la Gilead. Este o întâmplare dacă aflăm că telefonul anonim de ameninţare la Didier Raoult, dacă insista să continue cu hidroxiclorochina, venea de la un mobil din serviciul de infecţiologie al Centrului Spitalicesc Universitar de la Nantes, unde François Raffi e şef de serviciu ?” – „Top 13 des revenus annuels récents versés par l’industrie pharmaceutique”, francesoir. fr). La fel ca în România, justiţia din Franţa nu a făcut deocamdată nimic în acest caz sau în alte cazuri de conflict de interese dovedite. Până şi un ministru al Sănătăţii (Agnès Buzyn) pare să fi fost recrutată, împreună cu soţul său (Yves Lévy), directorul unei importante instituţii de control al sănătăţii populaţiei.
„Marile firme farmaceutice au ca finalitate nu sănătatea populaţiilor, ci profitul. Dacă pandemia de Covid-19 este trăită în toată lumea ca o catastrofă sanitară, ea e percepută de laboratorul Gilead ca o promisiune de a avea acces la o piaţă planetară şi de a obţine beneficii colosale. Gilead aştepta această mană cerească de mulţi ani şi se pregătea pentru o vastă operaţiune comercială pentru a-şi promova antiviralul propriu, Remdesivir. Cu Covid-19 i s-a ivit o splendidă ocazie, laboratorul trebuia să-şi impună Remdesivir-ul prin toate mijloacele. Avea nevoie mai întâi să-şi asigure susţinerea marilor instituţii. În ianuarie 2020, Gilead obţine susţinerea OMS ; din februarie deja, în Statele Unite, susţinerea lui National Institute of Allergy şi a celebrului său director, Anthony Fauci ; în Franţa, în martie, membrii cei mai influenţi din Consiliul Ştiinţific, apoi cei din Înaltul Consiliu al Sănătăţii Publice au cauţionat Remdesivir-ul. La 25 iunie, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă Remdesivir-ul. […]
Dar există o problemă : hidroxiclorochina. Această bătrână doamnă din farmacopeea noastră, promovată de profesorul Raoult, riscă serios să sfărâme visele lui Gilead. Cu atât mai mult cu cât preţul său e derizoriu comparativ cu cel al Remdesivir-ului : doza de hidroxiclorochină costă în jur de 10 dolari, iar Gilead a fixat preţul unui flacon de Remdesivir la 390 de dolari în ţările dezvoltate, adică 2 340 de dolari pentru un tratament normal cu şase flacoane administrate în cinci zile. Numărul de persoane depistate ca pozitive cu coronavirus în lume depăşeşte 10 milioane, beneficiul potenţial se cifrează deci în zeci de miliarde de dolari. […] În acelaşi timp, diferite studii arată efecte nedorite ale Remdesivir-ului şi o eficacitate foarte relativă. […]
Putem urmări meciul Remdesivir-hidroxiclorochină prin fluctuaţiile acţiunii Gilead pe Bursă. La începutul pandemiei, Gilead, companie estimată la 100 de miliarde de dolari, a beneficiat de o valorizare de 30 de miliarde de dolari. De atunci, acţiunea fluctuează în funcţie de anunţuri. Când Universitatea din Chicago comunică rezultate promiţătoare pentru Remdesivir şi când consilierul lui Donald Trump, Anthony Fauci, susţine medicamentul, acţiunea îşi ia zborul. Scăderile acţiunii se corelează cu publicaţiile de la IHU (Institutul Spitalicesc Universitar) Marsilia (condus de prof.dr. Didier Raoult – n.n.). Amploarea acestor fluctuaţii este de ordinul a 10 miliarde de dolari. […] Şocul dintre Gilead şi IHU din Marsilia, personalizat prin Didier Raoult, a scos în spaţiul public manevrele frauduloase care cangreneză medicina noastră. Fenomenul nu datează de ieri” (Laurent Vercoustre – „Quand Big Pharma prend notre santé en otage”, https://blog.laurentvercoustre.lequotidiendumedecin.fr/, 12.07.2020). (Petru Romoşan )

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

15 Comentarii

 1. interesant articolul ! Se stie bine ca interesele sint altele ,afaceri de miliarde pe sanatatea noastra a tuturor ! Asta-i realitatea si nu de acum !

 2. cu toata consideratia, as observa ca: (i) – daca miza acestor malversatiuni din domeniul farmaceutic este de „cateva zeci de miliarde” (aproape ca nu mai conteaza daca vorbim de euro sau dolari americani) atunci aceasta suma este destul de insignifianta daca se imparte la 5 sau la 10 principali jucatori, si (ii) – dincolo de miza financiara, importanta dar nu nemaivazuta, mentionata anterior cred ca se afla cu totul alte interese la nivel planetar, de genul ‘controlului de mari mase de oameni’ necesare – conform mintilor bolnave care dirijeaza din umbra guvernele lumii – pentru eventualitatea schimbarilor ierarhiilor mondiale si/sau ale ‘sistemelor’ de conducere…

  sa nu uitam ca ;tunuri’ de nivelul a 10-15 miliarde s-au dat cu succes si in mod individual, nu global (Enron/s.u.a. sau Deutsche Bank/germania si exemplele ar putea continua, din pacate)!

 3. Un alt articol de agitatie si scandal, menit sa creasca nivelul de anxietate publica. De cand si pana cand Big Pharma controleaza masurile de lockdown si organizeaza terorizarea populiei? Curat delir, menit sa stimuleze ANARHIA. Autorul este sociopat sau face pe sociopatul? Remdesivirul si Hidroxicolochina nu fac parte din aceeasi clasa de medicamente, nu au acelasi mecanism de actiune, deci nu sunt comparabile.Doar medicii specialisti pot stabili utilitatea unuia sau altuia in fiecare caz. In plus, Hidroxiclorochina are multiple efecte secundare, cum ar fi tulburarile de ritm cardiac, ceea ce pe un miocard deja afectat de Covid ar putea fi fatal. Efectele secundare ale Remdesivirului sunt in curs de investigare.

  • Oare doctorii politruci Arafat, Rafila, Streinu Cercel si multi altii sint sponsorizati generos de Big Pharna? In ce scop? Isi declara toate veniturile si toate angajamentele? Lucreaza acesti urmasi a lui Hippocrate pentru populatie sau pentru sponsorii lor nedeclarati? Dar televiziunile care innebunesc populatia cu covidul incaseaza sau nu publicitati babane ? Intrebati-l pe precuviosul Gadea!… Simple intrebari in asteptarea unor raspunsuri clarificatoare. Ludovic Orban si PNL au facut cumva niscai afaceri pe baza de covid sau in spatele starilor de urgenta si alerta?Ce facem? Asteptam criza economica catastrofala disciplinati si pupincuristi ascultindu-l pe „strategul” Arafat? Dar de unde te pricepi mataluta atit de bine la hydroxiclorochina si redemsivir? Servesti patria? Sau si Big Pharma?

   • SRI și PDL forțează organizarea alegerilor cu deschiderea școlilor, România va ajunge la statistici record cu crăpați de COVID, după care vă veți regrupa împotriva criminalilor. :))))))
    Deocamdată guvid, covrig, glumeții despre specialiști, de-ar fi după mine, nici nu aș întoarce capul când crăpați pe stradă.

 4. @Otilia 1956
  Daca 1956 este anul nasterii, ai prins prea multe eclipse si sinapsele fac conexiuni ciudate!
  Daca pana azi n-ai aflat scopul Big Pharma inseamna ca ai trait degeaba sau esti platita de aceasta!

 5. Salariul pe care l-a încasat de la statul roman in anul fiscal precedent nu este unul foarte mare. Mai precis, suma este sub 10.000 de lei pe luna. Anual Raed Arafat a primit de la MAI venituri de 116.808 lei. La acestea s-au mai adaugat inca 13.316 ca norma de hrana si echipamente.

  Salariu Raed Arafat. Secretarul de stat al MAI mai are inca doua salarii care provin din mediul universitar. Mai incaseaza cate 1.826 lei de la Universitatea din Cluj Napoca si 3.739 lei de la cea din Bucuresti, ca profesor asociat. Aceste sume sunt incasate anual. Asadar. ar ii revine o suma mica. Raed Arafat a mai incasat inca 23.265 lei de la FPS, scrie antena3.ro.

 6. Afacerea medicamentului. Drumul banilor
  Ancheta realizată de Digi24.ro a scos la iveală faptul că mai mult de 160 de milioane lei au ajuns, în 2014, de la 90 companii farmaceutice la cadre medicale și asociațiile profesionale ale acestora. Banii au luat diferite forme: servicii de consultanță, drepturi de autor, onorarii pentru diferite activități, chiar și tablete și scaune directoriale. O parte din bani au fost destinaţi sponsorizării pentru participarea la evenimente naționale și internaționale, care aduc medicilor punctele de educaţie medicală continuă cerute de lege.

  O privire pe listele publicate de firmele producătoare de medicamente pentru anul 2014 arată că unii medici și-au făcut un veritabil obicei din a lua bani de la companii pentru taxe de participare, transport, cazare, etc., chiar dacă adună în dreptul numelui lor multe titluri și sume frumoase de pe urma activităților prestate în calitate de cadru medical și profesor universitar.

 7. Nu va mai stresati cu Big Pharma, in lume exista numeroase companii farmaceutice care produc GENERICE. De pilda, Gilead a inventat Remdesivir acum 10 ani, investind foarte mult in cercetare, dar actualmente medicamentul este produs pe scara larga in India, Pakistan etc. de companii locale. Paradoxal, in SUA, unde medicamentul este foarte scump si neconcurat de generice, doar 30% dintre pacientii care ar avea nevoie de Remdesivir il si primesc. In timp ce in India, Pakistan etc. nu exista probleme de aprovizionare. Scandalul cu Big Pharma este fabricat pentru a diminua respectul si increderea publicului romanesc in autoritatile medicale. Inca nu v-ati prins ca se lucreaza la psihicul cititorului ?

  • Cit iei, tovarasu, pentru promovarea REMDESIVR?

 8. imi cer scuze ca intervin, nu vreau sa creez o polemica, insa cred ca postarea dnei „Otilia 1956” este lipsita de obiectivism din cel putin doua motive:

  (1) – nu poti diminua ceva ce nu exista, sau daca exista, exista in asa mica doza incat aceasta nu mai poate fi diminuata (si ma refer aici la „increderea publicului romanesc in autoritatile medicale”; ceva nu este absolut deloc consonant in aceasta exprimare, mai precis cuvantul „autoritatile”, altfel sigur ca exista doze diferite de incredere in medici, in personalul medical, etc. insa refuz sa cred ca „publicul romanesc” are incredere in „autoritatile medicale” in conditiile in care acestea si-au demonstrat – in egala masura cu celelalte „autoritati” ale statului dar si cu „clasa politica” atat crasa lor incompetenta cat si caracterul mizerabil si profund incompatibil cu nobila profesie de medic), si respectiv

  (2) – asa numita industrie „Big Pharma” este una dintre plagile cele mai grave ale omenirii in timpurile pe care le traim, fireste alaturi de sistemul bancar/bursier si de sistemul de asigurari, asa incat a lua apararea acestei industrii – chiar si indirect – este ca si cand ai felicita niste talhari ca si-au lasat, totusi, vicitimele in viata…

  scuze, stimata dna „Otilia 1956”, daca cumva sunteti o „autoritate medicala”…

 9. Bravo! Chapeau bas, domnule Romosan! Si in medicamente, ca si in sampoane, crème de fata, detergent etc, se adauga j-de mii de alte chimicale, care nu au alta dedicatie, decat de a se compensa unele pe altele. De exemplu 1-2-3 benzisothiazolinona, octo-tiazolinona si inca vreo 2-3 -linone. Ce face asta? Produce mai intai inflamatii, iritatii si apoi cancere. Medicamentele dovedite a fi bune dar ieftine sunt scoase treptat de oe linia de productie, si se baga unele cu 5 mii de coimponente fara nici un rost, dar care fac rau la ficat, rinichi, inima etc ba mai dau si soc anafilactic. Un exemplu simplu: pseudoefedrina. La ce mama lor ne trebuie pseudo??? DAR SE FACE RECLAMA care cost bani. Sau genericele. ATENTIE! Treptat, pe site-uri au disparut informatiile despre ce continue un medicament, Va jur, am cautat pentru ,mama.

 10. Fiecare este liber sa se trateze cum crede si cu cine crede. Va puteti trata cu leacuri manastiresti, care pun in valoare cunostintele de fitoterapie traditionala. Va puteti trata homeopatic, dupa teoria lui Hahnemann din secolul al 18-lea. Sau, mai inteligent, va puteti trata cu acupunctura si fitoterapia chineza sau indiana, acestea avand o experienata multimilenara. Eu personal, ca traitor in secolul 21, prefer sa utilizez CU DISCERNAMANT terapii care tin de ultimul racnet al stiintei si tehnologiei. Va urez multa sanatate cu leacurile si dietele pentru care ati optat. Iar daca aveti probleme de sanatate care va ameninta viata, sa nu apelati la prof. Streinu Cercel si la alti specialisti, fiindca nu sunt de incredere. Accesati in oferta Emag Enciclopedia vitaminelor a lui Gregorian Bivolaru.

 11. https://www.lemonde.fr/culture/article/2020/09/15/big-pharma-labos-tout-puissants-big-profits-big-scandales_6052307_3246.html

  « Big Pharma, labos tout-puissants » : big profits, big scandales
  Arte diffuse un documentaire accablant sur les pratiques des mastodontes de l’industrie pharmaceutique.
  Gilead a commercialisé son Sovaldi, rare médicament contre l’hépatite C, 84 000 dollars (70 900 euros, pour trois mois de traitement) aux Etats-Unis.<img src=”https://img.lemde.fr/2020/09/08/0/0/1015/579/688/0/60/0/fa77b53_32248991-pharma2.jpg”>
  Gilead a commercialisé son Sovaldi, rare médicament contre l’hépatite C, 84 000 dollars (70 900 euros, pour trois mois de traitement) aux Etats-Unis. GARO/PHANIE/AFP
  ARTE – MARDI 15 SEPTEMBRE À 20 H 50 -DOCUMENTAIRE

  Novartis, Roche, Pfizer, Johnson & Johnson, Sanofi : ces cinq mastodontes de l’industrie pharmaceutique – respectivement deux suisses, deux américains et un français – sont communément surnommés « Big Pharma ». Leurs chiffres d’affaires annuels oscillent, en 2019, entre 45 milliards et 70 milliards de dollars, soit des montants supérieurs aux PIB de nombreux Etats. De quoi se sentir flotter très loin au-dessus des lois. Surtout dans le contexte, inédit, d’une pandémie, dont l’issue repose sur la mise sur le marché, par cette même industrie pharmaceutique, d’un vaccin fiable et accessible.

  Lire aussi Pfizer va fusionner son activité de médicaments non brevetés avec Mylan
  Ceux qui suivent l’actualité du secteur connaissent la plupart des affaires évoquées dans le documentaire Big Pharma, labos tout-puissants, réalisé par Luc Hermann et Claire Lasko. Comme celle du Daraprim, médicament contre la toxoplasmose et le paludisme, dont le prix a bondi de 5 400 % en septembre 2015, sur décision de Martin Shkreli, gestionnaire d’un fonds d’investissement spéculatif. Son cynisme désarçonne. « Si je pouvais remonter le temps, j’aurais augmenté davantage le prix », déclare-t-il lors d’une audition publique, alors qu’il est accusé de fraude.

  Lire aussi Martin Shkreli, l’homme qui fait bondir le prix des médicaments, inculpé pour fraude
  Dans la même veine, on découvre comment Novartis a réussi à imposer « son » Lucentis pour soigner la dégénérescence maculaire liée à l’âge (DMLA), bien qu’il soit quarante fois plus cher que l’Avastin produit par son concurrent et partenaire Roche – au terme d’une démonstration un peu longuette.

  Effets secondaires dangereux
  Autre pathologie, autre pratique. Le Sovaldi fabriqué par Gilead, rare médicament contre l’hépatite C, a quant à lui été d’abord vendu 84 000 dollars (70 900 euros, pour trois mois de traitement) aux Etats-Unis, puis 42 000 euros en Europe, avant qu’un générique de Mylan n’obtienne l’autorisation de mise sur le marché dans les pays en développement (80 euros) grâce, entre autres, à l’arbitrage de l’ex-ministre de la santé française Marisol Touraine. Cette dernière intervient par ailleurs à propos du Kymriah (Novartis), thérapie génique prescrite chez les jeunes leucémiques et facturée 320 000 euros.

  Lire aussi L’incroyable inflation des prix des médicaments
  Si le prix est un levier de la puissance des laboratoires, il n’est pas le seul. Ils ont également besoin de « fidéliser » leurs malades-consommateurs. L’un d’eux, Johnson & Johnson, est actuellement accusé aux Etats-Unis d’encourager une surconsommation, potentiellement addictive, à un antidouleur à base d’opioïdes. D’autres n’ont pas hésité à nier les effets secondaires dangereux de leurs produits. Ce fut le cas des laboratoires Servier avec le Mediator, retiré du marché trente ans après sa mise en vente ; ou de la Dépakine, antiépileptique de Sanofi prescrit à des femmes enceintes et responsable de troubles physiques et moteurs chez des milliers d’enfants. Parmi eux, le fils de Marine Martin, qui témoigne longuement de son combat.

  Lire aussi Plus de 14 000 femmes enceintes ont été exposées à la Dépakine entre 2007 et 2014
  Alors que la toute-puissance de l’industrie pharmaceutique s’affirme au fil des reportages, quelques changements semblent s’amorcer : Martin Shkreli a été condamné en mars 2018 à sept ans de prison. Dans l’affaire de la Dépakine, Sanofi a été mis en examen pour « homicides involontaires » en août 2020 ; en septembre, l’Autorité de la concurrence a infligé une amende de 445 millions d’euros à Novartis, Roche et Genentech pour pratiques abusives dans le cadre du traitement de la DMLA.

 12. […] 4https://inpolitics.ro/big-pharma-noul-balaur-cu-sapte-capete_18446607.html […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998