CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9024 RON DOWN | 1 USD = 4.4632 RON DOWN | 1 GBP = 5.4966 RON DOWN

Binomul SRI – DNA contra binomul Gorghiu – Blaga?

2 comentarii / 2822 vizualizări / 4 octombrie 2015

O ipoteză începe să prindă din ce în ce mai multă consistenţă. Nu este deloc exclus ca tandemul Alina Gorghiu – Vasile Blaga să devină “câmp tactil” pentru binomul SRI- DNA. Dacă aşa stau lucrurile, cum presupun unii analişti, atunci situaţia este de-a dreptul periculoasă. Din simplul motiv că, indiferent de scopul final urmărit, utilizarea mijloacelor de care dispune un serviciu secret şi unul dintre marile parchete pentru decapitarea unui partid politic însemnă un atac violent la democraţie.
Cred că sunt primul dintre cei care au semnalat faptul că dubla comandă din PNL, tandemul Gorghiu – Blaga pune sub semnul întrebării eficacitatea deciziilor politice luate la vârf şi modul în care ele se transmit şi se pun în aplicare până la baza PNL. Şi am şi propus un prim şi probabil unic gest raţional. Şi anume să se renunţe, de îndată, la dubla comandă, să fie accelerat procesul de unificare, care să se încheie chiar în acest an şi, sub nicio formă, abia în 2017. Iar pentru ca aceste operaţiuni să poate fi săvârşite, cineva trebuie să facă pasul înapoi. Şi am propus ca acest pas înapoi să fie făcut de Vasile Blaga. Nu doar ca un gest de eleganţă datorat primei doamne din istoria PNL aflată la vârful conducerii, ci, pur şi simplu, pentru că aşa este drept, dacă ne gândim la raportul dintre cele două partide.
Am semnalat că după acest prim pas voluntar, procesul de fuziune poate fi accelerat până la baza partidului, prin promovarea, în fiecare organizaţie, a oamenilor, exclusiv pe criterii valorice şi, în niciun caz, pe algoritm.
Am mai atras atenţia că numai printr-o conducere coerentă şi unică – în niciun caz bicefală – acest partid politic se poate transforma în vehiculul de care are nevoie Klaus Iohannis pentru a-şi îndeplini programul politic. Respectiv, angajamentele faţă de cetăţenii săi.
Iată însă că alţi analişti, şi cel mai proeminent dintre ei este Bogdan Tiberiu Iacob, atrag atenţia asupra unui fenomen care, dacă este real, este, el însuşi, suficient de grav pentru a dinamita întregul program politic. Şi anume că, în timp ce Klaus Iohannis nu dispune, practic, de niciun suport politic sau dacă dispune, acesta nu se vede, PNL, în loc să se bazeze pe el însuşi, s-a predat, în mod inconştient, în mâna binomului SRI-DNA şi a preşedintelui. În sensul că, s-a bazat mult prea mult pe forţa acestora. Pe capacitatea celor trei instituţii, una prezidenţială şi cealaltă constituită din binomul serviciu secret – un mare parchet, pentru a-i defrişa terenul politic şi pentru a asigura condiţiile venirii opoziţiei la putere. Un preşedinte dezamăgit, incapabil să apese, în modul clasic, pe butoanele de comanda ale unui partid politic, care i se aşterne la picioare – sau care, pur şi simplu, nu vrea să facă acest lucru – şi un DNA care ar trebui să facă, în ritm accelerat, dosare penale adversarilor politici, pentru a curăţa terenul pentru guvernarea PNL.
Ei bine, dacă ceea ce crede Bogdan Tiberiu Iacob este adevărat, atunci ar trebui să ajungem la o concluzie simplă. Preşedintele s-a săturat de lipsa de consistenţă a PNL, îndepărtându-se de acest partid, în timp ce binomul SRI-DNA a ajuns la concluzia că pentru a interveni, cu adevărat, eficient în viaţa politică, susţinând demersurile prezidenţiale, este necesar ca, atunci când curăţă terenul, să elimine şi binomul de la vârful conducerii PNL. Adică această conducere bicefală, alcătuită din Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.
Cu alte cuvinte, deşi aceştia s-ar fi bazat pe acţiunile de poliţie politică în materie mediatico-penală a SRI şi DNA, iată că, acum, ei înşişi devin ţinte. Urmând să se trezească cu dosare penale şi astfel să fie eliminaţi de la vârful PNL.
Ce interes ar avea binomul SRI-DNA să procedeze aşa cum crede Bogdan Tiberiu Iacob? Există semnale conform cărora, atât Vasile Blaga, cât şi Alina Gorghiu s-ar pune de-a curmezişul tăvălugului SRI-DNA, care acaparează, pe zi ce trece, butoanele de comandă ale societăţii româneşti? Eu unul nu am observat aşa ceva. Dar poate ştiu alţii mai multe. Şi dacă aşa ar sta lucrurile, care este portretul robot al celui care ar urma să formeze noul binom PNL sau noua conducere unicefală? Ar trebui ca aceştia/acesta să fie şi mai “disciplinat” şi dispus să închidă ochii la militarizarea ţării şi la diminuarea conţinutului democratic al statului? Sau dimpotrivă, ar urma, de această dată, poate la indicaţia “Marelui Licurici”, să fie desemnat un lider ceva mai independent?
Niciunul dintre cele două scenarii nu se susţine. Nici nu poate fi apreciat că tandemul Gorghiu – Blaga ar deranja, în vreun fel, “câmpul tactic”şi nici nu îmi pot imagina că respectivul „câmp tactic” ar dori să instaleze la vârful vehiculului politic prezidenţial un om independent. Chiar în raport cu “câmpul tactic”.
Din toate aceste considerente, eu cred că ne vom scalda, încă multă vreme, în confuzie şi impotenţă, din perspectiva opoziţiei PNL şi, pe măsură ce trece timpul, din acest motiv, preşedintele Klaus Iohannis nu-şi va putea atinge ţintele politice. Sau poate, ştiu eu? Poate că Iohannis, pe de o parte, ar vrea să conducă, prin telepatie, PNL, iar pe de altă parte, nu prea ştie cum.(Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Batranul pungas SRS, chiar daca intrezareste realitatea, nu are curajul d-lui BTI de a-si spune parerea cu orice risc, pentru ca este journalist de profesie. .

    Democratia nu se infaptuieste prin parizanatul justitiei.

    Alina Gorghiu si Vasile Blaga sunt doi caraghiosi politici.
    Alinutza a fost de mana cu Ponta, Blaga a fost catelul de casa a lui Basescu. Cum sa-i iei in serios ca opozanti? Poate ca tradatori.

  2. trebuie ca la varful pnl sa se afle alti oameni care sa lupte cu toate fortele impotriva partidului kaghebist comunist cu sufletul in urss numit psd.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998