CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Biografia maresalului Antonescu va dezlantui un scandal

0 comentarii / 1457 vizualizări / 16 noiembrie 2011

In fine, cineva a indraznit. Incepand de ieri, avem o biografie a maresalului Ion Antonescu. Este prima lucrare istorica ampla care il are drept subiect pe unul dintre cei mai controversati conducatori ai Romaniei. Dupa o analiza literara, si ea generatoare de scandal, scrisa de Marin Preda si un excelent eseu, care si el incepe sa fie din ce in ce mai controversat, care il are drept autor pe cel mai mare scriitor roman in viata, Nicolae Breban. Iar acum, iata, Tesu Solomovici, unul dintre cei mai prolifici autori de carti, a indraznit sa atace, prin mijloace istorice, un subiect pana acum tabu. Maresalul Antonescu, intr-o ampla lucrare care are aproape 1.000 de pagini.
Biografia lui Ion Antonescu este scrisa, dupa o documentare care a durat zeci de ani, de un evreu. Asta in conditiile in care unul dintre motivele importante care au condus la condamnarea lui Antonescu drept criminal de razboi a fost persecutia impotriva evreilor si tiganilor si care a culminat cu asasinate in masa din randul celor doua populatii.
Deci la ce ne-am fi putut astepta de la Tesu Solomovici? La un rechizitoriu facut maresalului. La tratarea cazului Antonescu exclusiv din perspectiva raului pe care acesta l-a facut atat impotriva evreilor si tiganilor, cat si prin fatala decizie de a ordona Armatei Romane sa treaca Nistrul. Invadand, astfel, teritoriul Uniunii Sovietice. O biografie in negru. Exclusiv. Ei bine, lucrurile nu stau asa. Tesu Solomovici, fara a eluda motivele reale pentru care maresalul a fost declarat criminal de razboi si executat, suprinde, si nu de putine ori, aspectele luminoase ale acestui personaj. Calitatile lui reale. De om si de militar. Si chiar si calitatile sale de om de stat. Tragismul destinului lui Antonescu. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998