CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Biografii glorioase: Cum a fost legendat ministrul Ciuca drept erou de razboi in Irak

35 comentarii / 55410 vizualizări / 5 decembrie 2020

Nasc și în România eroi, ni s-a băgat în cap în ultimii ani, servindu-ni-se pe tavă exemplul măreț al generalului Nicolae Ciucă, actual ministru al Apărării, cel care a fost zugrăvit drept primul și singurul comandant român într-o bătălie de la al doilea război mondial încoace. Doar că marea bătălie în care geneneralul a luptat eroic a existat în cea mai mare măsură doar în mintea lui și a unor organe de presă care au pus din greu umărul la legendarea lui Ciucă.

Un material interesant a apărut ieri pe blogul fostului director al Realitatea TV, jurnalistul Edward Pastia, despre probleme majore din interiorul armatei române, în special în perioada în care s-a aflat sub conducerea generalului Nicolae Ciucă, fost șef al Marelui Stat Major, în prezent ministru.
Aflăm de aici despre achiziții păguboase de armament, de avansări și decorări de amante ori rubedenii ale miniștrilor din cabinetul Orban etc.

Ne-a atras, însă, atenția, un paragraf cu totul special.

”Onorabilul domn Ciucă nu și-a construit doar cariera cu sprijin din exterior, a lucrat și pentru imagine cu grijă și cam singurul profesionalism de care dă dovadă. În urmă cu câțiva ani Radu Dobrițoiu, un angajat al TVR care sprijină fără rezerve ascensiunea generalului și pe a grupului de interese din jurul său, produce o mistificare de presă sub titlul „Bătălia de la Nassiriyah, prima lupta a Armatei Române de după cel de-al doilea război mondial”. Astazi i-am pune reportajului eticheta „fake news”, dar în urmă cu câțiva ani era doar o minciună ordinară. Nu există în istorie nicio batălie de la Nassiryah în perioada în care domnul Ciucă se ascundea în comandamentul batalionului, cum nu există performanță remarcabilă a domnului Ciucă în ultimii 7 ani de când păstorește destinele Armatei. Asta doar ca să înțelegem lipsa totală de scrupule a unui individ care, demonstrat, calcă orice în picioare pentru a-și alimenta orgoliul și îngâmfarea”.

Sceptici din fire, ne punem meticulos pe verificat.
Stupoare maximă: așa e.
„Bătălia de la Nassiriyah” a lui Ciucă e un fake de proporții. Umflat la proporții imense de către corespondentul TVR și al Radio România Actualități, Radu Dobrițoiu, fin al lui Nicolae Ciucă, potrivit unor surse, și actual consilier ministerial al acestuia.

Să o luăm metodic.

Ce aflăm, bunăoară, din materialele lui Dobrițoiu dedicate ”marii” bătălii:

”Nicolae Ciuca a fost primul comandant roman care a ajuns in Irak cu drapelul de lupta, fara a anticipa insa ca isi va comanda personal militarii in prima batalie din istoria postbelica a Armatei Romaniei. In prima lupta reala a Armatei Romaniei in NATO. Se intampla in noaptea de 14 spre 15 mai 2004, Batalia de la Nassiryiah, atunci cand Scorpionii rosii au fost chemati de brigada italiana din care faceau parte sa sustina flancul de est al orasului si podul peste Eufrat din acea regiune.”

Sintagma ”Bătălia de la Nassiryiah”, care dă chiar titlul unui amplu reportaj, revine obsesiv, de niște ani, într-o grămadă de articole de presă cu referire la generalul Nicolae Ciucă.
Practic, ni s-a inoculat ideea că armata noastră e condusă de un erou care a comandat o mare bătălie în deșert și a ieșit victorios, smulgînd admirația întregului NATO.

 

În realitate, lucrurile stau nițel diferit.

Există o singură asemenea sintagmă cu acoperire în realitate, și anume bătălia de Nassiryiah din perioada 23 martie- 2 aprilie 2003, în principal între soldații americani ai US 2nd Marine Expeditionary Brigade și soldați britanici și forțele irakiene. Nassiryiah era cartierul general al corpului 3 al armatei irakiene, care au sfîrșit prin a fi învinse. Bătălia de la Nassiryiah, chiar reală, a generat, reamintim, un mare fake de presă, legendarea celebrei femei-soldat Jessica Lynch, eroina de război despre care presa americană a relatat pe spații ample cum a continuat să tragă împotriva dușmanilor deși era grav rănită etc.
Cîteva săptămîni mai tîrziu a venit dezumflarea mitului: audiată în congres, Ecaterina Teodoroiu americană a recunoscut că nu a tras nici măcar un singur foc, deoarece leșinase după ce vehiculul său fusese atacat, și nu fusese rănită de niciun glonț.

Dacă legendarea s-a practicat la americani, de ce nu ar fi mers și la români?

Din iulie 2003 pînă pe 1 decembrie 2006, avea să se declanșeze Operațiunea ”Babilonul Antic”, în cadrul căreia Nassiryiah avea să intre sub controlul armatei italiene, conduse de generalul Marco Chiarini. Misiunea principală era menținerea păcii în zonă și refacerea orașului sub aspectul infrastructurii, restaurarea serviciilor publice etc.
Au existat și unele incidente în perioada respectivă.
Pe 12 noiembrie 2003, spre exemplu, a avut loc un atentat-sinucigaș cu bombă la o bază militară din Nassiryiah, soldat cu moartea a 19 italieni și revendicat de al-Qaeda.

Ulterior, între 6 aprilie și finele lunii mai 2004, între armata italiană și irakieni au mai avut loc cîteva ciocniri sporadice, în principal pentru apărarea celor trei poduri peste Eufrat ale orașului.

Legenda generalului Ciucă, adus la începutul anului 2004, pînă în iulie, la Nassiryiah drept comandant al unui batalion de infanterie, are punctul de pornire în noaptea de 14-15 mai, cînd ar fi avut loc o asemenea ciocnire cu irakienii rebelului Ansar al Mahdi.

Un eveniment de o amploare atît de redusă încît abia de pot fi găsite vagi, foarte vagi, referiri la el în presă ori în varii documente dedicate evenimentelor din Irak, necum să vorbim de o aprigă bătălie.

În orice caz, nicio legătură cu relatările generalului Ciucă din interviurile lui Dobrițoiu, din care ai trage concluzia că s-au tras mai multe rachete și gloanțe în noaptea aceea, în apărarea unui pod, decît în tot războiul din Vietnam. Curios, după ”mii de gloanțe și rachete” conform declarațiilor personajelor implicate în poveste, nu a existat niciun mort ori măcar rănit de vreo parte, sau vreun prizonier. Doar un subofițer femeie care spune că ”i s-a zgîlțîit casca pe cap” după explozia unei lovituri de AG.

Ca să ne facem o idee despre amploarea ”bătăliei” de la Nassiryiah e suficient să studiem siteul oficial al United Nations High Comissioner for Refugees, în secțiunea dedicată cronologiei evenimentelor din Irak din luna mai 2004. ”Bătălia” condusă de Ciucă, soldată cu două transportoare defecte, nici măcar nu figurează pe listă, deși acolo sunt consemnate evenimente mult mai mărunte precum protestele unor studenți împotriva noului drapel irakian etc.

Să fim bine înțeleși: considerăm că orice incident care implică arme militare, mai ales pe teren străin, își are gradul lui de periculozitate și nu trebuie minimalizat. Oricînd se pot pierde vieți și pot fi răniți oameni. E un act de curaj fie și doar să activezi într-un asemenea teatru de conflict.

E cale lungă, însă, de aici pînă la a ridica un oarecare schimb de focuri în apărarea unui pod la rangul de ”Bătălia de la Nassiryiah” pentru a induce confuzia cu adevărata bătălie, din urmă cu un an, și a umfla cu pompa meritele unui ofițer, legendat probabil în mod controlat în numele unor misiuni ulterioare.

Nici Jessicăi Lynch, sus pomenită, nu i-a fost ușor să activeze în Irak ca militar, dar exacerbarea faptelor sale de vitejie a provocat valuri de nemulțumiri și critici internaționale după ce s-a aflat adevărul.

Revenind, operațiunea de aureolare a generalului Ciucă de-a lungul anilor scurși de atunci a fost executată în principal de jurnalistul Radu Dobrițoiu, pe care generalul l-a luat cu el în misiuni – a fost și la Nassiryiah în celebra noapte – și care azi, cum spuneam, e consilier al ministrului Apărării. Iar legenda a fost rostogolită, fără intenție neapărat, de restul presei pînă cînd aproape devenit mit.

Mitul unicului mare comandat român de după al doilea război mondial, devenit primul ministru adus în guvern direct din activitatea militară, de vreo două decenii încoace și dat uneori la bursa zvonurilor drept viitor premier. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

35 Comentarii

 1. Asta e doar un plutonier recrutat de un serviciu strain. O rusine! Va veni si judecata..

  • Prin armățucile și securitățile ciobănești, escrocheria, impostura și prostia sunt în vogă. Dar nimic nu se compară cu furatul banului public.

   • S-au activat toate labele armeții care ne prezintă cărți italiene versus destăinuiri din popota hoțacului. :)))))))

  • Subscriu. Ciuca e doar un sac de slanina , nu miliatr roman, a carui demnitate sa i seciteasca pe chip.

   • Un ordinar. A se vedea cum a ajuns la comanda SMG de atunci, actualul SMAp, când sub pretextul unui atac asupra bazei, chipurile l-a salvat pe Ponta, care drept mulțumire l-a făcut șef SMG. În realitate, a înscenat acest atac, punând militarii să arunce cu câteva petarde, simulând un atac. Au râs americanii de au făcut pe ei. Cereți înregistrările de la americani și vă veți convinge cine este cu adevărat acest Ciucă, un impostor ajuns la comanda armatei române prin fraudă. Locul lui este la pușcărie pe viață.

    • Stefy și alții ca voi. Niște lepre , gândaci de popota tipic javrelor cu mințile schilodite…..vai de voi.; nenorociți, ce mai….

 2. Un infractor de tristă prezență și tristă amintire!!

 3. Dacă nu se ridică la înălțimea gradului de general, e plutonier?

 4. Din pacate e plină tara de lichele de genul ăsta devenite eroi peste noapte. Eroii adevărați sunt in umbra si salvează vieți. LEON DANAILA si altii ca el sunt adevărați eroi. Stimă.

 5. Lavinia Ursulranu, Nea Ion, Franklin, Mihai Anghel, Lucian Anghel, Chita Robert Claudiu, și toți restul troliilor răspunsul la întrebarea voastră cine e Nicolae Ciucă?.. Este cel care va da la toți m__e! Sau plăcută suedeza!

  • Trebuie să-și mai lucreze puțin fizicul de hapcău bășit, dar tu poți să-l lingi în cur până mori otrăvit, seCurist prost ce ești! :)))))

   • De ce prost Bad Boy bah Parpanghele? Din comentariul omului nu rezulta deloc asta. Crezi ca daca sari din izmene si iti dai cu parerea (utilizand nick-ul altora) iti dovedesti mai bine loialitatea ta de tablagiu loganist? Hai mars inappoi la culcare, racane, vezi sa nu ramai fara slujba mocofane. Nu cred ca stii sa scoti cartofii

    • Securist pârlit, azi e zi lucrătoare, labagiu securist?!? :)))))))
     Azi împingi SRI-ul pe traiectoria ieuropiană? Îți bagi coledgii securiști să tragă la muie cu tine?!? :)))))))))))))

 6. Am citit site-urile indicate de eroii de la Nasiria, si in unul din ele se vorbeste de 40 de insurgenti Mahdi, nu de 400…Acum, nu mai are importanta, e cert ca militarii romani de acolo nu au avut o misiune usoara..Cat despre glorioasa armata romana, cu tot respectul, a devenit un fel de resursa de mercenari si o adunatura de functionari care isi asteapta pensia militara…Sa ma mai scuteasca cu eroismul lor, eroii adevarati au fost civilii mobilizati in marile conflicte la care Romania a fost parte..Ia analizati, proportionali, cati civili si cati miltari de cariera s-au sacrificat in cele doua razboaie mondiale…

  • Mercenarii bagă membre pentru mălai, greu condamnabil, dar eroul din poză e genul ăla de căcuț ascuns în popotă, care transmite ordine prin ochitochi, gen: stați pe poziție, revin mai pe seară!

 7. 1. Am vb cu participanți la conflict, am văzut și relatarea luptei pe youtube. Este adevărat ce se spune în articol. Cum vă explicați ambuscadă pe pod, coloană auto imobilizată, între 5-11 rachete cumulative trase către coloana staționară. Rezultat? 0 răniți și 0 morți. Participanții la luptă, ai noștri, au tras la greu cu toate calibrele. Sunt nevinovați, dar au fost actori întrun film prost.
  2. Când Ciucă era la Buzău cdt de bg a scos 2-3 ierni tehnica la dezăpeziri. Armata nu a primit motorina consumată sau contravaloarea ei. La țoferi și mecanicii condustori li sa transmis: „vă descurcați” După… șef SMFT, rocadă bruscă cu locțiitorul SMG și bum șef SMG
  Cred că ajunge, nu vă mai plictisesc cu cei care au săpat la vie la tac-su și au fost avansați subofițeri

 8. Generalul Ciuca este inca unul din milioanele de lingai-turnatori din Romania ca nu sunt destui! Ieri general de armata facut pe criterii de incompetenta, azi Ministru al Apararii! Ii place lui Klaus cel Mare cum ii lingi partile nearse de soare!
  Mai tovarase general Ciuca! La multi ani si la muls multi bani din bugetul sarac al poporului roman! Este nevoie de sugatori ca tine, fi tare!

 9. Ia uite cine se gaseste sa comenteze de armata…..niste ciupalaci cu glezne goale care se sperie cand deschid apa minerala…..

  • Cam ce ar fi de spus?

   Cum plimbați crenguțele pe după paturi, simulând mersul trenului? :))))))))))))))))))
   Bibăneala retardă și muile nesfărșite? :))))))))))))))))))
   Băile de bășini? :))))))))))))))))))
   Împuțeala ciobănească în care trebuia să vă complaceți? :))))))))))))))))))

 10. Mai flamanzilor care veniti in Ardeal! Romani si nu cunoasteti gramatica limbii romane! Faceti comentarii de oameni retardati dupa care va uitati in oglinda si va mirati ce gloriosi sunteti! Cand ati venit prima data in Erdely Szek si ati vazut franzela feliata, ati scos mamaliga muceda din buzunar si ati uns-o pe paine secuiasca pentru a va potoli foamea din gat…

  • Și maghiarii au participat la băile de bășini din armată. Aveți plămânii plini de bășini ciobănești. :)))))))))))))))))))

 11. Mai, Miklos, noi n-am venit in Ardeal de nicaieri, noi eram in Ardeal dintotdeauna. Secuii si ungurii au venit in Ardeal, si au venit tarziu, penultimii migratori, la sfarsitul mileniului I dupa Hristos. Noi avem documente care arata ca eram aici, voi aveti doar o teorie absurda nesprijinita de documente sau de dovezi arheologice, lingvistice, etc.

 12. Se observa lejer ca sunteti niste ratati de APV-isti! Majoritatea maghiarilor au facut armata la securitate nu la munci agricole ca dobitocii de la geniu si infanterie! Maghiarii au fost selectati pe criterii de onestitate si loialitate ceea ce a dat bine comandantilor din armata flamanzi dupa functii si insetati dupa o sticla de ,,finom palinka”! Un moldovean a fost tot timpul flamand, un oltean a fost lesinat dupa grade si functii de lingau-turnator, ardeleanul s-a multumit cu o permisie modesta…

  • Te-am lovit cu pula–n gură.

   La trupele de Securitate, pentru că erați mai lemn, vă făcea dușuri cu apă rece. Justificat v-ați pensionat la 35 de ani cu reumatism. :))))))))))))))))

 13. Numai un muist de caprar din M. Ap. N. poate afirma asa ceva! Pe timpul tovarasului Nicolae Ceausescu cat timp am fost soldat la securitate in Bucuresti elitele Armatei Romane erau transmisionistii, tanchistii, aviatia, marina si nu ultima arma Muzicile Militare! In prezent elitele Armatei Romane sunt un general jegos politic Prim Ministru in frunte si in coada un muist jegos ,,Pt. Securistul Prost” care mai suge ce poate folosind tehnica moderna! Succes la perversiuni sexuale dar ocazional mai sterge-te pe la gura mai ,,Pt. Securistul Prost” de lichidul alb gros ce din abundenta iti curge pe buze…

  • Erați pe dracu, niște proști obligați să stea în propria brânză, fără să facă nimic util.

   Marș, mă , prostovane, cu milităria de jegos imbecil!!!!!!!

 14. Admin , șterge toate invectivele de pe post. E dezgustător pentru sit și pentru cei care au ceva de spus. Nimic pe lumea asta este incondiționat

  • Sigur, să se șterge, dom’le, să rămâneze numai opera la Ciucă, făpțile lui de erotism!!!

 15. D-le ,,Nickssum”! Va cer scuze pentru limbajul obscen folosit de mine si de toti cei implicati, limbaj care pe buna dreptate cred ca v-a deranjat asa cum m-a deranjat de altfel si pe mine, dar cu oameni limitati si fara orizont de tipul ,,Pt. Securistul Prost” numai astfel se poate discuta! In secuime la apelativul ,,D-le!” se raspunde ,,Cu respect d-le!”, la un ajutor umanitar se raspunde tot cu ajutor umanitar dar dublat iar la ospitalitate se raspunde cu o ospitalitate inzecita! Tot in secuime la lovitura cu palma se raspunde cu lovituri de pumn, la atacul de cutit se raspunde dur cu toporul iar la lupta cu pistolul se dau in replica fie bombe fie lovituri de tun!

  • Muia pe care o iei este opinie politică. A spus și Iohannis.

 16. Invata prima data gramatica limbii romane analfabetule de ,,Pt. securistul prost” si apoi expuneti parerea! Daca iti cer prea mult nu te forta, ca sa practici perversiuni sexuale nu iti trebuie inteligenta, nu trebuie sa sti nici citit nici scris lucruri care pentru tine nu exista, iti trebuie doar niste buze moi, fierbinti si active pe care sunt convins ca le ai deja uzate…

 17. Il si vad pe Generalul Maior Richard Natonski de la US Marines citind despre Ciuca si zicand: WHAT A FUCK!!??

 18. Atata doar ca DOBRITOIU nu e si nu a fost niciodata angajat TVR. Daca atata n-a fost in stare sa afle, verifice, intrebe nea Tiberiu Iacob ma indoiesc ca vreun cuvant din prostia pe care a crosetat-o ar fi adevarat.

  Asta ca sa nu mai zic ca ar fi aflat ca nu e angajat TVR daca ar fi facut minimul efort (onligatoriu oricarui jurnalust confirm oricarui cod deontologic sau chiar a miniumlui bun simt care zice de „ascultarea celui acuzat”) de al suna pe eroul DOBRITOIU pentru a cere un punct de vedere la acuzele pe care le aduce…

 19. […] Aflând că rușii se mobilizează și că politrucii mioritici au răspuns pe măsura, dom’ Ciucă s-a gândit să nu abandoneze speranța și să rupă gura târgului cu o mare […]

 20. Confirm. Ciuca e prefabricat si intretinut de americani. Cunosc Divizia 2 Infanterie Getica si ca jurnalist si pot confirma ca Ciuca e un fals….e prefabricatul americnailor si intretinut de ei pentru a le face jocurile sia facerile. La Buzau este nasul de cununie de argint al cleui mai amre securist comunsitoid, actualul primar Toma Constantin, cu socru general de Securitate, care a falimentat la cererea Serviciilor multe intreprinderi. A cumparat presa ca sa l arate miliardar cand de fapt este un escroc sadea…Ciolacu l a luat ca sa fie acoperit, dar regreta..oricum sunt de aceeasi teapa! Ciuca e neam cu PSD si sluga lor si a americanilor!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998