CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON DOWN | 1 USD = 4.5984 RON DOWN | 1 GBP = 5.8083 RON DOWN

Biserica reactioneaza dur: Iohannis are atitudini anticrestine

7 comentarii / 4773 vizualizări / 20 martie 2019

La doar o zi după declarațiile lui Iohannis împotriva referendumului pentru familie și a susținătorilor acestuia, Biserica ortodoxă reacționează prompt și tăios. Un comentariu postat pe siteul stiripesurse.ro de purtătorul de cuvînt al Patriarhiei, Vasile Bănescu – ca un soi de avertisment deocamdată neoficial -, punctează lipsa clarității spirituale a președintelui, atitudinile anticreștine, precum și ofensa la adresa a milioane de români.

”A idolatriza toleranța (care are stabilimentele ei) și care nu doar că nu e automat și în orice context o virtute, dar care practicată fără discernământ poate destructura etic o societate (de exemplu, toleranța față de corupție, față de disoluția familiei, față de siluirea ordinii morale, față de asaltul marginii asupra centrului etc.), este ceva lipsit de claritate spirituală” scrie teologul.

”A ofensa peste 4 milioane de români lucizi și fideli unor valori limpezi validate de istorie, nu de toane ideologice, și fără de care o societate face implozie, români care nu s-au lăsat îmbrobodiți de valul imens și murdar de manipulare mediatică, cărora li se adaugă alte milioane de români care gândesc familia naturală în aceiași termeni, dar care au fost influențați de această manipulare, nu are în sine nimic aristocratic.

A jubila incitator, lipsit de imparțialitate și eleganță în fața confruntării civice dintre cei care „dau cu flit” normalității și cei care vor să o apere democratic, nu are în sine nimic constructiv. Asemenea atitudini – toate, în răspăr cu creștinismul asumat ca mod de viață – exprimă sumar, dar edificator viziunea post-modernă lipsită de imaginație morală a lui homo eticus trăitor în sterilizantul ev media și în epoca post-adevăr.

În acest context recent și artificial revizitat cred că este important să ne reamintim și un lucru de neignorat în logica spiritului democratic onest: Comisia de la Veneția nu recomandă existența unui cvorum (prag minimal) de participare pentru consultările cetățenești, întrucât îi poate asimila în mod nelegitim pe cei care se abțin sau nu pot participa din diverse motive cu partizanii votului negativ.

A-i asimila pe cei care s-au abținut să voteze, din diverse motive, la Referendumul pentru Căsătorie cu partizanii votului negativ este o interpretare cu totul abuzivă, și exact asupra riscului unei astfel de răstălmăciri a realității atrage atenția recomandarea Comisiei de la Veneția” mai scrie purtătorul de cuvînt al Patriarhiei.

Reamintim că, ieri, Klaus Iohannis a declarat la Festivalul One World România, că
”Cei care au promovat referendumul au fost orice, numai toleranți nu. Dar românii, românii au fost mult deasupra acestui discurs. Au dat o lecție imensă acestor infatuați care au propagat ura și, pur și simplu, cum se spune mai popular, i-au tratat cu flit. Deci dacă vrem să revenim la conceptul acela ‘înțelepciunea mulțimii’, românii au fost mult deasupra clasei politice, cel puțin a acelei părți care au promovat agresiv și cu un discurs bazat de multe ori pe ură și intoleranță acel referendum. Deci, românii au demonstrat că sunt un popor deschis, înțeleg și, la o adică, acționează cu totul și cu totul altfel decât se așteaptă unii politicieni și unii sociologi”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Dupa fapta si rasplata! Pastorala din joia de dinaintea turului 2( conceputa de Drughin) se intoarce acum împotriva bor! Asta e viata!

 2. ho is tolking!!!!!cat tupeu crestin

  • De ce folosesti o limba pe care nu o stapanesti?
   Corect: who is talking. Deci lasa-te de comentarii pana mai inveti ceva.

 3. Claritate spirituala… Pai unde este claritatea spirituala? In cap. Dar daca nu ai cap, popti avea claritate de orice fel, nu numai spirituala?

 4. Daca popii nu faceau atata circ, poate trecea referendumul…Pe de alta parte si Iohannis e dus cu capul daca se bazeaza pe votul poponarilor..

 5. Uite aici viziune la purtatoru teologu:
  ”A ofensa peste 4 milioane de români lucizi și fideli unor valori limpezi validate de istorie, nu de toane ideologice, și fără de care o societate face implozie, români care nu s-au lăsat îmbrobodiți de valul imens și murdar de manipulare mediatică, …”

  Ia auzi-l mah Parhanghele si p’ala, cica numai aia 4 milioane de romani care au fost la referendum tin tara in viata, fara ei s-ar produce implozia. Auzi al dk popa, ca zici sa nu zic, adica noi 16 milioane suntem de mana a doua, de umplutura, noroc cu ei.

  Nimic despre alti 5 milioane de romani pribegiti pe aiurea, doar pentru ca patriarhii lu peste prajit I-au proteja cat au putut de bine si pe Iliescu, si pe Basescu. Ca daca I-at fi afurisit macar pe unul dintre cei doi poate ca nu am fi ajuns sa ne conduca in govern de dobitoace in frunte cu o rumegatoare vie (totusi).

  • Confunzi borcanele, securist prost, și Daniel ți-e șef.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998