CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bisericile, bancile si sediile autoritatilor publice – tratament preferential in materie de ISU

0 comentarii / 1942 vizualizări / 18 noiembrie 2015

Una dintre ultimele decizii ale guvernului Ponta a fost influențată de tragedia de la Colectiv, fiind o măsură menită să sporească protecția cetățenilor, dar, în mod curios, ea introduce, totodată, o discriminare crasă între clădiri, semnalată de actorul și politicianul Mugur Mihăescu pe Facebook. Ceea ce ar putea semnifica faptul că guvernanții se tem de consecințele pe care le-ar putea avea aplicarea riguroasă a acestor noi norme legale, precum blocarea pe termen nedefinit a unor autorități ale statului.

Concret, HG 915/2015, dată chiar cu o zi înaintea demisiei lui Ponta, stabilește situațiile în care anumite construcții și amenajări pot fi oprite de către personalul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă de la funcționare și utilizare.

Între aceste situații se numără depăşirea cu mai mult de 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizaţia de securitate la incendiu; desfiinţarea unei căi de evacuare atunci când, potrivit reglementărilor tehnice specifice, se impun două sau mai multe căi de evacuare; desfiinţarea instalaţiilor/sistemelor de stingere a incendiilor etc.

Ceea ce e extrem de curios, însă, e faptul că pe lista construcțiilor care necesită, conform legii, autorizație ISU și care pot fi închise temporar în cazul în care nu respectă prevederile pe această temă se numără teatrele, cluburile, restaurantele, hotelurile șamd, dar nu și bisericile, sediile autorităților publice ori ale băncilor, școlile, stadionele sau spitalele. Asta, în ciuda faptului că cea mai mare tragedie de tip Colectiv s-a înregistrat în 1930 într-o biserică, în care au ars de vii 118 oameni.

Explicația rezidă, probabil, în faptul că guvernanții știu că aplicarea nediscriminatorie a sancțiunilor decise prin HG 915 ar crea situații extrem de dramatice, în condițiile în care normele ISU sunt mai degrabă ignorate în România, așa cum a dovedit și tragedia de la Colectiv. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998