CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Bizarerie: americanii stiau de saptamini ca vine ”revolutia” spontana din Kazahstan

15 comentarii / 14463 vizualizări / 6 ianuarie 2022

Un eveniment care riscă să schimbe geopolitica momentului, prin posibilele consecințe: în Kazahstan aflăm că a izbucnit revoluția populară, după un model aproape identic celui românesc din 1989. O răsculare spontană, zice-se, a cetățenilor nemulțumiți de creșterea prețurilor carburanților de la 1 ianuarie. Iar revolta contra creșterii prețurilor a devenit rapid una cu substrat eminamente politic, intern și chiar extern, fără legătură cu micile probleme ale traiului de zi cu zi. Există o singură mică enigmă: de unde știau americanii cu aproape trei săptămîni înainte despre revoluția ce va să vină a kazahilor și despre revendicările lor?

Ce se știe oficial despre revoltele din Kazahstan?

Se știe că la 1 ianuarie, guvernul a eliminat plafonarea prețurilor la gaz lichefiat, combustibil de bază al mașinilor din această țară, iar asta a dus la dublarea peste noapte a prețurilor. Cetățenii furioși au ieșit pe 2 ianuarie în stradă, cerînd socoteală guvernanților. Care au bătut rapid în retragere și au remediat situația, conform cerințelor populare, iar guvernul chiar și-a dat demisia la cererea președintelui Kassym-Jomart Tokaiev.
În mod firesc, lucrurile ar fi trebuit să se liniștească, cu atît mai mult cu cît țara asiatică e cunoscută prin docilitatea cetățenilor.
Doar că, brusc, în loc să se potolească, revolta a escaladat pînă la nivelul unor violențe de proporții și prețul gazului a făcut loc, rapid, revendicărilor politice: eliberarea deținuților politici, eliminarea clanului Nazarbaiev din toate structurile statului, demisia președintelui, alegeri libere, denunțarea Rusiei ca opresor al Kazahstanului, timp de decenii, denunțarea unor acorduri cu Rusia și a invadării Crimeii șamd.
Nici măcar eliminarea clanului Nazarbaiev, care controla țara de decenii nu i-a mulțumit.

Mișcările au îmbrăcat, cum spuneam, forme violente, incendieri de clădiri oficiale, utilizarea armelor de foc, ocuparea aeroporturilor etc, ceea ce a dus la tăierea internetului și a rețelelor de telefonie, la blocarea operațiunilor bancare, practic, la izolarea țării.
Presa mondială are dificultăți în a face relatări tocmai din cauza respectivei debranșări de la comunicații, dar se știe că situația e explozivă și la propriu și la figurat. Se cere intervenția militară a rușilor și a altor state, Kazahstan fiind membră a unui NATO asiatic, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care include Rusia, Belarus, Armenia, Tadjikistan și Kîrgîstan și care are printre atribuții intervenția în cazuri precum cel în derulare.

Există, în tot acest vălmășag, o mare necunoscută, însă.

De unde știau americanii cel puțin de la jumătatea lunii decembrie despre revolta care a izbucnit, declarativ, spontan, în luna ianuarie?

Pentru că iată ce anunț a postat pe siteul oficial ambasada SUA din Kazahstan în ziua de 15 decembrie, evident, pe baza rapoartelor CIA, conform uzanțelor:

”Alertă de proteste de stradă: sîmbătă, 16 decembrie 2021
Locație: Nur-Sultan, Almaty, Shymkent, eventual alte orașe 
Eveniment: Partidul de opoziție Alegerea Democratică din Kazahstan (DVK sau DCK), pe care guvernul kazah l-a interzis ca fiind grup extremist, face un apel la demonstrații pe 16 decembrie 2021, la ora 12:00, pentru a cere demisia guvernului Kazahstanului, inclusiv a fostului președinte Nazarbayev și a președintelui Tokaev, precum și eliberarea tuturor deținuților politici.
Nur-Sultan: Demonstranții probabil se vor aduna în fața Monumentului Holodomor de pe Bulevardul Republicii
Almaty: Manifestanții se vor aduna probabil în fața Monumentului Victimelor Zheltoksan de pe strada Satpayev.
Shymkent: Demonstranții se vor aduna eventual la Memorialul „Kasiret” de pe Baydibek Bi Avenue
Demonstrații mai mici sunt posibile în alte orașe. O prezență sporită de securitate și întreruperi localizate de transport, precum și întreruperi ale rețelei de internet, sunt posibile în apropierea protestelor.
Demonstrațiile nesancționate se termină de obicei cu arestări în masă. Personalul ambasadei a fost instruit să evite adunările/protestele. Chiar și demonstrațiile menite să fie pașnice se pot transforma în confruntare și pot escalada în violență. Ar trebui să evitați demonstrațiile și să fiți precauți dacă vă aflați în apropierea oricăror adunări sau proteste mari
Acțiuni de întreprins :
Evitați zonele de demonstrații.
Fiți precauți dacă vă aflați în mod neașteptat în apropierea unor adunări mari sau proteste.
Monitorizați media locală pentru actualizări.
Pentru asistență: Ambasada SUA este situată la Rakhymzhan Koskharbayev Ave., nr. 3, Nur-Sultan 010010. Dacă sunteți cetățean american care are nevoie de asistență urgentă, numărul de urgență după programul de lucru al Ambasadei SUA este +7 7172 70 22 00.
Consulatul General al SUA Almaty este situat la Samal-2, strada Zholdasbekov 97, Almaty, 050051. Dacă sunteți cetățean american care are nevoie de asistență urgentă, numărul de urgență după programul de lucru al Consulatului General al SUA este 8 777 0072359”.

Va să zică revendicările produse de scumpirea gazelor după 1 ianuarie erau programate, de fapt, pentru alt eveniment, și anume o revoltă menită să izbucnească într-o zi foarte specială, Ziua Națională a Kazahstanului, împlinindu-se pe 16 decembrie 30 de ani de la ieșirea țării din URSS și redobîndirea suveranității.

Aceeași zi coincidea cu o comemorare a evenimentelor din Zhanaozen, de acum zece ani, cînd poliția din orașul de sud-vest a împușcat mortal cel puțin 16 persoane în timp ce dispersa un miting al lucrătorilor din domeniul petrolului. care cereau salarii și condiții de muncă mai bune.
Și tot 16 decembrie marchează și aniversarea demonstrațiilor anti-Kremlin ale tinerilor kazahi la Almaty, în 1986, cunoscute sub numele de revolta Zheltoqsan. Oficial, se spune că două persoane au fost ucise atunci în protestele fără precedent, dar alte surse spun că numărul morților a fost de cîteva sute.

Pe 16 decembrie nu a izbucnit marea revoltă pentru că guvernanții erau în gardă și au acționat rapid. Pe 15 decembrie, postul american Europa liberă, redacția kazahă, relata deja despre arestări operate în multe zone ale țării la adresa unor activiști suspectați că pun la cale mișcări de protest. În plus, pe 13 decembrie se anunțase condamnarea unei faimoase luptătoare pentru drepturile cetățenilor, Saule Seidakhmetova, implicată și în trecut în diverse acțiuni de protest. Anunțul condamnării ei a determinat reacții dure, inclusiv pe rețelele sociale, un grup de Facebook înființat de activiști kazahi, #IHaveAChoiсe #ActivistsNotExtremists, etichetînd sentința ca fiind una motivată politic.

Același grup mai anunța că mitingul din 16 decembrie este organizat de partidul politic de opoziție Alegerea Democratică a Kazahstanului (DVK), scos în afara legii în 2018 pe motiv de extremism.

Despre DVK se știe că a fost fondat și condus de Mukhtar Ablyazov, un fost bancher miliardar și fost ministru, condamnat de regimul kazah și întemnițat sub acuzația de corupție, dar eliberat ulteior la presiunile occidentale. În prezent, Ablayzov e refugiat în Occident, pare-se la Paris.

Trăgînd linie și adunînd, revolta din Kazahstan nu e nici pomeneală generată de o decizie a guvernului venită în ianuarie, privind gazele, ci a fost pregătită intens cu săptămîni bune înainte, dacă nu și mai mult, de către forțe politice care se opun conducerii țării, cu clanul Nazarbaiev și marioneta sa politică, Tokaiev, în frunte. Forțe politice și activiști civici puternic susținuți din Occident, să spunem, la fel ca și în Belarus.

O situație aidoma revoluției române, despre care știam oficial că s-a produs din cauza evacuării din biserică a pastorului timișorean Laszlo Tokes. Pentru că mai apoi să aflăm că aceea era doar povestea de acoperire.

Scînteia anunțată de americani încă din 15-16 decembrie – care, culmea, știau încă de atunci inclusiv că se va tăia internetul! – s-a declanșat și a produs explozia.
De aici încolo, lucrurile se complică geopolitic.
Nu vom specula prea mult.

Vom spune doar că Rusia nu își permite să piardă controlul politic – pe care l-a exercitat mereu prin clanul Nazarbaiev – asupra uriașului stat din coasta sa. Tradițional, după dobîndirea suveranității, Kazahstan a fost cel mai mare aliat al Rusiei din Asia și un important furnizor de energie pentru China. Venirea la putere a unui regim pro-occidental ar fi un hap teribil pentru Kremlin.

Într-un moment cînd toată lumea urmărea acțiunile Rusiei din Vest, în Ucraina, intră în schemă Estul, cu o miză cel puțin la fel de mare.
Vladimir Putin va trebui să lupte pe două fronturi, lucru dificil pentru orice lider, după cum ne-a învățat istoria.
O intervenție militară rapidă și în forță, dar cu multe vieți perdute, îi va crea lui Putin probleme de imagine incomensurabile, dar, mai ales, va anihila revolta sa față de prezumtive intervenții similare în Ucraina din partea SUA și a aliaților occidentali.
Logic: dacă Putin se simte obligat să intervină la strigătul de ajutor al regimului kazah, de ce nu ar avea un drept similar și occidentul la cererea ucraineanului Zelensky?
Urmează zile de foc, am anticipa.
De Crăciunul 1989, România l-a executat pe Ceaușescu.
Mîine, e Crăciun la ruși. Ce sacrificii ritualice ar putea urma? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

15 Comentarii

 1. Alta „revolutie colorata” pe modelul celei din Ukropistan din 2014 pregatita si finantata de Cia si Mi6, Ned etc

  Am convingerea ca VDV, si celelaltye forte speciale din CSTO vor restabili ordinea In Kazahstan si cred ca e cazul ca toate oengeurile sorosiste si occidentale sa fie interzise total, definitiv in Russia si alte tari din fosta Uniune Sovietica, iar teroristii care s-au dedat la crime , jafuri, batai etc sa fie pusi in fata camerelor de luat de vederi ca sa spuna cu gurita lor cum i-au „antrenat” americancii sa „aduca democratia in Kazahstan” SI DUPA ACEEA la zid cu ei !!!

 2. Paralela intre diferite evenimente :

  Patrunderea in Congresul SUA, din 2020 ca urmare a furtului de la alegeri in favoarea lui mos Senila Robinet Bideu NU s-a soldat cu incendieri sau devastari, iar unii dintre cei care au patruns au fost impuscati.

  Reactia massmediei si a „politicienilor” :
  „extrema dreapta a lui Trump, neonazistii, ataca institutia fundamentala a democratiei americane”

  In Olanda protestatarii impotriva Dictaturii C19 au fost impuscati , au fost batuti cu salbaticie, au fost sfirtecati de cainii de lupta ai politiei.
  Reactia mass-media a si a politicienilor ioropeni :
  raspindirea C19 trebuie combatuta chiar si prin forta pentru Binele Comun

  In Romania, romanii furiosi la adresa „implementarii Certificatului Verde” au intrat in Curtea Parlamentului pentru a-si manifesta opozitia fata de masurile aberante si ilegale ale guvernantilor.
  Reactia mass-media si a unor „politicieni”
  ATACUL DE LA PARLAMENT, VIOLENTELE DE LA PARLAMENT etc

  In Kazahstan, zeci de politisti si militari au fost ucisi sau batuti cu salbaticie, cladiri si masini incendiate, magazine jefuite , teroristi inarmati cu Kalasnikov ataca sedii de politie etc

  REACTIA MASSMEDIEI OCCIDENTALE SI A „DEMOCRATIILOR OCCIDENTALE:

  AUTORITATILE DIN KAZAHSTAN TREBUIE SA SE ABTINA DE LA REPRESIUNI / VIOLENTE IMPOTRIVA MANIFESTANTILOR PASNICI
  (iti vine sa vomiti, nu altceva)

  • Bună observatie

 3. asa arata „manifestatia pasnica pro-democratie” din Kazahstan, unde conform unor stiri de ultima ora AU FOST DECAPITATI 3 ofiteri de politie:

  https://twitter.com/i/status/1478817322626387969

 4. Ca organizator trebuie sa stii in orice moment daca se respecta graficul!!!

 5. Știau !?
  Sigur că da …
  Dar Kazahstan nu e Ukraina ….
  E drept că provoacă dureri de cap rușilor înainte de Geneva …
  Dar nu le port de grijă…
  Se descurca și fără mine…

  • Cu totul – dar absolut, cu totul – intamplator, a inceput nebunia la granita de est a Rusiei. Nu conteaza ca sunt ceva probleme pe aia de vest, ca acolo ne pregatim de negocieri in 9-12 ianuarie (numai o “clanta”,precum Gusa, poate abera in sens invers).
   Daca strategilor din “vest” le-a venit deosebit de inteligenta idee de a-i incurca pe rusi, la urmatoarele negocieri – urmare scrisorilor din 17 decembrie si exercitiilor de pe 24 tot ale lui decembrie – s-ar putea sa aiba o surpriza (si alaturi de ei, noi toti).
   Ce te faci daca Rusia decide sa reactioneze, dar chiar sa reactioneze! – ca la cum ii stim (ne-am lamurit cu totii) pe astia de prin NATO, UE, Vest etc. – cu fustite, curcubee si inorogi – tare mi-e ca se “cufuresc” pe ei, la o reactie dura si rapida a rusilor.
   Colac peste pupaza, s-a trezit si “parnaia” aia de Australie sa-l bage la bulau pe numarul 1 mondial la tenis (alt ortodox, sarb de data aceasta)… ca vezi Doamne a aplicat gresit pentru viza.
   Traiesc cu sentimentul ca niste tembeli functionali, inca mai au impresia ca se pot juca cu Rusia lui Putin, asa cum au facut-o cu Stalin…
   Si daca, spre deosebire de altii, rusii si-au invatat lectia?! Daca, in loc de lipsa de reactie a lui Stalin – vreme de multe saptamani – Putin alege sa le-o dea direct in fata?!
   Kazahstanul, spre deosebire de Ucraina, n-are cum sa trezeasca vreo simpatie a Occidentului (tar eminamente musulmana, situata undeva in mijlocul lui nicaieri).
   Nu mai putem noi, romanii, de grija lor! Problema este, insa alta: primii pe lista, la aplicat corectii, s-ar putea sa fim noi, ce-i drept alaturi de polonezi (nu ca mor de grija lor, dar macar asa, din obiectivitate trebuie sa recunosc ca nici lor nu prea le surade viitorul).
   Va reactiona NATO? Cel mai probabil raspunsul este NU!
   Birocratia e prea mare… fustitele prea scurte, iar ceea ce se vede pe sub ele nu ne da niciun confort, ca nu denota curaj!

 6. Bineinteles ca stiau! Ei stiu tot! Pentru ca tot ei organizeaza. Probabil ca asta este o breșă scapata de Rusia din vedere si va fi un pretext ca sa inceapa un razboi in zona. Toata lumea s-a concentrat pe Ukraine, rusii si-au mutat fortele militare de la granita cu Kazahstan la granita cu Ukraina, fiind distrasă, iar acum se vede descoperita in noul conflict care se va inflama. Nu exista revolutii spontane, ci doar organizate. Se spunea ca in ianuarie incepe razboiul. Uite ca s-a aprins scanteia. Vom asista de-acum la comunicate americănesti pline de indignare, de revolta, vor fi gata sa sara in ajutor, bla, bla. Pentru uraniul pe care il detine Kazahstan cred ca se inroleaza si Hunter Biden.

 7. O analiza ce poate intregi articolul, https://www.bitchute.com/video/sl7DP7p4yxs/ .

 8. DORINTA AMERLOCILOR DE A JEFUI TARILE SLAVE…ROMANIA LE-A DESCHIS APETITUL DE JAF IN EST..
  DE AIA LE TREBUIE IESIREA PRIN CRIMEEA…PENTRU JAF….VOI CEI CE SCUIPATI IN SUS SI VA DATI MAMA SOLDATILOR AMERICANI…DE AIA TARA NOASTRA A FOST JEFUITA LA SANGE …CA BARBATII S-AU CASTRAT …IAR ZIARISTII AU INTRAT IN ARMATA DE PROSTITUTIE…NU E CAZUL VOSTRU CA ATI DEPASIT ZONA DE INTERES …

 9. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

 10. Oculta oligarhica occidentala nu vor sa accepte ca a pierdut partida. Dar au amerlocii un „dar” teribil de-as da cu stângul în dreptul. Presupunând ca Rusia a fost surprinsa din cauza problemelor din Ucraina, China nu putea dormi lângă un furnizor de energie pe care Occidentul vrea sa i-l sufle de sub nas. Asa ca totul pare ca evenimentele au fost lăsate sa se desfășoare controlat acum decât necontrolat mai târziu. Însă faptele arata ca Occidentul nu vrea sa cedeze puterea în fata noilor puteri mondiale, negocierile cu rusii nu sunt sincere și poate vor duce la conflict și va fi vai de curul nostru în prima linie. Apropo, poate nu este chiar atât de scăpată de sub control racheta ruseasca ce se rotește în jurul Terrei.

 11. Sigura solutie pt.Romania de a iesi laiman este:
  Naionalizarea energiei electrice, naionalizarea gazelor, stopare si eliminarea exporturilor de masa lemnoasa si in primul rind: PLAFONAREA AVERILOR.Fara acestea se va prabusi intreaga tara.

 12. Astăzi situația e schimbata …
  Rebeliunea e pe cale sa fie înăbușită…
  Fostul dictator Nursultan.a fugit cu familia in Dubai ..
  Tratatul între cele 6 state( micul NATO) a dat roade imediat….
  Este drept că speculații de preț uraniu s- au făcut deja…
  Dar pt scurt timp…

 13. ‘BIZARERIE’?
  Bland cuvant ales penru provocarile /bagat batul printre gard ale amerlucilor si cozilor lor de topor ( revolutia portocalie, primavara araba, razboaiele din Golf sau, mai vechi , schimbarea sau asasinarea liderilor din America Latina etc).
  Azi culeg roadele interventiilor militare, devenind un imperiu care se autodistruge.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998