Blaga, in fata primei mari provocari: excluderea EBEI din PDL
0 comentarii / 1684 vizualizări / 8 aprilie 2013
Nici nu a preluat bine puterea în PDL, că echipa lui Vasile Blaga se vede obligată să dea un prim semnal de forță, de ordine și disciplină, prin excluderea sau măcar sancționarea drastică a fiicei președintelui, europarlamentarul Elena Băsescu.
Eforturile de a relansa PDL, în special prin reîntronarea disciplinei, ale lui Vasile Blaga, se văd călcate în picioare cu nonșalanță ”din prima” de către Elena Băsescu, la doar o zi după victoria zdrobitoare a grupării acestuia la CNC, unde s-au împărțit funcțiile de conducere.
Astfel, într-un interviu acordat duminică Agerpres, EBA a făcut un anunț șocant, potrivit căruia va candida anul viitor la europarlamentare indiferent de decizia PDL:
”Eu nu am fost susţinută de PDL nici în 2009 să candidez pentru un mandat de europarlamentar. Asta nu m-a împiedicat şi nu mă va împiedica nici acum să candidez. Voi candida cu siguranţă”
Pentru ca lovitura să fie și mai usturătoare, Elena adaugă: ”Indiferent dacă mă vor susţine sau nu, eu voi candida pentru că eu consider că mi-am făcut mult mai bine datoria decât cei care au stat confortabil pe liste în 2009”.
În fine, întrebată ce părere are despre conducerea PDL, EBA lovește dur: ”Majoritatea, fără rezultate foarte bune. Responsabilitatea le revine în totalitate, este numai echipa domnului Blaga”.
Să o luăm metodic.
Potrivit statutului PDL, membrii acestui partid au, conform art. 22, între altele, următoarele obligații:
(c) să promoveze și să apere opțiunile politice ale partidului, exprimate prin Programul politic, Programele electorale, Programele de guvernare atunci când participă la guvernare, Declarațiile, Manifestele, Rezoluțiile și celelalte documente ale acestuia;
(d) să pună în practică, cu disciplină și responsabilitate, toate hotărârile și deciziile organelor de conducere ale partidului;
Un alt articol, 21, prevede că membrii PDL au dreptul să își exprime liber opinii în afara partidului, în măsura în care exprimările respective nu contravin principiilor politice ale partidului, asumate prin Programul politic și Statut, și nici deciziilor organismelor de conducere ale partidului.
Prin anunțul public făcut încă de pe acum, în interviul de ieri, potrivit căruia nu intenționează să respecte o eventuală decizie a partidului privind desemnarea candidaților pentru europene, Elena Băsescu încalcă toate prevederile mai sus citate, livrînd, ca bonus, și criticile la adresa performanțelor politice ale actualei conduceri, atitudine de asemenea interzisă de statut.
În alte vremuri poate s-ar fi trecut cu vederea asemenea răzvrătiri, numai că noul președinte, Vasile Blaga, a venit la șefia partidului exact pe un mesaj vizînd reinstaurarea disciplinei de partid.
La congres, el a atras atenția, în discursul său, că de patru ani în PDL nu mai există disciplină: „Un PDL puternic incurajeaza dezbaterile, democratia interna, dar inseamna si mai multa responsabilitate. Nu te poti pune pe tine mai presus, nu poti fi si in partid si in afara lui. PDL trebuie sa fie un partid al solutiilor. O data ce ne-am asumat aceste solutii sunt obligatorii pentru toti membrii de partid. Spun din nou, chiar daca se supara unii colegi, trebuie sa revenim la cei trei D: democratie dupa ce luam decizia, dupa care disciplina”.
Cu doar cîteva zile înainte, prezent la Tîrgoviște, Blaga lansase același tip de mesaj:
„Nu mai este permis nimanui sa mai critice solutiile adoptate de catre partid”.
După cum se vede, din păcate pentru noul lider, fiica președintelui își permite luxul de a sfida cu anticipație o decizie a PDL, încă mai înainte măcar de a fi luată.
Dacă luăm în serios standardele de disciplină ale noii conduceri, Elena Băsescu se cheamă că a făcut tot posibilul pentru a-și forța debarcarea.
Ar putea fi o asemenea decizie percepută drept un atac la adresa părintelui său, Traian?
Greu de argumentat, în condițiile în care șeful statului declara el însuși, în august 2010, către foștii colegi din PDL: „Nu-ţi poţi permite luxul de a-ţi crea notorietate atacând partidul. Este uşor să faci o declaraţie la televizor să devii important. Nu aşa funcţionează partidele serioase, mai ales în momente de criză. Vă asigur că, dacă m-aş fi implicat, PDL ar fi fost mult mai precis în acţiunea politică, iar declaraţii şi tolerarea atitudinilor ostile partidului ar fi fost inexistente. N-ar fi rămas în PDL nici un politician care nu respectă regula de aur a democraţiei interne într-un partid, adică discutăm şi, când am decis, respectăm toţi ce am decis, când a decis majoritatea.
Indiferent că s-ar fi numit Preda, Voinescu, Radu F. Alexandru, nu ar fi fost în partid dacă eu conduceam partidul”.
Dar, dacă s-ar numi Elena Băsescu? O întrebare la care Vasile Blaga e obligat să furnizeze urgent un răspuns. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza